De bijzondere voordelen van honing

Als je een kopje thee of koffie wat zoeter wil maken, gebruik je vaak suiker om de boel wat zoeter te maken. Honing is echter een natuurlijk en vaak ook gezonder alternatief voor suiker. Deze zoete en kleverige substantie is in feite suiker in zijn natuurlijke vorm en heeft meer gezonde voordelen dat je misschien zou denken. Lees ook: 7 tips om te fotograferen met je iPhone.

1. Doordat je minder suiker binnen krijgt kun je afvallen of je gewicht op peil houden

Een theelepel honing telt zo’n 64 calorieën, een theelepel suiker telt zo’n 48 calorieën. Hm, suiker bevat minder calorieën dan honing, dus suiker is beter? Nou, niet precies. Honing is veel zoeter dan pure suiker en dus zal je minder honing nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken als suiker. Hierdoor krijg je alsnog minder calorieën binnen.

2. Het versnelt het genezingsproces van (brand)wonden

Lichtere wonden op de huid kunnen sneller genezen door er honing op te smeren. Blijkbaar werken de verschillende ingrediënten samen om de groei van nieuw weefsel aan te sporen en littekenvorming te minimaliseren. Zolang de wond niet ernstig is en je er dus niet meer naar de dokter moet, is het een prima natuurlijk genezingsmiddel.

3. Je krijgt er energie van

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam en per theelepel honing krijg je er maar liefst 17 binnen. Het kan je een kleine energiestoot geven als je ’s ochtends opstaat, net voordat je gaat sporten of gewoon midden op de dag als je een beetje duf wordt. Waarschijnlijk heb je niet meer nodig dan een theelepeltje om jezelf een boost te geven. Honing bevat geen proteïnen, vet of vezels, dus houdt het bij een kleine hoeveelheid om geen insulinepieken te veroorzaken. Het bevat echter wel veel vitaminen, namelijk A, C, D, E, K en alle B-vitaminen plus wat extra mineralen zoals kalk, magnesium, zink en vele anderen.

4. Gebruik het om je keel te verzachten

Honing wordt al jaren gebruikt als huismiddeltje tegen verkoudheid door zijn natuurlijke verzachtende en antibacteriële werking. Een studie onder kinderen vanaf 2 jaar met keelontstekingen wees uit dat twee eetlepels van het gouden medicijn voor het slapen een aanzienlijk positieve invloed had op de vermindering van hoestbuien en de algemene nachtrust. Let wel op: ondanks dat honing voor mensen en kinderen vanaf 1 jaar veilig is om in te nemen, is het absoluut niet geschikt voor baby’s. Die kunnen het namelijk niet verteren.

5. Het reguleert je suikerspiegel

Hoewel dit niet geldt voor diabeten, is honing veel beter voor het lichaam dan gewone tafelsuiker. Dit komt doordat bijen, als ze honing maken, het splitsen in glucose en fructose. Door deze verdeling is het voor ons lichaam heel makkelijk om het op te nemen. Bij het opnemen van gewone tafelsuiker, moet ons lichaam zelf de glucose en fructose scheiden, waardoor ons lichaam een plotselinge en niet altijd gezonde suikerboost krijgt.

6. Je krijgt er een betere nachtrust van

Een ander voordeel van een gebalanceerde suikerspiegel is een betere nachtrust. De glucose en fructose zorgen voor een gezonde suikerspiegel en dat is weer goed voor je nachtrust.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • Gerrit Beekhuis
    Posted 17/03/2017 12:07 pm 0Likes

    Gelukkig heb ik een adres waarvan ik zeker weet dat honing alle gezonde eigenschappen heeft die honing hoort te hebben:
    http://www.honingonline.nl.

    Rechtstreeks van de imker en geen toevoegingen! Ik ben daar erg blij mee, want honing uit de supermarkt vertrouw ik niet, na allerlei schandalen honing van De Traay ook niet meer..

Comments are closed.