De beste checklist voor on-page SEO

Het vindbaar maken van je website komt voor een grootste deel neer op SEO; Search Engine Optimalisation. In de wereld van SEO heb je zowel on- en off-page factoren die bepalen hoe makkelijk iemand jouw website vindt. Team Nijhuis heeft een mooi overzicht gemaakt van de 21 factoren die meespelen bij de on-page SEO van jouw website. Lees ook: Zo doorzoek je alle websites via de adresbalk.

On-page SEO

’s Werelds meest gebruikte zoekmachine, Google, heeft een aantal ‘regels’ opgesteld waaraan websites moeten voldoen om sneller te worden geïndexeerd. We zetten het met opzet tussen aanhalingstekens, doordat het geen verplichte regels zijn, maar eerder aanbevelingen. Als we het hebben over on-page factoren, spreken we van de elementen die de gebruiker op de website ziet. Koppen, teksten, afbeeldingen en focuswoorden zijn voorbeelden van factoren waarmee je aan Google aangeeft wat belangrijk is op je webpagina.

Er zijn volledige boeken geschreven over on-page SEO, maar in dit artikel geven we een aantal tips over de belangrijkste vlakken op het gebied van SEO. Onderaan dit artikel vind je de infographic van Team Nijhuis over dit onderwerp, welke handig om te bewaren!

1. Zoekwoorden

Voordat je begint met het maken van een pagina, moet je bedenken wel zoekwoord je wilt gebruiken voor die webpagina. Welk woord moet de bezoeker in Google typen om jouw pagina te vinden? Het kan handig zijn om te onderzoeken wat populaire zoekwoorden zijn op het gebied waar jij je op richt. Denk “Wat zou ik Googlen?” tijdens het maken van een keuze.

2. Titel

Iedere pagina heeft een titel en die is belangrijker dan je zou denken. Zo moet je er rekening mee houden dat het gekozen zoekwoord terugkomt in de titel van je webpagina. De positie van het zoekwoord heeft ook invloed op de vindbaarheid van je pagina. Zo is het beter voor je on-page SEO als het zoekwoord zo veel mogelijk aan het begin van de titel staat.

3. URL

Iedere webpagina heeft een URL en deze speelt ook mee op het gebied van SEO. Vermijd lange URLs en verwerk je zoekwoord in de URL. Zorg ervoor dat gebruikers via de URL kunnen zien op welk gebied van de website ze zich bevinden, bijvoorbeeld lifehacking.nl/kanaal/DIY/. Aan de URL kunnen gebruikers zien dat ze zich in de categorie DIY bevinden op de website Lifehacking.

4. Kruimelpad

Het is van belang dat de bezoeker van je website snel de benodigde informatie kan vinden. Gebruikersvriendelijkheid is dan ook enorm belangrijk voor zowel je on-page SEO als je websitebezoekers. Een overzichtelijke pagina is ook belangrijk, aangezien bezoekers langer op de website blijven omdat ze nieuwsgierig worden naar andere pagina’s.

5. Headers

Op een webpagina staat, als het goed is, altijd content. Hoe goed deze content ook is, het is belangrijk dat je het goed verpakt en opdeelt met behulp van headers. De titel van je pagina is de H1 header, de tussenkoppen zijn H2 headers en eventuele subtitles krijgen de H3 header. Dit gaat zo door tot de H6 header. Hiermee geef je voor zowel de bezoeker als Google aan wat belangrijk is op je webpagina.

6. Afbeeldingen en video’s

Mediavormen als afbeeldingen en video’s staan erom bekend dat ze de aandacht van de kijkers langer vast kunnen houden dan reguliere tekst. Het maakt je webpagina levendiger en het haalt je bounce ratio omlaag.

7. Alt tags

Als je afbeeldingen of video’s toevoegt, is het belangrijk dat je aan Google ‘vertelt’ waar de afbeelding of video over gaat. Een afbeelding ga je dus niet uploaden onder de naam IMG_2521, maar bijvoorbeeld onder de naam “man achter de computer”. Deze titels noemen we alt tags en is de SEO-term voor de namen die je de multimedia op de webpagina geeft.

8. Trefwoorden

Nadat je het zoekwoord hebt gekozen, moet je dit laten terugkomen door je hele pagina. Ongeveer 1 tot 2 procent van het totaal aantal woorden moet bestaan uit je zoekwoord. Vooral in de eerste 100 woorden van de pagina moet het zoekwoord terugkomen.

9. LSI

In de beginjaren van on-page SEO kon je meerdere webpagina’s hetzelfde zoekwoord geven. Helaas kan dat niet meer, waardoor een website als geheel lager kan scoren als je meerdere pagina’s hetzelfde zoekwoord geeft. Speel hierop in door het zoekwoord uit te breiden naar een zoekzin. Als je meerdere artikelen schrijft over wifi, kun je het ene artikel bijvoorbeeld ‘wifi in de trein’ noemen, terwijl je een ander artikel ’tips voor sneller wifi’ noemt. De zoekzin moet natuurlijk wel te maken hebben met het onderwerp van je artikel.

