De lifehacks van Neil Strauss en Tim Ferriss

Tim Ferriss interviewde auteur Neil Strauss voor CreativeLive. Eén van de onderwerpen die aan bod kwamen, was zijn productiviteit: hoe krijgt hij het toch voor elkaar om zeven best sellers te schrijven? Samen komen ze tot verschillende tips, waarvan ik de tien beste hieronder uitlicht.

NeilStrauss_TimFerriss

1. Geen e-mail in de ochtend
Dit is zo ongeveer de eerste regel van lifehackers: begin je dag niet met e-mail. Het weerhoudt je ervan om daadwerkelijk iets te bereiken, omdat je dan reactief aan het werk bent in plaats van proactief. Bertine Zoom schreef hierover al ‘waarom begin jij je dag met het lezen van e-mail?‘.

2. Werk internetvrij
Wil je een gezette tijd zonder internet werken, maar vind je jezelf toch weer terug op het web? Installeer dan het programma ‘Freedom’. We schreven er al kort over in 2008, het programma bestaat nog steeds. In Freedom kun je aangeven hoe lang je zonder internet wilt werken, en het programma blokkeert dan de toegang tot internet gedurende die tijd. Met de trial kun je de blokkade vijf keer gratis proberen. Daarna kun je Freedom aanschaffen voor slechts € 10,-. Beschikbaar voor zowel iOS als Windows.

3. Geef je telefoon aan iemand anders
Neil geeft zijn telefoon aan iemand anders als hij internetvrij werkt. Zo wordt hij niet gestoord of komt hij niet in de verleiding om zijn telefoon te checken.

4. Eet alle kikkers op maandag
Zowel Neil als Tim doen alle meetings, interviews en alles wat op een los eindje lijkt, op maandag, zodat ze dat achter te rug hebben en de rest van de week productief kunnen zijn.

5. Automatiseer lunch
Neil heeft zijn lunch geautomatiseerd. “Iedereen heeft per dag maar een beperkte mate van besliskracht en besteedt een deel hiervan vaak aan lunch. Ik heb ervoor gekozen om mijn vijf favoriete eettentjes mijn eten te laten bezorgen, elke dag van de werkweek een andere. Ik hoef nooit meer aan lunch te denken”.

6. Blokkeer afleidende websites
Wil je niet het hele internet afsluiten, maar wel afleidende sites? Gebruik dan RescueTime, een programma dat sites naar keuze blokkeert. Dit kan met de pro-versie à € 9,- per maand. Daarnaast heeft ResueTime meer features: het houdt onder andere bij hoeveel tijd je waar besteedt en je kunt doelen stellen (bijvoorbeeld: ik wil minimaal 5 productieve uren per dag).
Strauss heeft bovendien ook nog iemand anders de wachtwoorden bij zijn Facebook en Twitter laten bepalen, zodat hij er sowieso niet bij kan.

7. Cluster afspraken met vrienden
Plan één avond in met al je vrienden, in plaats van individueel met ze af te spreken. Door een woensdag-diner (Strauss) of een happy hour (Ferriss) in te voeren, kun je toch al je vrienden zien, maar kost het niet veel tijd. Na de gezamenlijke bijeenkomst kun je de avond voortzetten met iemand die je graag individueel wilt spreken.

8. Gebruik beeld in plaats van tekst of een telefoon om feedback te geven op beeld
Tim gebruikt Screenflow voor Mac om feedback te geven op designs die hij binnenkrijgt. Feedback geven via mail of telefoon is moeilijk, omdat het veel tijd kost om uit te leggen wat je precies bedoelt. Met Screenflow neem je makkelijk een video op van de feedback die je wilt geven. Sreenflow kost € 89,95 in de app store. Voor Windows (en ook voor Mac) is er Camtasia, een meer prijzige versie van Screenflow.

9. Heb twee mailadressen en twee telefoonnummers voor verschillende doelen
Neil heeft een mailadres en een telefoonnummer voor een selecte groep van mensen van wie hij het geen probleem vindt dat ze hem storen, zoals belangrijke zakenreleaties en familie. Zijn mail en telefoonnummer voor andere mensen bekijkt hij minder vaak, omdat daar minder belangrijke zaken in voorbij komen.

10. Stop met de perfecte voorbereiding
Voorbereiding is belangrijk, maar als je gaat voor de perfecte voorbereiding, wordt het een manier van uitstelgedrag. Goed is goed genoeg!

 

Hier kun je het hele interview zien, vooral interessant voor de schrijvers onder ons:

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • kaat
  Posted 09/07/2013 9:41 pm 0Likes

  Wij (ook de oudere kinderen) gebruiken het gratis ‘Cold Turkey’ om tijdelijk niet op het gehele internet/bepaalde sites te kunnen voor een zelf ingestelde tijd. Tevreden van !

  • Janine Sterenborg
   Posted 18/07/2013 5:49 pm 0Likes

   Bedankt voor de tip! Goede naam voor zo’n programma ook 🙂

 • W. de Vries
  Posted 07/07/2013 12:07 pm 0Likes

  Losse eindjes op maandag (of andere dag). Die kende ik nog niet. Goed idee!

  • Janine Sterenborg
   Posted 07/07/2013 2:42 pm 0Likes

   Vond ik ook, ik ga het morgen meteen proberen!

 • hedwig
  Posted 04/07/2013 9:40 pm 0Likes

  Interessant inkijkje in het leven van een productief persoon.
  @punt 8: geen screenflow voor nodig. Voor zowel Mac als Windows kun je hiervoor ook het gratis quicktime gebruiken.

  • Janine Sterenborg
   Posted 07/07/2013 2:27 pm 0Likes

   Bedankt voor de tip! Quicktime kwam niet naar boven in mijn zoektocht naar alternatieve programma’s, maar die neemt inderdaad beeld, geluid, én muisbewegingen op 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]