De invloed van Het Nieuwe Werken op lichamelijk klachten zoals RSI

Steeds meer bedrijven gaan over op het ‘nieuwe werken’. Daarnaast gaan meer en meer mensen werken als zzp’er. Het gevolg hiervan is dat men niet langer van negen  tot vijf hoeft te werken en dat men ook nier langer gebonden is aan een vaste werkplek. Als het goed is, zal deze vrijheid ervoor zorgen dat de persoonlijke talenten en de creativiteit van mensen beter tot uiting komen.

Wat betekent dit op het lichamelijk vlak? Vroeger zat je op een werkplek van de baas. Zo konden de baas en de arbodienst een oogje in het zeil houden. Zij konden er voor zorgen dat iedereen zijn werkplek goed had ingesteld, dat de juiste ergonomische hulpmiddelen werden gebruikt en het aantal uren dat er gewerkt werd, kon worden gecontroleerd. Nu komt deze verantwoordelijkheid bij de beeldschermwerker zelf te liggen. Hij zal zelf moeten zorgen dat hij op een verantwoorde manier werkt en dat hij geen fysieke klachten oploopt. Je hebt echter wel bepaalde kennis en vaardigheid nodig om deze verantwoordelijkheid te kunnen nemen.

Klachten zoals RSI kunnen ontstaan door het lichaam gedurende langere tijd op een verkeerde manier te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is iemand die bij al zijn armbewegingen zijn schouders optrekt. Na verloop van tijd zullen de spieren in de schouder hierdoor pijn gaan doen omdat de schouderspieren er niet voor zijn gemaakt om de hele dag opgetrokken te worden.

Om klachten te voorkomen is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je heel goed weet en vooral ook kunt voelen wanneer een werkplek goed is ingericht. Een ‘nieuwe werker’ moet eigenlijk onmiddellijk kunnen aangeven wat er wel en niet klopt aan zijn werkplek als hij ergens gaat zitten. Zodat hij meteen actie kan ondernemen om de werkplek te optimaliseren. Als voorwaarde hiervoor moet hij de volgende lichamelijke vaardigheden beheersen.

 • Zitten met de wervelkolom in de natuurlijke curves
 • De schouders ontspannen houden
 • De armen op de juiste manier aansturen

Iemand die dat kan, kan ook zelf bepalen of de werkplek hem ondersteunt in het toepassen van deze vaardigheden. Het gaat dan meestal om de instelling van de bureaustoel, de tafel en de monitor. Iemand die bijvoorbeeld weet hoe hij goed moet zitten, kan zelf voelen of hij de rugleuning zo heeft ingesteld dat deze de rug goed ondersteunt. En als het bureau te hoog staat, zal hij dit kunnen voelen omdat het niet goed lukt om de schouders ontspannen te houden.

Een ‘nieuwe werker’ zal in de veel gevallen een laptop gebruiken. Hoe je het bovenstaande toepast met een laptop lees je in Hoe je een laptop verantwoord gebruikt. 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Bas van de Haterd
  Posted 29/11/2009 11:08 am 0Likes

  Inderdaad zitten er risico’s aan Het nieuwe werken op arbo gebied. Gelukkig zoals de reacties aangeven ook veel positieve mogelijkheden. Thuis of elders werken is misschien geen optimale arbo omstandigheid, omdat het niet zo is ingericht. Veelal door onwetendheid. Echter biedt het ook veel mogelijkheden. Sterker, er komen groepen weer in aanmerking voor de arbeidsmarkt die dat tot voor kort niet waren en in de WAO zaten. Denk aan mensen met ‘energie management problemen’. Die wel 4 uur op een dag kunnen werken, maar niet achter elkaar. Het is dus maar hoe je er mee om gaat.

 • Ann Hoogendoorn
  Posted 23/11/2009 5:07 pm 0Likes

  Als beeldend kunstenaar werk ik ook nog eens regelmatig, als schilderend met handen en armen boven mijn hoofd. En als zzp-er houd ik zelf internetwerkend mijn, site, blog etc bij onder niet al te glorieuze omstandigheden. Maar ik heb enorme baat bij Nordic Walking. Als ik een uurtje tussendoor het bos in ga voor de nodige ontspanning, neem ik de stokken mee. Als je de juiste houding hebt (neem een paar goede instructielessen!) betekend dat een goede doorbloeding van schouders én polsgewrichten. En je houding verbeterd sowieso. Net zeiknat geregend, maar ik houd van bos, beweging en buitenlucht.

 • Hein Halfschepel
  Posted 23/11/2009 1:50 pm 0Likes

  Beste Lijn, Super dat het je op die manier lukt om gewoon door te kunnen werken! Het kunnen werken in je eigen tempo is één van de grote voordelen van Het Nieuwe Werken. Het vergt wel de nodige zelfdiscipline en ook zelfkennis om op het voor jou juiste moment pauze te nemen. Dat is voor veel mensen moeilijk. Mooi dat het jou lukt.

 • lijn
  Posted 23/11/2009 11:41 am 0Likes

  Juist.
  Maar het nieuwe werken betekent ook dat ik tussen de middag een uur pauze kan nemen in plaats van 30 minuten. Dat ik in dat uur een wandelingetje maak. Dat ik overdag nog maar 6 uur werk en er ’s avonds nog even een uurtje of twee bijpak. Of in het weekend een middagje.

  En voor mij betekent dat het verschil tussen ziek thuis met ernstige rugklachten en gewoon door kunnen werken in m’n eigen tempo. Zolang ik niet langer dan drie uur achterelkaar zittend werk doe, is er niks aan de hand namelijk.

Comments are closed.