10. Content

Wat Google betreft is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Je kunt beter een aantal tips of voorbeelden bundelen tot 1 artikel, dan elke dag 1 kort artikel te plaatsen. Hoe langer (en relevanter) je content is, hoe hoger deze scoort in Google.

11. Responsive design

Als je het venster van je browser kleiner maakt, zijn er websites die mee veranderen met het formaat van het venster. Dit noem je responsive design en is met name belangrijk als je veel mobiele bezoeker hebt. Op het scherm van je smartphone moet jouw website er net zo goed uitzien als in de gewone browser!

Als je geen mobiele versie van je website hebt, wordt jouw website niet eens weergegeven in de zoekresultaten op mobiele apparaten.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/keywords-toevoegen-aan-chrome-om-sneller-een-pagina-te-openen/

12. Links

Plaats relevante links naar partijen waar jij je content op baseert. Een bronvermelding is wel zo netjes voor de originele bedenker of maker en het verhoogt zowel je on-page SEO als geloofwaardigheid.

13. Interne links

Als je al eerder iets publiceerde wat te maken heeft met het huidige onderwerp, kun je hier naartoe linken in de webpagina. Zo leg je verbanden tussen je verschillende webpagina’s en creëer je een volledig web van pagina’s binnen je website.

14. Laadtijden

Als gebruikers lang moeten wachten totdat ze je website zien, duurt je laadtijd waarschijnlijk te lang. Dit merkt Google ook tijdens het indexeren van je website en hierdoor zul je lager in de zoekresultaten verschijnen als iemand op jouw zoekwoord zoekt. Het verkleinen van de afbeeldingen of het gebruiken van een goede hosting partij kan al een groot verschil maken!

15. Delen

Een belangrijke maatstaat van content is tegenwoordig de deelbaarheid. Is jouw content makkelijk te delen via meerdere kanalen? Als jouw content veel wordt gedeeld, zul je niet gelijk hoger scoren in Google, maar je zult wel meer bezoekers trekken. Naarmate je meer bezoekers trekt, zal Google je een hogere positie geven.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-leukste-easter-eggs-in-google/

16. Tijd

Hoelang zijn bezoekers doorgaans op je pagina? Waar marketeers vroeger voornamelijk naar het bounce ratio keken (de mate waarin bezoekers na het bezoeken van 1 pagina je website weer verlaten), wordt de duur van het websitebezoek steeds belangrijker. Als de consument tijd steekt in het bekijken van je pagina, heeft deze dus meer interesse in je content.

17. Indeling

Denk goed na over de indeling van je website. Welke keuzes hebben de bezoekers als ze eenmaal op je homepage zijn beland? Het zal je on-page SEO-ranking niet gelijk ten goede komen, maar bezoekers zullen wel langer op je website blijven hangen.

18. XML

Niet alle content op je website is even relevant voor Google. Met behulp van een XML sitemap geef je met een soort SEO-code aan welke content er moet worden geïndexeerd in de zoekmachine.

19. Meta tags

Waar de meta-beschrijving en -tags vroeger nog hielpen met je ranking in Google, wordt het tegenwoordig alleen nog gebruikt om de bezoeker te triggeren om op de link te klikken. Het kan natuurlijk geen kwaad om het zoekwoord terug te laten komen in je meta-beschrijving, om relevanter over te komen voor de internetgebruiker.

20. 404

Als de bezoeker een spelfout maakt en op een pagina belandt op je website die niet bestaat, krijgt diegene een 404-foutmelding. Er zijn websites waar de bezoeker dan een volledig wit scherm te zien krijgt met de melding ‘Page not found’ – dit is natuurlijk niet zo chique. Om de bezoeker op weg te helpen, kan het een stuk vriendelijker overkomen als je een speciale pagina inricht voor dit soort fouten, waarna je de bezoeker met een eenvoudig klik terugstuurt naar de homepagina. Zo is de kans groter dat de bezoeker toch nog langer op pagina blijft.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/ontdek-verander-en-download-google-weet/

21. Clicks

De hoofdpagina is de belangrijkste pagina van je website. Het is dan ook belangrijk dat je naar deze pagina linkt als je refereert naar je website. Plaats belangrijke content op je hoofdpagina en stuur de bezoeker met een interne link verder naar de desbetreffende pagina voor meer diepgang. Zo geef je de autoriteit van je hoofdpagina ook door naar de onderliggende pagina.

Overzicht

Al deze tips heeft Team Nijhuis gebundeld in een overzichtelijke infographic.

21-on-page-seo-factoren-infograhic-team-nijhuis
Bron: Team Nijhuis

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author