De beste tips om je energiekosten te verlagen

Nu het kouder begint te worden gaan we steeds meer energie gebruiken. We kijken meer televisie, pakken vaker de auto en het huis moet natuurlijk worden opgewarmd. Om deze dure maanden te overleven geven we de beste tips om je energiekosten te verlagen!

https://lifehacking.nl/thuis-tips/deze-dingen-moet-je-niet-in-de-koelkast-bewaren/

1. Maak gebruik van de piek- en daluren

Als je een elektriciteitsmeter hebt met twee telwerken, betaal je tijdens daluren een lager stroomtarief dan tijdens piekuren. In het grootste deel van Nederland zijn de daluren tussen 23:00 en 07:00. Maak slim gebruik van deze regeling door apparaten als je vaatwasser en wasmachine ‘s nachts aan te zetten in plaats van ‘s avonds. De piek- en daluren kunnen per energieleverancier verschillen. Als je niet weet wie jouw leverancier is op het gebied van stroom en gas, kun je dit checken door je adres in te vullen op Het eancodeboek.

2. Geef je verwarming de ruimte

In de zomer kun je rustig een bank tegen de radiator aanzetten, maar in de winter moet een kachel toch echt zijn warmte kwijt kunnen. Door een warmtebron ruimte te geven en niet te verstoppen achter gordijnen of meubels kun je al snel 100 euro per jaar aan stookkosten besparen.

3. Blijf zo lang mogelijk van de thermostaat af

Een goede manier om je energiekosten te verhogen is om de verwarming open te draaien terwijl je in een t-shirt door het huis loopt. Trek een vest aan en zet de thermostaat pas hoger als het echt vervelend koud is in huis. Daarnaast kun je de thermostaat beter laten afslaan op een vast tijdstip. Als je meestal rond half 12 naar bed gaat en je huis is goed geïsoleerd, kun je om half 11 de thermostaat laten afslaan. De warmte blijft makkelijk een uurtje hangen en het is onnodig om je woonkamer ‘s nachts op temperatuur te houden. Door de timer op de thermostaat in te stellen op een uurtje voordat je wekker meestal weer gaat, kom je ‘s ochtends niet in een ijskoude keuken.

4. Douchen

Als je energie wil besparen kun je beter douchen dan een bad nemen. Daarnaast is het geen gek idee om voortaan één minuut korter te douchen. Je bespaart niet alleen water, maar ook gas om het water op te warmen. Een minuut korter douchen kan je jaarlijks tientallen euro’s besparen. Daarnaast kan het ook veel energie schelen als je iets kouder doucht dan normaal gesproken doet. Een verschil van één graad kan al tientallen euro’s per jaar schelen!

5. Je koelkast

20% van alle energie wereldwijd wordt gebruikt voor koeling. Het kan je dus flink wat opleveren als je zo efficiënt mogelijk je koelkast gebruikt. Wist je dat je koelkast 30% efficienter werkt als de koelelementen regelmatig goed schoon worden gemaakt? Een koelkast moet ook z’n warmte kwijt kunnen aan de achterkant, zorg er dus voor dat er minimaal 10cm aan ruimte achter je koelkast vrij is om warmte af te voeren.

Waar let jij op tijdens de koudere maanden om energiekosten te besparen? Tip ons en de community in de reactie!

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Marij H
  Posted 14/10/2017 11:49 pm 0Likes

  Radiatorfolie achter de verwarming, dat scheelt ook.

 • Ghert
  Posted 15/09/2017 10:34 am 0Likes

  Wij leveren deze tips ook altijd mee aan onze klanten, hebben al vaker gehoord dat het mensen echt veel geld scheelt! Kunnen jullie alleen meer informatie geven over tip 1? Daar zijn we als elektra bedrijf nog wel benieuwd naar…

 • Jan
  Posted 01/11/2016 3:31 pm 0Likes

  Bij dat douchen had ‘douchen op een lagere temperatuur’ er natuurlijk ook wel bij vermeld mogen worden.

  • Lub Snoek
   Posted 02/11/2016 9:08 am 0Likes

   Staat genoteerd, Jan!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]