De iPhone als ‘Business Phone’

browsesitessmall.jpgSinds ik de iPhone 3GS heb (nu 2 weken) ben ik superenthousiast over dit apparaat. Ik had nog geen iPhone omdat ik van mening was dat mijn Nokia N95 (met TomTom erop) functioneel meer te bieden had dan een iPhone. Maar nu de snelheid verbeterd is en turn-by-turn navigatie mogelijk is (in afwachting van TomTom voor iPhone heb ik NAVIGON aangeschaft en dat werkt ook uitstekend) is de iPhone een absolute topper geworden.

Wat mij onder meer nog remde om de iPhone te kopen was de nog niet geheel optimale ondersteuning voor zakelijke doeleinden. Ik kan zeggen dat dit nu, met de 3.0 software in combinatie met diverse apps, voor mij geheel een non-issue is geworden.

Projectomgevingen

Ik werk veel met SharePoint. VoyaNova, het bedrijf waar ik de helft van de tijd mee samenwerk, heeft een uitgebreide SharePoint omgeving beschikbaar waarin wij een compleet Blended Learning systeem hebben ontwikkeld, maar waar wij ook onze eigen Sales Funnel bijhouden, gedeelde contacten, projectdocumentatie, rapportages, online tests en nog veel meer. Hiervoor heb ik het programma iShare aangeschaft via de app store. En de ervaring is, op een paar schoonheidsfoutjes na, zeer goed. Ik kan alle SharePoint lijsten inzien, items toevoegen, updaten etc. Zeer handig.

Omdat wij bij al onze organisatie-ontwikkelingstrajecten SharePoint als online component gebruiken, kan ik nu als projectleider of e-Coach ten alle tijden meekijken in forumdiscussies, ingeleverde documenten en opdrachten bij opleidingstrajecten, scores etc. en dus snel inspelen op ontwikkelingen, escalaties, vragen van deelnemers etc.

Voor mijn eigen projecten waarbij ik met Basecamp werk heb ik de app Encamp, maar Outpost biedt ook een goed alternatief.

Exchange

In de 3.0 Sofware is Exchange integratie fantastisch. Mijn mail/agenda/contacts zijn ondergebracht op een hosted Exchange server bij IT Solutions Now (aanrader, zeker voor ZP’ers, zeer goede prijs en onbeperkte data-opslag. Groeit jouw mailboxbestand ook over 1GB heen?) , die naadloos integreert met de iPhone. Sterker nog, de manier waarop de iPhone met meeting requests (vergaderverzoeken) omgaat is gewoonweg subliem te noemen. Beter nog dan Outlook 2007 in mijn optiek. Wat betreft e-mail kun je per folder opgeven of de folder wel of niet gepushed moet worden (handig als je server side filters/rules hebt ingesteld) en je kunt ook zoeken op je gehele exchange account. Dit moet je wel apart opgeven, want deze uitbreiding zit niet standaard ‘ingebakken’ in Spotlight. Een geweldig aanvulling zou nog zijn om ook de gedeelde agenda’s van collega’s in te kunnen zien, maar ja je kunt niet alles hebben en het blijft ten slotte een smartphone, geen laptop ­čÖé

GTD

Ook voor GTD biedt de iPhone een berg aan mogelijkheden. Zo bieden Remember The Milk, Things en ook Omnifocus iPhone apps aan die het registreren van ‘Stuff’┬á en het managen van je actielijsten vergemakkelijken en letterlijk binnen handbereik plaatsen. Ik gebruik zelf Things, en de synchronisatie over WiFi met mijn desktop applicatie verloopt naadloos. Ik kan met recht zeggen dat het mijn productiviteit ten goede komt om altijd en overal mijn GTD lijsten bij me te hebben.

Voor het gemak noem ik onder dit kopje ook Evernote, de universele Capture tool waarin je notities, taken, foto’s en web clippings kan zetten. Draadloze synchronisatie met de Evernote servers inbegrepen.

Mindmapping

Ook mindmappen is mogelijk op de iPhone. Niet altijd even handig, maar in sommige gevallen een uitkomst. Ik gebruik zelf hiervoor SimpleMind, een app die je erg handig kunt bedienen en waarbij het linken van sub-items erg intuïtief gaat.

