De Google URL verkorter in Chrome App store

URL-verkorters zijn in deze tijd van Twitter en andere tijdlijn-services een bittere noodzaak. Je hebt maar een beperkt aantal karakters, of de URL is zo lang (Hallo Google Docs en Google Maps) dat een URL verkorter je bericht gewoon netjes maakt. Nu kennen we al een hoop verkorters zoals bit.ly, t.co, tinyURL (met de bijbehorende oplettendheid!)of van websites zelf zoals tnw.to en moby.to. Natuurlijk kan de grote Google niet achterblijven en hebben ze sinds een tijdje een eigen verkorter, goo.gl.

Ik had er niet veel aandacht aan besteed tot ik er vandaag toevallig weer op terecht kwam. Ik kwam er achter dat deze service een aantal interessante extra diensten heeft die het zeker de moeite van het proberen waard maken. Deze worden duidelijk als je de Chrome extensie installeert. Met één klik is een link ingekort en direct naar je klembord gekopieerd. Maar de Chrome extensie biedt meer. Via de settings kun je een dertigtal services aanzetten om je ingekorte link direct heen te versturen. Je ziet de Google diensten die je kunt verwachten: Blogger, Buzz, Bookmarks, Reader maar ook de concurrenten als Facebook, Twitter en Hotmail. Je kunt per dienst weer een keyboard shortcut instellen en door achter een link .qr te zetten krijg je automatisch een QR code die je kunt printen en kunt verspreiden om te laten scannen.

Goo.gl biedt verder statistieken aan gespecificeerd op land, browser en besturingssysteem. Daar zijn anderen duidelijk beter in, maar het is natuurlijk wachten tot deze dienst standaard in Google Analytics zit.

Goo.gl is een verrassing voor me bij de URL verkorters en zeker een blijvertje gezien de Chrome extensie. Of de Firefox extensie, maar die mist de genoemde opties voor de extra diensten.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Arne van Elk
    Posted 04/01/2011 1:28 am 0Likes

    Bij Firefox gebruik ik al jaren een soortgelijke addon, UrlBarExt. Zie: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/8758/
    Hiermee kun je niet de verkorte link naar heel veel diensten tegelijk posten, maar daar zie ik het nut ook niet zo van in. Meestal wil je toch de boddschap enigszins aan de te gebruiken dienst aanpassen. Je moet trouwens UrlBarExt wel even naar eigen wensen aanpassen, want de mogelijkheden zijn niet allemaal even interessant (maar da’s natuurlijk persoonlijk 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]