De Samsung Galaxy Tab voor Lifehackers

Vandaag wordt op het hoofdkantoor van Samsung in Delft de Samsung Galaxy Tab (SGT) geïntroduceerd voor de Nederlandse markt. De Galaxy Tab is een tabletcomputer met Android 2.2 als besturingssysteem en een snelle 1 GHz-processor. De nieuwe tablet kan fotograferen, filmen, op internet surfen en mediabestanden afspelen. Dankzij het relatief kleine scherm van zeven inch vult de Galaxy Tab een gat tussen smartphones en grotere tabletcomputers, zoals de iPad. De tablet ligt vanaf begin november in de winkel. De officiële verkoopprijs is 750 euro, een prijs die volgens velen te hoog is en waarschijnlijk een probleem gaat worden voor Samsung. Ter vergelijking, de duurste iPad met WiFi en 3G is 799 euro. Voor 50 euro minder heb je de Samsung die eveneens WiFi en 3G heeft maar inderdaad een stuk kleiner is, 10” versus 7”. Inmiddels is bij de Belcompany de SGT te koop voor 570 euro inclusief een Vodafone abonnement.

Deze blogpost is niet bedoeld om het prijsbeleid van Samsung uit te leggen of te verdedigen. Tevens is het niet mijn bedoeling een Heilige Oorlog  te beginnen met Android en iOS. Wil je meer weten over de specificaties, lees dan de eerste indrukken bij Style Cowboys. Maar ik heb het geluk dat ik de afgelopen twee weken met de SGT heb kunnen werken en spelen. In die twee weken heb ik de SGT zoveel mogelijk in het dagelijkse gebruik geïntegreerd en gekeken hoe ik verschillende taken kan doen op deze tablet. In deze post wil ik een aantal van mijn bevindingen met jullie delen, inclusief wat demo-video’s. Op de site IdeasinMovement kun je de komende weken mijn bevindingen en die van anderen volgen.

Disclosure: Ik heb via het bureau First gratis een Samsung Galaxy Tab ontvangen om aan de campagne Ideas in Movement mee te doen. De Tab mag ik houden, in ruil daarvoor werk ik belangeloos en zonder betaling mee aan het project.

Android als besturingssysteem

Ik heb nog nooit Android als OS gebruikt, maar direct uit de doos is het een prettig en intuïtief besturingssysteem. Ik ben iOS gewend op mijn iPhone en natuurlijk doet Android daar aan denken. Het gebruik van de verschillende apps op de SGT is intuïtief, maar hier geldt wel dat je maar net geluk moet hebben met de juiste applicatie. Omdat Android een open(er) OS is dan het iOS van Apple kunnen ontwikkelaars makkelijker een eigen applicatie in de Android Market publiceren zonder aan de eisen van een fabrikant te voldoen. Dit geeft nog wel eens wat verschil in aansturing van applicaties, maar over het algemeen is het allemaal goed te doen.

Multitasking

Wat ik heerlijk vind op de SGT is multitasking. Email, Twitter, browser, het kan allemaal open staan en redelijk makkelijk met elkaar communiceren. Via de Share-optie in Android kun je URL’s en teksten makkelijk van de ene naar de andere applicatie verplaatsen. Evenals het aloude copieer en plakken, wat prima werkt op de SGT. Zo kun je een email opstellen, ondertussen naar je browser gaan, een tekst selecteren uit een webpagina en deze in je email toevoegen. Via de prima Gmail applicatie kun je de belangrijkste functies uit Gmail gebruiken zoals het opslaan van concepten.
De SGT komt met een eigen Alt-tab functionaliteit, door de Home knop ingedrukt te houden kun je snel schakelen tussen je laatstgebruikte programma’s.

Working in the Cloud

Mijn werk speelt zich grotendeels online af. Ik maak veel gebruik van applicaties als Evernote, Remember the Milk en Dropbox. Met die drie applicaties kan ik bijna al mijn werk doen omdat het allemaal synchroniseert via het web. Op de SGT zijn deze drie apps beschikbaar, maar mijn ervaring met Evernote is dat het wat traag is met uploaden en zoeken in grotere databases. Tevens is het opslaan van notities nogal onhandig als je veel labels hebt. De app maakt geen gebruik van auto-herkenning als je labels begint te typen. Je kunt wel in de lijst met labels zoeken maar bij een lange lijst is dat niet prettig. Evernote werkt aan een nieuwe versie van de Android client die bijna gereed is. Je kunt een betaversie downloaden vanaf het forum. Deze heeft al een veel betere interface maar de labelfunctie is nog niet verbeterd.