Office bestanden

Een ding waar ik tegenaan liep bij het werken met de iPhone is dat je het apparaat niet echt kunt gebruiken als opslag voor documenten. Losse PDF’jes, die je wel eens door wilt sturen of gewoon even wilt lezen. Of Word documenten. of Excel sheets. Het programma DocsToGo (Documents To Go) biedt hier een geweldig oplossing. Het introduceert een file-omgeving die synchroniseert met een desktop applicatie. Bovendien kun je Word-documenten bewerken direct op je iPhone. En de bestanden vervolgens mailen als attachment.

Front-ends

Verder biedt de iPhone gewoon veel handige font-ends voor veelgebruikte systemen en applicaties. Zo heb ik een aparte Google Analytics applicatie, LinkedIn, Facebook & Hyves en nog ongeveer 30 andere handige front-ends. Last but not least is er een bulk aan software te krijgen voor bloggen en sharing, van Flickr uploaders tot complete WordPress omgevingen op je iPhone.

Vraag

Wat hebben jullie nog voor tips als het gaat om zakelijk gebruik van de iPhone?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

 • dev2art
  Posted 16/09/2010 2:36 pm 0Likes

  Mooie lijst, ter aanvulling: Calendar Alarm bij productiviteit.

  De standaard iPhone Agenda geeft als melding 2x een heel zacht bleepje. Calendar Alarm synchroniseert met deze iPhone Agenda en voegt een alarm met een geluid naar keuze toe. 
  Onmisbaar in rumoerige omgevingen. En als je iPhone niet binnen handbereik maar wel binnen gehoorbereik is.

  De app synchroniseert met je standaard iPhone Agenda (of elke andere agenda die door de standaard iPhone agenda wordt ondersteund) en voegt een alarm met een geluid naar keuze toe.  Je kunt kiezen tussen 12 geluiden. En deze 10 of 30 seconden laten rinkelen. Ook kun je meldingen toevoegen of aanpassen.

 • vhsarcfo
  Posted 31/12/2009 10:07 am 0Likes

  o5lvn1 lbqepoovawag, [url=http://huefgcposbpg.com/]huefgcposbpg[/url], [link=http://vhfjmlntiwpf.com/]vhfjmlntiwpf[/link], http://msmnkarkxfqe.com/

 • Jonas
  Posted 14/12/2009 10:38 pm 0Likes

  Ga binnekort overstappen op Mac en ook de iPhone 3GS aanschaffen en ben gestuit op Daylite van Marketcirkel (http://marketcircle.com/daylite/) Iemand ervaring mee?

  Greets
  Jonas

 • Jan van der Ploeg
  Posted 24/07/2009 4:38 pm 0Likes

  Nog aan aanvulling voor projectmanagement:

  Action Method (www.actionmethod.com) heeft een aardige online projectmanagement omgeving met een prettige iPhone app.

 • Mees
  Posted 14/07/2009 3:46 pm 0Likes

  Ik heb een abonnement op ‘mobile me’ omdat wij geen server hebben. Daardoor toch agenda’s, contactpersonen, mail etc overal synchroom.

  Verder gebruik ik:
  – verkeersinfo
  – NOSjournaal
  – LinkedIn
  – WeekOty (handig, weeknummers want, belachelijk, dat zit mist in de agenda van Iphone)
  – Nimbuzz (werkt ongeveer als Skype)
  – WordPress
  – Evernote
  – File sharing (maakt een usb-stick van je iphone)
  – mover (via Wifi een bestand slepen naar een Iphone bij je in de buurt)
  – Als ik een Mac heb ga ik ACT printer gebruiken. ‘print’ bestanden naar je Iphone vanaf de Mac.
  – TXXI, dichtstbijzijnde taxi bestellen met 1 druk op de knop

  En ik heb een snelkoppeling op mijn app-scherm naar de site van Iphoneclub.nl om altijd de laatste apps te volgen.

 • Peter
  Posted 09/07/2009 12:44 pm 0Likes

  Op mijn Palm gebruik ik dagelijks het databaseprogramma Smart List To Go. Een zeer flexibel programma dat je helemaal naar je hand kunt zetten en kunt gebruiken voor divers doeleinden om ‘records’ mee op te slaan en te filteren. Bestaat er ook zoiets voor de iPhone?

