De meest basic lifehack van allemaal

De meest basic lifehack van allemaal vergeten we misschien wel te makkelijk. Juist omdat hij zo voor de hand liggend is. Namelijk iets NIET (meer) doen of iets NIET kopen of iets NIET meer gebruiken en de deur uitdoen. Vooral als je gaat beginnen met lifehacken is dit belangrijk om mee te starten. En misschien juist wel als je al lange tijd bezig bent met lifehacken.

Hoe zinvol is het namelijk om je huis anders in te richten als het nog vol staat met spullen die je toch niet gebruikt en ook niet meer gaat gebruiken? Hoe zinvol is het om je helemaal te storten op een webtool om die slimmer in te richten als deze helemaal niet zo handig is voor je? Misschien hebben pen en papier wel exact hetzelfde effect. Waarom zou je het moeilijker maken dan het is?

Minimaliseren (voor mij het weghalen en weglaten van overbodige elementen totdat overblijft wat belangrijk en nodig is) kan al een heleboel tijd en energie opleveren. Als je vervolgens dat wat overblijft gaat lifehacken, dan hou je BERGEN aan tijd en energie over. Tijd en energie die je eindelijk kan gebruiken voor de dingen die je graag doet en waar je verder mee komt. Op welke gebieden kun je zoal minimaliseren?

Je huis
Puilt je kledingkast uit? Heb je een overschot aan pannen, borden, kommen, mokken, glazen en kookgerei? Slingert het speelgoed van je kinderen overal rond? Hoe relaxt slaap je als je slaapkamer vol ligt met, tja, met wat eigenlijk? Kun je nog dagdromend naar buiten kijken zonder te worden afgeleid door alle tierelantijntjes op de vensterbank? Hoe heerlijk zou je het vinden als je een opgeruimd huis hebt met alleen die spullen die je echt nodig en echt belangrijk vindt?

Je werk
Haal je voldoening uit de projecten waar je nu aan werkt? Zitten er ‘buikpijnprojecten’ tussen? Heb je een overvol bureau? Gebruik je zoveel tools dat je het overzicht kwijt bent? Word je regelmatig afgeleid door telefoontjes en pop-ups op je telefoon, tablet en laptop? Hoe heerlijk zou het zijn als je energie krijgt van waar je mee bezig bent en daar superproductief mee aan de slag kan?

Je agenda
Hoeveel vergaderingen staan er op je agenda waar je bij de gedachte alleen al van zucht? Hebben ze je bij die vergaderingen echt nodig? Hoeveel koffiedates staan er gepland? Moet je echt bij elk netwerkevent zijn waarvoor je wordt uitgenodigd? Hoeveel reistijd is hier overal voor nodig? Hoe heerlijk zou het zijn als er ademruimte is in je agenda?

Krijg je nu hoofdpijn van de vele dingen die je kan minimaliseren? Hou het eenvoudig. Begin in je huis op de plek waar de rommelfactor het hoogst is. Pak een timer erbij. Zet deze op 10 minuten. GO!

Foto artikel: Colton Witt

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

18 Comments

 • Jerre
  Posted 05/05/2013 3:35 pm 0Likes

  Bezit(ten) = angst om te verliezen…

 • Lex Sijtsma
  Posted 24/04/2013 9:16 pm 0Likes

  Dit doet me denken aan

  “The things you own end up owning you”. Brad Pitt in The Fight Club

  “You buy it….it owns you.” Reclame voor Peugeot 508 uit 2010.

  En zo is het. Mijn ervaring is dat je veel dingen helemaal niet nodig hebt. Wellicht ooit wel, maar nu niet meer. Onlangs vrijwel 90% van mijn dvd’s weggedaan….die ga ik niet meer bekijken of ik kan ze nu wel ergens makkelijk streamen.

  Geeft een heerlijk opgeruimd, vrij gevoel.

 • Henri Koppen
  Posted 14/04/2013 2:01 pm 0Likes

  Tja, met dit soort “lifehacks” heb ik wel een beetje dubbel gevoel. Te simpel.

  Ten eerste: Pictures or it didn’t happen. Ofwel laat zien dat je het zelf echt doet en niet alleen een blog opkalkt want zo kan ik er ook tien schrijven “Eet langzaam, geniet van elke hap en voel hoe deze je lichaam binnengaat, dit is niet alleen gezond, maar voedt ook je creativiteit, vermindert stress en geeft geluk” et cetera.

