Zelfs in goede restaurants worden rode wijnen zelden op de juiste temperatuur geserveerd. Men denkt dat als rode wijn op kamertemperatuur geserveerd moet worden dat dat ongeveer twintig graden is, maar de term kamertemperatuur stamt uit de tijd van vòòr de centrale verwarming en zou eigenlijk ongeveer 17 graden Celsius moeten zijn. Vaak is het nog veel warmer in een café of restaurant. Rode wijn wordt dan geserveerd ver boven de twintig graden waardoor de wijn echt stukken minder goed smaakt. Hoe warmer de wijn geserveerd wordt, hoe sterker de aroma’s zich opdringen en hoe meer de wijn zijn nuances verliest. Hoe kouder wijn geserveerd wordt, hoe minder sterk de smaak- en zoet beleving.
Jonge rode wijnen zou je moeten serveren op een temperatuur van 14-16°C. Klassiek gestructureerde wijnen die op dronk zijn op een temperatuur van 16-18°C.
OK wat nu te doen als je in een restaurant of café bent en de wijn is echt te warm (en o, wat komt dat vaak voor). In een restaurant kan je vragen of ze de wijn voor je willen koelen. De bediening kijkt daar vaak vreemd van op: je vraagt geen koel-emmer voor rode wijn, is ze ooit eens ingeprent. Trek je daar niks van aan, sterker nog: deel je kennis en vertel ze waarom. In een café is dit de wijnkoelhack: vraag een ijsblokje en een theelepeltje. Doe het blokje in je glas met wijn, roer drie keer en haal het er snel weer uit. Er zit nauwelijks water in je wijn, maar hij smaakt stukken beter! Een beetje water bij de wijn doen is zeker te verkiezen boven te warme wijn.
Wat restaurant- en caféhouders kunnen doen is een wijnklimaatkast aanschaffen, deze zijn al vanaf een paar tientjes te koop en houden de wijnen op de juiste temperatuur, een enorme verbetering van de service.
Op www.delafranconi.nl las ik een hack voor als je ‘kurk’ in je wijn hebt: ‘kurk’ is een bacteriële infectie van de wijn veroorzaakt door een slechte kurk en kun je herkennen aan een onaangenaam muf en aards aroma en aan een al even onaangename bitterheid. Wanneer je de wijn een tijdje open laat staan neemt de intensiteit ervan verder toe. In principe is het weggooien van deze wijn het beste wat je kunt doen. Er is echter een trucje voor het geval het een hele dure wijn betreft of het je laatste fles wijn is: doe de wijn in een karaf en laat hem een half uurtje staan met een behoorlijk flinke prop plastic huishoudfolie er in, deze absorbeert de kurksmaak. delafraconiu.nl heeft het getest en het werkt prima, de kurkgeur was nagenoeg weg. Wel hadden ze het gevoel dat het aroma ook een paar procentjes achteruit was gegaan. Of de folie nog gezondheidseffecten heeft weten ze niet, dus test op eigen risico. Al met al wellicht een aardige truc om een heel bijzondere fles nog eens van kurk te redden, maar onder gewone omstandigheden is het het beste gewoon een nieuwe fles te nemen.
bron: www.delafranconi.nl
Laatste tip: drink je thuis een lekker wijntje dan is hij zoveel lekkerder als je hem uit een mooi glas drinkt. Kies een ruim glas die je niet tot de rand hoeft te vullen en waardoor er voldoende zuurstof bij de wijn komt om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Marlies
Zelfde als dat je rode wijn ook best wel gekoeld kunt drinken als het 28 graden is! Dat wordt nooit gezegd maar vergroot wel gigantisch je beleving op dat moment!
Sanne Roemen
Toevoeging op het kurk stukje. Ik had laatst in een restaurant een wijn met onmiskenbaar kurk. Ober wilde hem niet terugnemen, hij zei dat het onmogelijk was want de wijn had een schroefdop. Maar dan kan er nog steeds kurk in zitten, de schimmel kan voor het bottelen in de wijn terecht zijn gekomen. (Voor wie dit ook wel eens meemaakt) http://wijn.blog.nl/alles-over-wijn/2007/05/01/wijnfabels-deel-7-wijn-met-schroefdop-kan-geen-kurk-hebben
Anja Wassenaar
@Arjen, @Richard, @Djurre: Ik heb dit al met vele mensen getest, en steeds als we de te warme wijn gingen koelen naar 17 graden werd hij als veel lekkerder beoordeeld.
Maar iedereen heeft natuurlijk zijn of haar persoonlijke voorkeur, dus drink je wijn zoals jij het fijn vindt!
Djurre
Ik ben bang dat ik me ook bij Richard en Arjen aansluit. Het was mij, ook onder vrienden, al eerder opgevallen dat mensen iets warmere (kamer temperatuur) wijn vaak lekkerder vinden, terwijl de ‘voorschriften’ anders zijn.
Is er iemand die hiervoor een verklaring heeft?
Richard
Mooie tip, ben het echter met Arjen eens, iets warmer dan 17 graden vind ik eigenlijk lekkerder.
Arjen Meijer
is dit nu voor alle wijnen? want ik vind bepaalde zelf gemaakte wijnen lekkerder als ze rond de 20 graden zitten, maar dat is ook een questie van smaak.
Daphne
Anja…….wat een heerlijke lifehack!!!!