Remember the Milk werkt erg prettig op de SGT. Je kunt snel taken toevoegen en in een verloren momentje je lijst erbij pakken om even wat taken weg te werken (bellen, mailen, iets opzoeken etc). Het werken in de Android app van Remember the Milk vind ik zelfs prettiger dan de webversie van dit programma. Met name omdat ik hier wederom veel gebruik maak van tags voor projectnamen en werkzaamheden, is het voor mij belangrijk om makkelijk en overzichtelijk door de tags te scrollen. Dat gaat bij RTM erg prettig, eigenlijk net als de iPhone versie die ik er naast gebruik.

Dropbox is één van de handigste programma’s om data te synchroniseren met de SGT. Of het nu video’s, ebooks, muziek of andere documenten zijn, ik zet ze in mijn Dropbox en binnen no-time heb ik ze op mijn SGT beschikbaar. Met name PDF-bestanden als onderzoeksrapporten, whitepapers en andere documenten zijn direct beschikbaar en ik kan ze rustig lezen. De Dropbox app op de SGT werkt fullscreen en navigeert erg simpel. Je kunt natuurlijk documenten, foto’s en video’s van je SGT via Dropbox synchroniseren met andere PC’s via de ingebouwde Share-functionaliteit.

Portabiliteit

Ik heb zelf geen iPad maar een paar keer er mee kunnen werken. Wat me direct opviel is de grootte van de iPad en het feit dat je hem met twee handen moet vasthouden om er goed mee te kunnen werken. de SGT is anders, prettiger. Ik kan hem met één hand vasthouden en er nog goed mee navigeren. Hij is 7”, wat betekent dat hij makkelijk in de binnenzak van een jas of colbert past. Ik heb de SGT de afgelopen twee weken meegenomen op een korte vakantie, naar werkbesprekingen, bij wat lunches en overal valt het me op hoe makkelijk hij in mijn routine valt. Ik pak hem er zo bij om even wat bij te lezen, de treintijden te checken, email te versturen of wat te twitteren. Ik ben nog niet actief op zoek geweest naar fraaie sleeves of beschermhoezen maar ik vermoed dat die snel op de markt zullen komen. Bij voorkeur via Gelaskins natuurlijk!

Foto en video

De SGT heeft twee camera’s, een standaardcamera aan de achterzijde en een camera aan de voorzijde. Helaas heb ik de laatste camera nog niet werkend gekregen met een video-applicatie, zodat ik makkelijk eigen video’s kan opnemen. Een eerste test met Skype via de SGT liet de frontcamera niet werken. Jammer, ik kan dus niet beoordelen hoe deze functioneert en wat de mogelijkheden zijn. Ik vermoed dat er binnenkort wel speciale applicaties of updates komen om met de frontcamera te werken. De vooraf geïnstalleerde camera-app werkt prima, je maakt er simpel en snel een foto of videootje mee.

Email en andere communicatie

Ik heb welgeteld tien minuten gewerkt met de ingebouwde email-applicatie, maar omdat ik gebruik maak van Google Apps for Domains is het voor mij handiger om een directe koppeling met mijn zakelijke account te maken. Zo heb ik direct mijn agenda en contacten gesynchroniseerd over SGT, laptop en iPhone. Dat werkt prima en geeft mij erg veel rust dat wat ik ook doe op welk device, het wordt gesynchroniseerd over alle andere apparaten en ik hoef daar niet meer bij na te denken. Email via de Gmail applicatie werkt prima. De conversatieview van Gmail wordt standaard geladen en je kunt meerdere accounts toevoegen in de app. Je kunt per account instellen of je notificaties wilt als er nieuwe mail is. Ik werk voor de Hogeschool Utrecht en zij gebruiken Exchange voor het mailverkeer. Helaas heb ik dat nog niet werkend gekregen op de SGT, maar dat kan ik ook over de iPhone zeggen. Ik vermoed dat het meer een probleem van de Hogeschool is dan van de hardware.