  Daarnaast. De boel opruimen, de nieuwe slimme telefoon niet kopen, et cetera. Lost in de echte wereld niets op, je zult wat dieper moeten gaan, namelijk een gedragsverandering, je zienswijzen en gewoontes met kleine stapkjes (Kai-zen, anyone?), het geeft hooguit een tijdelijk goed gevoel maar in is zichzelf van weinig waarde.

  Grote dingen in het leven bereik je met diepte investeringen en oefenen, oefenen, trainen, trainen, oefenen, oefenen, en zo verder.

  Ondiepe handelingen leiden tot ondiepe voordelen. Het gaat er allemaal in als koek, maar het is een vals gevoel van verandering. Echt waar!

  • Patty Golsteijn
   Posted 15/04/2013 1:24 pm 0Likes

   Heb je al een kijkje genomen op mijn blog http://minimalswitch.nl? Ik ben al bijna 3 jaar bezig met minimaliseren, dus genoeg food for thought. Uiteraard gaat het om gedragsverandering. En zoals je zegt begint elke gedragsverandering met een eerste stap. Bij deze.

 • Paul
  Posted 11/04/2013 9:47 pm 0Likes

  All you need is less
  Less is More

 • hedwig
  Posted 11/04/2013 8:47 pm 0Likes

  Helemaal goed! WIj hadden een niet-aanschafmomentje: vanwege nieuwe matrassen stonden we ook bij de nieuwe bedden te kijken. Maar nieuw bed: je moet thuis zijn voor de bezorging, het oude bed moet weg, het nieuwe in elkaar en wacht heb je dan ook geen bijpassende kastjes nodig etc…. Alleen de matrassen gekocht en nieuwe bedlatten en dat was al meer dan genoeg gedoe 😉
  En bijna 1000 euro niet uitgegeven aan bed, kastjes.

  • Patty Golsteijn
   Posted 11/04/2013 9:13 pm 0Likes

   Ah, hoe fijn! En dan genieten van de veel leukere dingen die je kan doen met die 1000 euro…

 • Niels Gouman
  Posted 11/04/2013 1:28 pm 0Likes

  Patty, heb jij een soort van stappenplan of checklist die je met enige regelmaat kan doorlopen om te blijven minimaliseren?

  • Patty Golsteijn
   Posted 11/04/2013 1:34 pm 0Likes

   Op dit moment (nog) niet. Dat doe ik zelf on the go. Waar loop je zelf tegenaan in het blijven minimaliseren?

   • Niels Gouman
    Posted 15/04/2013 1:07 pm 0Likes

    Waar ik tegenaan loop is dat dingen je moeten ‘opvallen’. Het is nu meer een sporadisch iets, terwijl ik het liever als een doorlopend proces wil zien.

    • Patty Golsteijn
     Posted 15/04/2013 1:26 pm 0Likes

     Ah ja. Ik heb nu op mijn Facebookpage de Daily MiniSwitches waarbij je dagelijks in kleine stappen minimaliseert. Helpt dat? Of zou een andere vorm voor jou helpen? Zo ja, welke?

  • Maartje
   Posted 25/05/2013 1:26 pm 0Likes

   Probeer deze site eens:
   http://www.slowyourhome.com/2013-in-2013/
   Je krijgt er vooral zin van om te beginnen en als je dan iedere maand meedoet wordt het vanzelf een systeem…

 • Carmen
  Posted 10/04/2013 3:35 pm 0Likes

  Ja, mijn verhuisdozenteller voor kringloop staat al op 25 (om en nabij). Steeds weer meer weg doen wat ik niet gebruik. Ik wil alleen maar de spullen hebben die ik regelmatig gebruik. De rest…gewoon wég….

  • Patty Golsteijn
   Posted 11/04/2013 1:35 pm 0Likes

   Wow!

 • Saskia
  Posted 10/04/2013 7:35 am 0Likes

  Afgelopen weken ruim 40 jaar aan spullen opgeruimd. De zolder is zeker 40 (!) verhuisdozen armer.
  En ik heb geeneens verhuisplannen! De spullen stonden niet echt in de weg, maar alleen de wetenschap dat je niet veel hebt, is heerlijk.

  • Patty Golsteijn
   Posted 11/04/2013 1:35 pm 0Likes

   Heerlijk indeed 🙂

 • Jasper Runneboom
  Posted 09/04/2013 11:42 am 0Likes

  Kijk dat is nou een mooi startpunt. Helemaal mee eens! Mooie blog.

  • Patty Golsteijn
   Posted 09/04/2013 11:57 am 0Likes

   Dankje! 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]