De race om het eerste 3D geprinte huis

3D-printen heeft al lange tijd onze interesse, en nu is er wel een érg interessante race gaande: die om het allereerste 3D-geprinte huis. De ‘strijd’ gaat tussen het in Nederland ontworpen ‘Landscape House’ in Ierland van architect Janjaap Ruijssenaars van het Amsterdamse Universe Architecture en het ‘Protohouse’ van het Londonse Softkill Design.

De architecten gebruiken verschillende technieken, die een stap verder gaan dan de thuis-3D-printers waarover we eerder schreven: Universe Architectures wil de D-Shape, gaan gebruiken. Softskill Design gaat voor selective laser sintering.

Universe Architecture – Landscape House (NL)

De D-shape die Ruijssenaars wil gebruiken om zijn huis te printen, is een enorme printer die een gebouw laag voor laag ‘print’. De printer kan een heel huis bouwen zonder dat er tijdens het bouwproces een menselijke handeling aan te pas komt. Ruijssenaars wil deze robot inzetten om de vorm van het gebouw neer te zetten, en er vervolgens een mix van zand en bindmiddel in te gieten.
Het design is tot stand gekomen in samenwerking met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs en het ontwerp is gebaseerd op de Escher-achtige Möbiusband. Het thema van de ontwerp-wedstrijd is ‘adaptable city’. De locatie in Ierland waar het gebouw komt te staan is omgeven door natuur, en daar heeft Ruijssenaars in het ontwerpproces rekening mee gehouden: “De locatie aan de kust is zo mooi dat we wilden dat het ontwerp de natuur reflecteert. Landschappen zijn eindeloos en wij vroegen ons af of we een huis konden ontwerpen dat geen begin en geen eind had”. (Bron: fastcodesign.com).

UniverseArchitectsMobiusHouse3D

Meer foto’s op de Facebook van Universe Architecture.

Het huis is ontworpen voor Europan 12, een designwedstrijd voor architectuur die dit jaar plaatsvindt. Vanaf 18 maart kunnen ontwerpen ingezonden worden, op 13 december worden de resultaten bekendgemaakt. Een volledig tijdschema vind je hier, een volledige uitleg van de wedstrijd hier.

De manier waarop Ruijssenaars het gebouw tot stand wil brengen, is volgens Softskill Design niet écht 3D-printen.

 

Softskill Design – Protohouse (UK)

Softskill Design wil ook een gebouw 3D-printen, en claimt dat het Landscape House geen échte 3D-print is, omdat Ruijssenaars de vormen wil printen en deze dan wil vullen. The Softskill House daarentegen stapt af van de ter plekke gemaakte en zware op compressie gebaseerde 3D-prints, en gaat voor lichtgewicht materialen met optimale structuren die makkelijk over de weg te vervoeren zijn en dan op locatie samengevoegd kunnen worden, zonder dat er moeren, bouten en lijm aan te pas komen. Ze claimen er drie weken voor nodig te hebben om de delen te printen en één dag om het gebouw in elkaar te zetten.
De techniek die Protohouse wil gebruiken, is selective laser sintering, wat volgens 3d-printen.nu inhoudt dat “een CO2-laser laag na laag een poeder tot een vast product smelt”. “De toevoertafel duwt het sinterpoeder omhoog, de tafel met het object zakt gelijktijdig omlaag. Zo wordt laag na laag het product gevormd”.
Het materiaal dat Protohouse wil bouwen, bestaat uit lange vezelrijke draden van plastic, terwijl andere projecten zand of cement gebruiken. Ze claimen hierdoor een nog uniek niveau van detail te creëren in hun gebouw, en dit geeft dan weer de mogelijkheid om alle architectonische elementen zoals structuur, meubelen, trappen en gevels tegelijk te printen

Softskill3Dprint600

Meer foto’s zijn te vinden op de Tumblr van Protohouse.

De race om het eerste 3D-geprinte gebouw is dus van start gegaan. Het idee is niet nieuw, maar een compleet 3D-geprint huis is nog niet eerder gebouwd. In een TED-talk legt professor Behrokh Khoshnevis van Universiteit van Zuid-Californië uit wat de voordelen zijn van het 3D-printen van huizen.

Stel dat beide huizen precies tegelijkertijd klaar zijn. Welk huis verdient volgens jou dan, op basis van de kenmerken, de titel ‘eerste 3D-geprint huis’?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

  • e. j. van ginkel
    Posted 25/03/2013 3:54 pm 0Likes

    Leuke plannen, maar is er iets bekend over de stabiliteit en duurzaamheid van de gebruikte bouwmaterialen, isolerende eigenschappen, lichtechtheid, en, niet vergeten: de kosten in verhouding tot traditionele bouw? Hoe groot is het gebouw dat ”in drie weken wordt geprint en in één dag kan worden gebouwd”? Hoe is het met kleinigheden als fundering, leidingen etc? Hoe passen gebouwen als deze in de toch nogal gecompliceerde bouwvoorschriften? Als het zo makkelijk is, waarom staat het niet allang? Dat geldt trouwens ook voor de andere projecten. Wat is het tijdpad?

  • Björn Bouwmeester
    Posted 25/03/2013 2:23 pm 0Likes

    Er is nog een huis wat aan deze race meedoet, een echt Amsterdams grachtenpand. Zie http://www.dezeen.com/2013/03/09/amsterdam-architects-plan-3d-printed-house/ en http://www.kamermaker.com/ Een project van DUS Architects uit Amsterdam.

Comments are closed.