De gevolgen van de opwarming van de Aarde

Op 22 april 2016 ondertekenden 174 landen het Akkoord van Parijs. Hiermee werd er een overeenkomst gesloten voor het klimaat om ervoor te zorgen dat de opwarming van de Aarde beperkt blijft tot 1,5 of 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau. Het lijkt een klein verschil, maar het Akkoord is niet voor niets afgesloten.

https://lifehacking.nl/onderweg/beste-lifehacks-google-maps/

Dankzij natuurkundige modellen en berekeningen kunnen wetenschappers een inschatting maken van wat er met de Aarde gebeurt als het gemiddeld enkele graden warmer wordt. Wat staat ons te wachten als de wereld 4°C  warmer wordt dan hij nu is?  Hoe ziet een warmere wereld eruit?

Warmere wereldwarmer_world

Deze kaart is inmiddels 8 jaar oud, maar wordt ieder jaar relevanter. De kaart laat met behulp van kleuren en symbolen zien hoe onze aardbol er waarschijnlijk uit gaat zien als het 4 graden Celsius warmer wordt.

Kleuren

Met rood worden de gebieden aangegeven die door de stijgende zeespiegel volledig onder water zullen verdwijnen. De helft van Nederland zal volgens deze kaart onder water verdwijnen en de eilandengroep Polynesië zal niet eens meer bestaan. Gebieden die in een onbewoonbare woestijn zijn veranderd, zijn gekleurd met geel. Bijna half Europa zal in een woestijn veranderen en de Sahara zal vrijwel heel Afrika bedekken. De bruine gebieden zijn regio’s die onbewoonbaar zijn door overstromingen, droogtes of andere extreme weersomstandigheden. Centraal Zuid-Amerika, het grootste deel van India en Pakistan en bijna de hele Oostelijke kuststrook van de Verenigde Staten zal hierdoor onbewoonbaar worden.

earth-space

Toch is er ook goed nieuws: West-Antartica is niet langer onbewoonbaar en Noord-Europa en Noord-Canada wordt bijzonder vruchtbaar. Dat is ook wel nodig, door alle klimaatvluchtelingen uit eerder genoemde gebieden. Helaas zullen ook veel Nederlanders bij deze groep horen, naarmate de zeespiegel stijgt.

Kansen

De kaart laat niet alleen de rampzalige gevolgen zien, maar ook de kansen die zich voordoen. Zo is bijna heel Afrika onbewoonbaar verklaard, maar is het een bijzonder geschikt gebied voor zonnepanelen. Ook laat de Sahel-strook, onder de Sahara en boven het tropische gebied van Midden-Afrika, in sommige voorspellingen potentie voor bebossing zien naarmate de Aarde opwarmt.

De kuststreek bij New York zal onbewoonbaar worden door extreme weersomstandigheden en overstromingen, maar leent zich uitstekend voor windenergie. Mexico wordt zo warm dat bijna het hele land geschikt word voor geothermische energiebronnen.

 

Toekomst

Sinds 1880 is de temperatuur van de Aarde atmosfeer met ongeveer 0,85 °C gestegen. Hoewel de bovengrens van het Akkoord van Parijs op 1,5 °C tot 2 °C ligt, heeft een panel van experts in 2015 al geconcludeerd dat 1,5 °C als bovengrens moet worden overwogen. Een opwarming van 2 °C zou al onomkeerbare gevolgen met zich meebrengen. Lukt het ons om Nederland van de verdrinkingsdood te redden? De tijd, en vooral ons eigen gedrag, zal ’t leren.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]