De beste tips voor de was

Een kind kan de was doen, zeggen ze weleens, maar dat is natuurlijk klinkklare onzin. Een groot deel van de volwassen mannen bakt er niks van, laat staan dat kinderen dat fatsoenlijk kunnen. Toch is kleding wassen niet zo moeilijk, zeker niet als je bent gezegend met een wasmachine. Maar om het écht goed te doen, zijn er een paar trucs om je kleding langer mooi te houden, niet te veel te laten kreuken en goed schoon te krijgen.

Kleur behouden

Om ervoor te zorgen dat je kleding z’n kleur behoudt, is het van belang dat je het juiste wasmiddel gebruikt. Kies een wasmiddel dat speciaal bedoeld is voor de gekleurde was, in plaats van zomaar een gewoon wasmiddel dat overal voor geschikt is. Je zult bovendien merken dat de kleur minder snel vervaagt als je kleding voortaan op een lagere temperatuur wast.

Grijzige witte was

Als je niet genoeg wasmiddel gebruikt, kan je witte was er grijs of zelfs crèmekleurig uit komen te zien. Dat komt doordat het achtergebleven vuil zich over de volle lading wasgoed heeft verspreid. Als je witte was er niet fris wit uitziet, was het dan opnieuw op een zo hoog mogelijke temperatuur (kijk wel eerst even naar de labels in alle kledingstukken en handdoeken die je gaat wassen) en met extra veel wasmiddel. Zorg daarnaast dat de wasmachine niet te vol is.

Gekreukte kleding

Als je kleding gekreukt is, zie je er al gauw een beetje onverzorgd uit. En waarschijnlijk heb je weinig zin of tijd om alles te gaan staan strijken. Je kunt ervoor zorgen dat je kleding minder gekreukt uit de was komt door het juiste wasprogramma voor de materialen te kiezen.

Je kunt ook het centrifugeren lager instellen, zodat de kleding minder hard tegen de wanden van de wasmachine wordt geperst. Hang je kledingstukken meteen op nadat je ze uit de wasmachine of droger haalt – liefst wanneer ze nog een beetje vochtig zijn. Licht vochtige kleding is bovendien makkelijker te strijken omdat de vezels in het textiel dan minder hard zijn.

Karton en schuurpapier

Als je overhemden aanvoelen als karton en je ondergoed als schuurpapier, dan heb je alles waarschijnlijk te lang en/of op een te hoge temperatuur in de droger gedaan, of met te veel of juist te weinig wasmiddel gewassen en niet genoeg laten spoelen, waardoor mineralen zich ophopen in het textiel.

Dat laatste probleem kun je oplossen door het wasgoed in een oplossing van 500 ml azijn op 4 liter water te laten weken. Was het vervolgens opnieuw in de wasmachine, maar deze keer zonder wasmiddel en op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Ook handig: Zó was je een spijkerbroek!

Wat vind je van deze hack?
2Te gek12Leuk2Serieus?4Meh...7Stom

About Author

2 Comments

  • Yueh
    Posted 20/01/2020 4:34 pm 0Likes

    Eerstens: hou je aan de programma’s van de wasmachine, die zijn er niet voor niets en die werken.

    Bv: katoenen overhemden kreuken enorm in een gewone volle wasmachine dus draai het speciale programma EN hou je aan de voorschriften, dwz max. 1/3 machine vol. Wat het programma doet is 30°C of max 40°C met veel water en een lage centrifuge snelheid. Hierdoor kreuken de overhemden nauwelijks door het centrifugeren en zijn zij ook nog eens redelijk vochtig als je ze eruit haalt waardoor geen kreukels worden gefixeerd. Doe die overhemden nat meteen aan een kleerhanger en hang ze rustig te drogen. Hierdoor zijn er vrijwel geen kreukels als zij droog zijn. Extra voordeel: omdat zij aan een kleerhanger hangen kunnen ze meteen in de kast worden gehangen als zij droog zijn.

    Belangrijk in het algemeen om te weten is dat bacterieën, schimmels, gisten en mijten vanaf 60°C dood gaan. Dat betekend dat beddegoed, handdoeken (worden vaak nat/droog/nat), ondergoed, sokken en vaatwasdoekjes/schoonmaakdoekjes, theedoeken, keukendoeken op die temperatuur moeten worden gewassen. Indien mogelijk met wit wasmiddel omdat daar desinfecterend bleekmiddel (ozon, vaak oxi genoemd) zit. Oxi begint te werken vanaf 40°C maar pas goed bij 60°C. Dit kan ook als los (gebonden) poeder worden gekocht bij de supermarkt maar in wit waspoeder zit het dus al. Let ook op dat het een bleekmiddel is dus niet goed samengaat met zwarte kleding of andere gevoelige kleuren.
    Vaak wassen mensen op lage temperatuur maar dat is regelmatig juist duur omdat handoeken snel gaan stinken en beddegoed sneller jeuken. Om over de hygiëne van ondergoed en sokken maar te zwijgen. Koop om die reden liefst was die in de witte was kan en was iig op 60°C.

    Sportkleding kan kort en op lagere temperatuur, bv 40°C of zelfs 30°C. Daaronder is geen goede werking meer van het wasmiddel, ook al beweren die wasmiddelfabrikanten anders.

    Zorg tenminste voor een vuist (of anderhalf) ruimte boven de was in de wasmachine. Op die manier wordt de was tijdens het draaien van de trommel gekneed en gewrongen waardoor een optimale waswerking en reiniging wordt verkregen. Vergeet niet: niet schone was meteen weer in de wasmand is juist duurder en slechter voor het milieu.

    Grotere trommels zijn enorm veel zuiniger, wassen schoner door de betere werking van het kneden en wringen tijdens de was (meer gewicht van de was dat op elkaar valt) en hierin passen vaak wel de dekbedden die anders naar de stomerij moeten worden gebracht. Bedenk wat die kosten zijn in al die jaren en een iets duurdere machine met meer kilo’s bespaard juist!

    Als laatste tip: koop een wasmachine met automatische dosering. Dit kan met gemak zo 30% tot wel meer dan 50% wasmiddel besparen terwijl het wasresultaat nog eens beter is door de optimale verhouding van opgelost vuil en wasmiddel. Bv Bosch met iDos. Een van de beste merken en nog betaalbaar ook. Trap in ieder geval niet in die Aziatische merken die allerlei fancy programma’s hebben en blinkende knopjes op de machine. Het gaat erom dat de machine goed schoon wast, lang meegaat en zuinig is. Siemens is ook goed en natuurlijk Miele en Asko (Zweeds) maar die laatsten zijn (vaak fors) duurder. Hier een opsomming: https://www.wasmachinepagina.nl/wat-is-de-beste-wasmachine/

Comments are closed.