De beste lifehacks voor de keuken

We spenderen vrijwel dagelijks tijd in de keuken. Het kan dan ook nogal wat tijd en energie schelen als we een paar slimme binnenweggetje zouden hebben voor de keuken. Gelukkig zijn er meer dan genoeg lifehacks voor de keuken!

Bewaren

De meeste mensen kennen deze al, maar is daarom niet minder belangrijk voor deze lijst! Om te controleren of eieren nog vers zijn, leg je ze in een kom met koud water. Als ze plat op de bodem liggen, zijn ze nog vers. Hoe verder het ei van de bodem is verwijderd, hoe minder vers deze is. Drijft het ei? Gooi hem dan weg! Bonustip: Pel een ei makkelijker met behulp van een glas water!

2. Wil je geschilde aardappelen nog even bewaren voordat je ze kookt? Zet ze dan in koud water! Zo voorkom je dat ze blauw worden. Als je ze langer bewaart, ververs dan regelmatig het water om te voorkomen dat ze zacht worden.

3. Hou je bananen langer vers door wat plastic wrap om de steel te doen. Wil je het rijpingsproces juist versnellen? Leg ze dan in een papieren zak neer.

4. Tomaten moet je bewaren met de steel naar beneden en niet in de koelkast.

5. Een restje avocado blijft langer vers door het in een luchtdichte doos te bewaren met een halve gesneden ui.

6. Voorkom dat bruine suiker gaat klonteren door het in een luchtdichte doos te verpakken. Wil je het toch in de originele verpakking bewaren? Doe er dan een marshmallow bij. Is je suiker al gaan klonteren? Zet het in de magnetron in een open schaal naast een klein schaaltje water. Het vocht versterkt de suiker.

7. Wil je citroenen langer bewaren? Plaats ze dan in een afgesloten fles met water. Het water omsluit de citroen en voorkomt dat deze uitdroogt. Citroenen kunnen op deze manier wel een maand goed blijven.

8. Je kunt wortelgroenten langer bewaren door de wortel eraf te halen. Deze onttrekt namelijk het vocht uit de groente waardoor deze sneller uitdroogt.

9. Koop wat glazen potten, zoals Mason jars. Voedsel zoals rijst, cornflakes en suiker wordt vaak geleverd in een vrij gammele verpakking. De verpakking gaat minder lang mee dan de inhoud, waardoor je de potten in no-time hebt terugverdiend.

10. Zet je koelkast en vriezer op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur van een koelkast is tussen 2,5 en 6 graden Celsius. De ideale temperatuur van een vriezer is -18 graden Celsius of iets minder dan dat.

Bereiden

11. Wil je zachtere kaas zoals mozzarella raspen? Zet het dan een half uurtje voor de tijd in de koelkast. Door de koele temperatuur verhardt de kaas, waardoor het makkelijker is om te raspen. Wil je zachte kaas snijden? Leg je mes dan een minuutje in heet water voordat je gaat snijden.

pexels-photo-196744-1

12. Is je smeerboter te hard? Zet het niet in de magnetron! De smaak en structuur van je boter wordt er niet beter op. Als je de tijd hebt, snij de boter dan in stukjes om het sneller zacht te laten worden. Heb je geen tijd? Gebruik dan een rasp zoals je die voor kaas gebruikt. De vorm van een rasp heeft hetzelfde effect op boter als een botermes: de ribbels op het snijvlak creëren frictie, waardoor de boter opwarmt.

13. Moet je een plakkerige substantie zoals honing wegen? Als je een bakje gebruikt, smeer deze dan eerst in met een beetje olie. Dit kun je gewoon doen met een papieren doekje. Zo voorkom je dat de honing zich volledig vastplakt aan het bakje.

14. Is je honing gekristalliseerd? Giet wat gekookt water in een schaal en leg daar de pot honing in. De warmte blaast nieuw leven in je honing.

15. Heb je geen vaatwasser? Probeer dan tijdens het kookproces ook op te ruimen. Houd het aanrecht opgeruimd en maak gebruikte potten en pannen gelijk schoon als je ze niet meer nodig hebt. Het hele kookproces duurt misschien iets langer, maar zo kun je rustig van je gerecht genieten zonder dat je op hoeft te kijken tegen een berg afwas.

16. Veel zaken in de keuken kun je al ruim in voren doen. Hoe denk je dat professionele keuken het aantal gasten kunnen bijbenen? Door voor te bereiden. Pasta kun je koken en tot wel 3 dagen luchtdicht bewaren. Om het op te warmen, voeg je het simpelweg toe aan saus. Groentes kun je al snijden, om ze later gelijk te kunnen gebruiken. Je kunt zelfs gestampte aardappels in voren maken, zolang je het maar luchtdicht bewaart. Bijna alle gerechten in een restaurant zijn enigszins voorbereid om tijd te besparen. Zelfs de kippenborst is vaak ’s ochtends al gestoomd, om gedurende de dag te worden gebruikt.

pexels-photo-29346

17. Als je salade wast, vul je gootsteen dan met koud water en voeg een paar druppels witte azijn toe. Dit maakt het makkelijker om de saladeblaadjes schoon te maken. Heb je geen witte azijn? Een snufje zout heeft een soortgelijk effect. Een salade spinner is onmisbaar voor een droge salade!

18. Schil gember niet mer een dunschiller of mes. Schraap een theelepeltjes langs de zijkanten om de schil te verwijderen. Zo beschadig je niet de gember en verwijder je niet onnodig veel gember.

Koken

19. Voorkom dat een pan overkookt door een houten lepel op de pan te leggen. Doordat het water de lepel raakt, wordt het water gebroken en heb je meer tijd om in te grijpen!

food-pot-kitchen-cooking-1

20. Ga je groenten in de oven bereiden en moet je volgens de handleiding de groente halverwege draaien? Neem gewoon de tijd om de bakplaat op te warmen, dan hoef je ze ook niet om te draaien.

21. Het is mogelijk om binnen 6 minuten zoete aardappel te bakken. Hou wat bakpapier onder kraan, wring het uit en wikkel het om de stukjes zoete aardappel. Warm het nu 6 minuten op in de magnetron. Controleer af en toe of het gaar is. Het is een handig binnenweggetje en geeft je die zoete aardappels met een zachte binnenkant en stevige buitenkant.

22. Als je iets bakt en je bent bang dat het uitdroogt, gooi dan wat stukje appel erbij in de oven. Het zal helpen om het gerecht zacht en vochtig te houden.

Foto’s: Pexels

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]