De SGT heeft een on-screen toetsenbord. Dit leent zich niet direct voor lange lappen tekst. Binnenkort zal een keyboard dock op de markt komen. Ik vermoed dat ik die wel ga aanschaffen om de tab zo voor wat meer werk te gebruiken dan het snelle mailen, tweets verzenden en wat korte berichten en to-do’s in lijstjes zetten.

Demo video’s

Speciaal voor Lifehacking heb ik een paar demovideo’s gemaakt van wat applicaties en mogelijkheden op de SGT. Op het Vimeo kanaal kun je ze nog eens bekijken.

Apps apps apps

Net als de iPad en de iPhone kun je de SGT geheel naar eigen wens aanpassen met applicaties. De Android Market is wat onoverzichtelijker dan de Appstore van Apple maar je kunt erg goed zoeken op de SGT en zo vaak wel vinden wat je nodig hebt. Helaas zijn niet alle apps even handig voor een groter scherm. Zo is bijvoorbeeld DroidIn een Android versie van LinkedIn. Je kunt hiermee je LinkedIn contacten bekijken en wat simpele handelingen doen. Maar het is geen volwaardige LinkedIn applicatie zoals op de iPhone. Tevens schaalt de app niet mee met het scherm, waardoor je niet echt volwaardig gebruik kunt maken van je schermoppervlakte. Dat is jammer, maar ik vermoed dat diverse developers op korte termijn updates zullen uitbrengen voor andere schermgroottes. De belangrijkste apps die ik op dit moment gebruik op de SGT zijn (links verwijzen naar Appbrain.com)

 • Tweetdeck: Deze Twitterclient weet zich op elk device te profileren als de beste en meest veelzijdige app. Op de SGT een prima Twitter-applicatie
 • Tasker: Dit is toch wel een briljante app. Met Tasker kun je vrijwel alle hoeken en gaten van je Android device controleren. Wil je  bijvoorbeeld dat je GPS automatisch aanspringt als je Maps opstart? Of je alarm afgaat met je favoriete nieuws-app geopend en een “Goodmorning to you” vriendelijk uitgesproken? Of wil je dat je device volledig op stil en niet-connected gaat als je hem face-down  legt? Dat is allemaal in te stellen met Tasker. Een erg uitgebreide en intrigerende applicatie die ik zeker ga uitpluizen!
 • TVGids Pro ($$): Helaas heeft deze maar twee dagen gewerkt waarna hij stopte met updaten. Na een korte zoektocht bleek dat ik de synchronisatie niet goed had ingesteld. Maar een prima vervanger van je papieren TV gids!
 • Dolphin Browser HD: De ingebouwde browser is een erg standaard browser, de Dolphin Browser biedt net iets meer mogelijkheden als tabs en gesture commands. De koppeling met Read it Later werkt erg prettig.
 • eBook (pre-installed): Met de geïnstalleerde ebook-app is het prima boeken lezen in ePub formaat. Door ze via Dropbox te syncen heb je binnen een paar tellen een volle boekenkast op je SGT. De app werkt goed en biedt een aantal noodzakelijk configuratiemogelijkheden als bladkleur, fontgrootte en helderheid.
 • Remember the Milk: Hierboven al besproken. Een prima Android applicatie die het goed doet op het grotere scherm van de SGT.
 • Dropbox: Must have om bestanden te synchroniseren tussen je PC en tablet.
 • Evernote: Wacht op de nieuwe Android versie, die zoeken en toevoegen nog makkelijker maken.
 • Gesture Search: Een handige app om te zoeken op je tablet door middel van het schrijven van woorden met je vinger. Schrijf een letter en de zoekmachine vindt de bijbehorende applicatie. Hoe meer letters, hoe beter het resultaat.
 • Paperdroid Pro ($$): Een fraaie (maar niet geschaalde) applicatie voor Read it Later. Omdat het zich nestelt in de Share-functionaliteit, kan ik URL’s direct in mijn leeslijst zetten voor later en wordt deze gesynchroniseerdKeepass Droid: De Android versie van het uitstekende wachtwoordprogramma Keepass. In combinatie met Dropbox om je database met wachtwoorden te synchroniseren een must-have applicatie o je tablet. Bij het openen van een specifieke login/wachtwoord in de database worden deze automatisch naar het clipboard gecopieerd. Met de multitasking mogelijkheid kun je direct terugschakelen naar je browser of andere applicatie om je logingegevens te plakken. Zo hoef je werkelijk nooit meer een loginnaam of wachtwoord te onthouden.
 • Thinking Space: Basic mindmap programma wat opslaat in het .mm formaat, ideaal te converteren naar Freemind of een ander mindmap-programma
 • Layar: Met de ingebouwde GPS kun je Layar uitstekend op je SGT gebruiken. Door het grotere scherm een nog betere ervaring om datalagen over de realiteit te leggen. Aanrader!
 • WordPress: Een minimale Android versie van de weblogsoftware. Deze versie is niet geschikt om langere en opmaak-rijke blogposts te maken, aangezien een wysiwyg editor ontbreekt. Natuurlijk kun je handmatig met HTML en CSS aan de slag gaan, maar het is beter deze app te gebruiken om drafts te maken en ze op een andere PC af te maken. Tenzij je natuurlijk snelle, simpele blogposts maakt, dan is deze WordPress app je vriend!
 • NU.nl: De Android versie van de NU-app schaalt prima mee en heeft door de desktopwidget een fraaie plek op mijn startvenster gekregen.
 • 9292OV Pro: Een prima applicatie voor al je openbaar vervoer ritten. Trein, bus, metro en tram is er te vinden. Met de GPS locator kun je snel de beste route van je huidige lokatie naar waar dan ook in Nederland.