 • ferry
  Posted 07/07/2009 11:27 pm 0Likes

  Mooie draad, heb zelf nog geen handige tips, maar deze rij ervaringen, tips overtuigen me meer en meer voor de iphone te gaan. Ben vooral ook benieuwd naar Bento op de iphone
  dank Mischa voor de start

 • Douwe
  Posted 07/07/2009 5:05 pm 0Likes

  Ik gebruik vooral Todo icm Toodledo online. Werkt perfect en synct echt overal door middel van 3G of WIFI.

 • Ellen
  Posted 07/07/2009 10:21 am 0Likes

  Mooi overzicht van een flink stel goede zakelijke apps. Ik gebruik vooral:
  * Things als takenlijst (perfecte synchronisatie met m’n Mac en lekker overzichtelijk),
  * Evernote (briljant notitieblok voor allerlei dingen zoals een routebeschrijving naar een klant, een mooi mountainbikeparkoers of het etiket van een fles whisky die ik wil onthouden),
  * NetNewsWire voor het lezen van alle RSS onderweg, met prima synchronisatie met m’n Mac
  * Navigon voor de navigatie naar nieuwe klanten
  * Dictafoon voor het opnemen en terugluisteren van interviews,
  * File-info voor fileinformatie
  * iBlueSky voor mindmaps en het maken van notities op bijvoorbeeld een congres of seminar
  * 9292ov om onderweg even snel een treinreis uit te zoeken
  * Truphone voor goedkope internationale gesprekken (oa via Skype) en MSN

 • Tom van der Valk
  Posted 06/07/2009 2:19 pm 0Likes

  Beste Mischa,

  Momenteel ben ik ook op zoek naar een nieuwe telefoon. Ik twijfel nog tussen een iPhone en HTC Hero (Android). Jouw artikel geeft een goed inzicht over de bruikbaarheid van een iPhone voor professionele toepassingen. Bedankt daarvoor. Push-synchronisatie met een Hosted Exchange is voor mij een must. Werkt dat ook met taken of worden alleen de contactpersonen en mail gesynchroniseerd?

  Groeten, Tom

 • Rolf
  Posted 06/07/2009 10:27 am 0Likes

  Nog een aantal handige iPhone apps voor de zakelijke gebruiker zijn FTPontheGo als iPhone FTP client, Yammer als bedrijfs-twitter client en NetNewsWire als RSS-lezer!

 • Fr├ęd├ęric P
  Posted 05/07/2009 4:47 pm 0Likes

  Als GTDer probeer ik men systeem (& dus ook men iPhone) non-stop te optimaliseren.

  Ik zweerde tot voor kort trouw aan Things & Bento om alles in bij te houden maar ben daar vanaf gestapt. Het grootste minpunt vind ik de synchronisatie. Je moet zowel de iPhone app als de app op je Mac open laten staan vooraleer synchronisatie mogelijk is. Wat ervoor zorgde dat ik dit vaak vergat te doen en mijn systemen niet up-to-date waren.

  Sinds 3.0 zijn de mogelijkheden enorm.
  Ik hou mijn lijstjes, toekomstplannen/-dromen, projectidee├źn nu bij in mijn notities die nu automatisch worden gesynchroniseerd met Mail. Ik bouw de titel van mijn notities altijd gestructureerd op:

  bv.
  Boeken – Lezen (lijst)
  Opname album (project)
  Visies (zelfontwikkeling)

  Als gevolg als ik dan in de nieuwe finder zoek naar project ik al mijn actieve projecten tevoorschijn krijg met bijbehorende nota’s. Het andere voordeel is dat nu alles in Mail verschijnt en ik dus 2 applicaties minder moet raadplegen als ik iets nodig heb.

  Voor het ingeven van notities,idee├źn,etc. zweer ik trouw aan Evernote die wel automatisch synct en je dus een hoop zorgen bespaart. Mijn next lijsten hou ik nu fysiek bij in men broekzak op fichekaarten. Ik hou ze bij in een doosje op mijn bureau en neem enkel hetgeen mee wat ik op dat moment kan doen. Waar Things naar mijn smaak ook weer faalt: to much information…

  Nog GTDers die hun iPhone systeem willen delen?

Comments are closed.