Dé perfecte ondernemer bestaat gewoon niet

Er is natuurlijk helemaal niks mis met nauwkeurig werken en zorgen dat je jouw zaakjes voor elkaar hebt. Maar als je daarin overdrijft en streeft naar perfectionisme, dan kost dat tijd en energie. Stop daarmee, want perfect bestaat gewoon niet. Ben jij zo’n perfectionist? Met deze zeven tips leer je om ook tevreden te zijn als het niet allemaal zo perfect is.
1. Stel haalbare doelen op
Als de perfectionist ergens goed in is, dan is het wel in het stellen van ongelooflijk hoge eisen. Eisen die eigenlijk bij voorbaat alleen maar kunnen leiden tot teleurstelling. Bekijk je doelen eens kritisch en stel ze bij als ze té ambitieus zijn. Het is helemaal niet erg om de lat eens wat minder hoog te leggen.
2. Geef jezelf eens een complimentje
Perfectionisten staan nauwelijks stil bij behaalde successen. Ze relativeren of gaan na een geslaagd project snel verder met het volgende. Maar geef jezelf gewoon eens een compliment als je een probleem goed heb opgelost of een situatie heel goed hebt aangepakt. Focus niet te veel op zaken die minder goed gingen. Durf te genieten van succes en jouw aandeel daarin.
3. Laat de details een keertje zitten
Iedereen moet wel eens een verslag maken. De echte perfectionist gaat voor een uitgebreid betoog vol details. Helemaal niet nodig. Schrijf de volgende keer een kort maar krachtig verslag met daarin alleen de belangrijkste hoofdpunten. Zo verstrek je alle benodigde informatie, maar ben je niet uren bezig om alle details op orde te krijgen.
4. Vergelijk jezelf niet met anderen
Richt je vooral op jezelf en wat jij bereikt als ondernemer. Niks is zo frustrerend als steeds maar letten op wat anderen allemaal voor successen behalen. En je dan ook nog continu vergelijken met die ander. Zo haal je jezelf naar beneden. Wees tevreden met je eigen sterke en zwakkere punten. Herken die punten bij anderen en laat het daarbij. Het gras is nu eenmaal altijd groener bij de buren.
5. Wees niet zo kritisch
Ken jij mensen die helemaal perfect zijn? Vast niet. Vraag dat dan ook niet van jezelf. Je wilt jezelf en anderen niet teleurstellen. Want op school leer je al dat je moet presteren en zijn er allerlei verwachtingen. Lukt het eens een keer allemaal niet of moet je iemand teleurstellen? Dat geeft niks, want niemand is dé beste. Wees dus ook niet zo kritisch als het om jezelf gaat.
6. Leer van je fouten
Fouten zijn niet erg. Je kunt er namelijk van leren. De meest succesvolle personen hebben vaak heel wat fouten gemaakt voordat ze vooruit kwamen. Zie een fout dus niet als iets verschrikkelijks. Haal je leerpunten eruit, ga verder en geef niet op. Zo heb je vroeger namelijk ook leren lopen of fietsen.
7. Relativeer met humor
Neem het allemaal niet al te zwaar. Heb je een fout gemaakt, los die dan op. Maar maak er ook eens een grapje over. Als je zaken met humor bekijkt, lijken ze al snel veel minder erg. En voel jij je gelijk een stukje beter.
Trap dus niet in de valkuilen van perfectionisme. Het remt je enorm af als ondernemer en  je wordt er ook nog eens ontzettend moe van. Een burn-out ligt daarbij altijd op de loer.
Wat is jouw mening? Slurpt perfectionisme energie weg van ondernemers? Laat het mij hieronder weten.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Sabine
    Posted 05/05/2014 11:19 am 0Likes

    dankjewel Alexis voor je comment. Perfectionsme maakt je doodmoe. Ik heb het ook ‘moeten’ afleren na mijn burnout in ’99:)

  • Alexis van Dam
    Posted 05/05/2014 10:28 am 0Likes

    Inderdaad 7 goede tips! In mijn opinie is het haast niet vol te houden om als ondernemer een pure perfectionist te zijn. Dit geldt nog meer als je een ZZP-er bent. Vooral de eerste 3 tips zijn goed om minder perfectionistisch te worden.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]