Samsung Swype

Afgelopen zomer heeft Samsung de Swype geïntroduceerd. Een nieuwe manier van “typen” waarbij je van de ene letter naar de andere letter op je toetsenbord schuift zonder je vinger van het scherm te halen. Zo kun je snel(ler) schrijven, met name door de woordherkenning van Swype. Op de SGT werkt dit niet erg prettig naar mijn mening. De belangrijkste reden: Het toetsenbord schaalt niet mee. In landscape-mode gebruikt het toetsenbord plusminus 50% van de mogelijke schermruimte onderin en dat is zonde. Ik heb een persoonlijke aversie tegen toetsenborden en woordenboeken die voor mij denken en woorden aanpassen of aanvullen als ik iets typ. Tenzij het uit een eigengemaakte lijst is zoals mijn Evernote labels. Dus ik heb de Swype optie uitgezet en alle aanvul-mogelijkheden gedeselecteerd. Dat maakt het voor mij een stuk rustiger om te typen.

Bellen

Je kunt bellen met de SGT maar laten we eerlijk zijn, wie gaat er met zo’n broodplank aan zijn oor zitten? Dat doen we niet natuurlijk. Je krijgt een headset bij het apparaat maar deze heb ik nog niet getest. Ik verwacht niet dat de SGT mijn iPhone of welke andere telefoon gaat vervangen. Het is een leuk extraatje, maar dat is dan alles. Mocht het videobellen aan gaan slaan en we ongeacht fabrikant of apparaat kunnen videobellen met elkaar (ja Apple, ik kijk naar jullie Facetime) dan vermoed ik wel een kleine revolutie.

Is de Samsung Galaxy Tab een apparaat voor Lifehackers?

