De roddelpers

We onderschatten de kracht van de roddel. Ga maar na wat je de laatste keer afluisterde: roddels, relatiebeheer, familievetes, waardeoordelen. Kletspraatjes, roddels en informele communicatie zijn bij velen geliefd, juist ook voor de informatie. Het is een essentiële activiteit van ons brein. Het succes van menselijke netwerken als Hyves, LinkedIn, MySpace maar ook weblogs komt aan deze menselijke behoefte tegemoet. Tenslotte praten mensen liever met mensen dan met computers. Fysieke ontmoetingen en informele communicatie staat bij menig werknemer bovenaan zijn communicatielijst. 

Spontane informatie uitgewisseld in een prettige omgeving wordt vaak goed begrepen. De sociale interacties tussen mensen maakt dat ze op een natuurlijke manier allerlei informatie delen, vaak zelfs altruïstisch. Geruchten zijn immers geïmproviseerd nieuws. Maar roddels doen meer. Het geeft ook je positie binnen het netwerk aan. Het kan voor jou heel confronterend zijn als je een bepaalde roddel als laatste hoort.

Het effect van de roddel, vaak pittige informatie, moet niet worden onderschat. Selecteer maar eens de persoon binnen je team, die heel snel informatie kan verspreiden. Als je hem of haar een roddel vertelt, weet je zeker dat eind van de dag, maar vaak eerder, iedereen het nieuwtje heeft gehoord. Hoe ze doen wat ze doen, is niet eens interessant.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Anneke
    Posted 04/10/2011 12:29 pm 0Likes

    ik ben het helemaal eensmet Guus. mensen zien roddels vaak als gespreksstof. En om het allemaal nog sappiger te maken, verzinnen we er nog maar wat leuks bij. juist celebs en sterren zijn vaak de dupe van roddels. maar is dat niet heel logish deze mensen kent immers bijna iedereen,en als je als story of privé zulke verhalen kan produceren is dat voor hun positief want,iedereen wil wel de privé zaken van een celeb kennen.

  • Kor
    Posted 20/03/2008 12:32 am 0Likes

    Niet om van de reactiemogelijkheid een discussieforum te maken, maar een lifehack moet wel een lifehack blijven en met je laatste woorden ben ik het niet eens.

    Veel mensen die roddel-geneigd zijn proberen hier een stukje eigenwaarde aan te ontlenen. Waarom heb je als gesprekspartner immers een roddel nodig om een interessant mens te zijn?.. Het gevolg zal altijd zijn dat de roddel een enigzins verdraaid of een onvolledige weergave van het feit wordt. In de meeste gevallen rust er op voorhand een waardeoordeel op, door slechts feiten te verkondigen roddel je niet.

    Ik ben het met je eens dat een roddel een positief effect kan hebben, maar dat lijkt me alleen van toepassing als je een zuiver onschuldige boodschap te verspreiden hebt, zoals het willen organiseren van een afdelingsborrel waarop je veel respons wenst.

    Ik denk dat het in algemene zin belangrijk is dat informatie op een weloverwogen manier de wereld in wordt geholpen. In veel situaties is de tamtam dan geen goede weg.

    Een goede lifehack zou denk ik zijn dat je jezelf op voorhand bewust maakt van wat voor informatie je in de wereld te brengen hebt, wat daarvoor de beste manier is en hoe je de lijntjes zo kort mogelijk kunt maken om de boodschap authentiek te houden.

    Ik suggereer dan niet meteen allerlei formaliteiten, informatie verspreiden kan ook op een hele informele manier zonder een boodschap uit de context te halen.

Comments are closed.