De mooiste foto’s schieten met je drone

Het grote succes van drones heeft de wereld van fotografie en video volledig op z’n kop gezet. Nooit eerder was het mogelijk om zulke prachtige foto’s vanuit de lucht te maken. Maar: mooie foto’s schieten met je drone met camera vereist iets meer dan alleen uitpakken, batterijen erin en gaan.

Een beetje fatsoenlijk met je drone vliegen vereist sowieso oefening, en als je er ook nog mee wilt fotograferen helemaal. We hebben een paar tips voor het fotograferen met een drone voor je op een rij gezet.

Regels en privacy

Voordat je lekker aan de slag gaat is het belangrijk om te weten dat er inmiddels behoorlijk wat regels verbonden zijn aan recreatief vliegen met een drone. Ten eerste mag een particuliere drone met lading niet zwaarder zijn dan 25 kilo inclusief lading. Daarnaast mag je niet overal vliegen. Boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing en gebieden rondom vliegvelden en andere no-fly-zones zijn verboden. Hoger dan 120 meter mag je ook niet vliegen, en je moet je drone altijd kunnen zien. Vliegen in het donker is daarnaast verboden. Tot slot is het belangrijk dat je niet zomaar opnamen van mensen mag maken; als je dat doet moet je het hen vertellen en eventueel op verzoek het beeldmateriaal wissen. Strenge regels, maar de consequenties zijn er dan ook naar: overtreding van deze regels kan je op een boete van 7800 euro komen te staan.

Niet te hoog

Zoals gezegd mag je niet hoger dan 120 meter vliegen, maar deze tip heeft dan ook te maken met de kwaliteit van je foto, niet met regelgeving. Mensen die fotograferen met drones hebben vaak de neiging om zo hoog mogelijk te gaan om de omgeving vast te leggen. Dat is natuurlijk wel mooi, maar vaak resulteert het in top-down-foto’s, en die kennen we gewoon van satellieten. De truc is om foto’s te maken die een perspectief opleveren dat we juist nog niet kennen. Probeer eens drie tot tien meter vanaf de grond te vliegen, zodat je net even een ander zicht hebt dan vanuit een gemiddeld persoon, maar ook anders dan de standaard drone-foto’s hoog vanuit de lucht. Richt je camera naar de horizon en je hebt een perspectief dat je hersenen niet direct kunnen plaatsen, omdat we de wereld nog nooit op die manier hebben gezien. Zo creëer je bijzondere foto’s.

Het weer

Wellicht heb je de neiging om alleen naar buiten te gaan als het prachtig mooi weer is. Begrijpelijk, maar slecht weer kan juist een geweldig moment zijn om foto’s te maken die nog nooit iemand heeft gezien. We gaan je natuurlijk niet aanraden om in de stortregen of tijdens onweer te vliegen, maar fotograferen tijdens mist kan echt magische plaatjes opleveren. Midden in de mist zie je natuurlijk weinig tot niets, maar als je boven de mist uit weet te vliegen schiet je echt prachtige foto’s. Houd daarbij echter wel rekening met de regels op het gebied van hoogte en zicht.

De juiste apparatuur

De omstandigheden kunnen nog zo gunstig zijn, je hebt er niets aan als je aan de slag moet met gebrekkige apparatuur. Zorg er dus voor dat je een kwalitatief goede drone koopt, met een batterij die het apparaat een flinke tijd in de lucht weet te houden, en natuurlijk eentje met een camera die beelden schiet waar je trots op kunt zijn.

Tell Us What You Think
0Te gek7Leuk0Serieus?2Meh...4Stom

About Author

1 Comment

  • sil
    Posted 01/01/2020 2:51 am 0Likes

    Vlieg nooit boven de mist!!
    Je dromen heeft Bottom down sensoren die de mist meten als zijnde grond waardoor je drone zal gaan landen als hij door de mist weer naar beneden moet en hij zal daardoor naar beneden donderen.dasrnaastnisnhet vocht vreselijk slecht voor je electronica.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]