Ik denk het wel. Met name omdat er Android op draait kun je zelf een kijkje onder de motorkap nemen  als je dat zou willen. Je kunt zelf applicaties maken of verschillende koppelingen tussen apps maken en zo je eigen flow van werk bepalen. De applicaties die al op Android aanwezig zijn werken veelal prima op de SGT. Met name een applicatie als Tasker maakt het erg interessant om van de SGT een eigen werk- en entertainmenthub te maken die je naar eigen inzicht kan bedienen. Door de komst van Android op de tablets vermoed ik dat er snel veel updates komen en nieuwe tablet-specifieke apps die het werken op en met een tablet makkelijker maken. Voor mij is de SGT een perfecte vervanger van mijn laptop. Sterker nog, ik merk dat de laptop meer een echt werkstation is geworden en mijn SGT een apparaat wat naast me ligt op de bank of meeneem onderweg voor snelle ingevingen, wat zoektochten en reguliere communicatie via sociale netwerken. Het vervangt de laptop niet, het is geen iPad killer en je iPhone of andere telefoon kun je nog gewoon bij je houden. Maar de Samsung Galaxy Tab is net als de iPad en de vele tablets die komen gaan een goed apparaat wat tussen smartphones en netbooks/laptops in zit.

Bronnen

Planet Android

Style Cowboys

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • AndroidBrain
  Posted 01/07/2011 3:26 pm 0Likes

  Een informatieve review, ik heb zelf een Samsung Galaxy Tab 10.1 en ik ben er erg blij mee.

  Bezoek ook eens Androidbrain voor apps voor android

 • Han
  Posted 30/10/2010 9:40 am 0Likes

  leuke review! Ik heb zelf al een ipad en zal dus niet zo snel een andere tablet aanschaffen, maar ik kan me de voordelen (en ook nadelen) goed voorstellen.

  [offtopic] keepass droid heeft geen eigen bullet 🙂

 • arjan broere
  Posted 27/10/2010 8:44 pm 0Likes

  Mooie grondige review en fijn dat je al die apps écht probeert. Ik zie me voor dit bedrag dit apparaat niet kopen maar zie wel alsmaar duidelijker dat er wel degelijk lekker mobiel te werken is met tablets en apparaten die nog even vooral aan een oversized smartphone doen denken.

 • Henri Koppen
  Posted 27/10/2010 12:13 pm 0Likes

  Mooie review, van begin tot eind gelezen en gaat niet teveel over techniek en features, maar juist over praktisch gebruik. Gebruik zelf de iPad en met name de grootte van het scherm vind ik erg prettig. Omdat hij echt voor thuis is hoef ik hem niet mee te nemen en ik denk dat daar de crux zit en dus twee smaken van tablets komen. Portable en niet portable (klein versus groot).

  Het is wel interessant om te kijken welke nu het grootst wordt, het huidige iPad formaat (en omstreeks), of de 7 Inch versies. Eerst dacht ik dat 7 inch een “fout” formaat was, maar nu zie ik in dat juist die grootte ook echt zijn functie heeft (is gewoon mobieler, terwijl je een betere beleving hebt dan een smartphone formaat).

  Ben benieuwd wat de komende jaren ons gaan brengen op dit vlak.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 26/10/2010 3:34 pm 0Likes

  @Martijn: De koppeling met Google diensten is een no-brainer. Invullen en klaar. Incl Google Apps for Domains. Mijn kalender etc zijn direct bijgewerkt. Allshare heb ik nog niet geprobeerd, aangezien ik geen andere Samsung apparaten bezit.
  @Annelies: Ik zal hem morgen meenemen, kun je hem testen!

 • Annelies Verhelst
  Posted 26/10/2010 11:31 am 0Likes

  Martijn: Bij Samsung heb je Allshare, waarbij je tussen diverse Samsung apparaten dingen kunt synchen, dus dat helpt. Verder is één en ander natuurlijk afhankelijk van je Google-account dus ik vermoed dat daar wel iets te regelen valt. Moet zeggen dat dat het eerste is wat ik ga proberen als ik de Tab mag testen. Heb namelijk de bijbehorende Samsung Galaxy S als telefoon, dus ideale testcase.

 • Martijn Engler
  Posted 26/10/2010 10:36 am 0Likes

  Prachtige review, Frank!

  SGT lijkt me een erg mooi apparaat! Ik zie mezelf er nog geen kopen, vooral omdat ik binnenkort een iPad verwacht, maar anders zou ik ‘m zeker overwegen.

  Ook wel benieuwd hoe dit integreert met bijvoorbeeld Android-telefoons en andere Google-diensten. Je hebt Dropbox natuurlijk, maar vind integratie tussen dergelijke apparaten / diensten ook wel mooi.

Comments are closed.