De ultieme lifehack? Gastauteur Jan Wolter Bijleveld

Jan Wolter Bijleveld is conceptmaker / tekstschrijver en introduceerde recent het Lsltn-label (wat staat voor ‘loslaten’). Hieronder vind je zijn gastbijdrage.
Lifehacking is fantastisch. Zoveel handige dingen om je leven simpeler te maken.
Of gaan perfectionisten nu extra druk aan de slag om alles nog perfecter naar eigen hand te zetten? De ultieme lifehack blijft voor mij: even niets doen. Mediteren? Prachtig als je het kunt, maar anders zeg ik: laten we het simpel houden.
Gewoon even niets doen. Echt, dat is al moeilijk genoeg. Misschien wel een vergeten kunst. Want er is meer afleiding dan ooit binnen handbereik. Begin op een leuke website en voor je ‘t weet spring je van de ene link naar de andere (een soort virtueel ‘schotsje raggen’ zoals we dat vroeger noemden toen vijvers nog dichtvroren in de winter).
Even geen YouTube, geen mail, geen RSS, geen TV, geen magazine, geen boek. Ook niet gaan opruimen (zelfs niet oude SMS-jes van je telefoon wissen). Nee, alles is juist even he-le-maal goed zo! Mail en telefoon uitzetten? Kan, maar maak er vooral geen serieus statement van.
Niets doen. Vijf hele minuten lang. Ademhalen en voor je uit staren. Naar de lucht, een boom, vogels, wat er voorbij komt. Zelf vind ik de volgende houding prettig: bureaustoelleuning los, benen op m’n bureau, kijken naar voorbijgangers op straat.
En dan? Niets.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Henk de Boer
  Posted 26/10/2007 11:32 pm 0Likes

  meer tips op http://www.lanterfanten.nl

 • e-Mino
  Posted 22/10/2007 9:34 am 0Likes

  Ik kan maar een ding doen en dat is mijn hoed afnemen voor lifehacking.nl. Uitstekend werk en zoals hierboven gezegd een uitstekende mix van tips om productiever te zijn en af en toe alles los te laten !

 • Robbie Veldwijk
  Posted 21/10/2007 7:07 pm 0Likes

  Wanneer ik achter mijn computer zit kan ik het eigenlijk niet echt laten om rss, mail etc te gaan lezen. Dus wat ik eigenlijk vaak doe is gewoon computers uit en lekker achter de tv gaan hangen zappen. In de winter vooral met kaarsjes aan.

 • Sanne Roemen
  Posted 20/10/2007 6:36 pm 0Likes

  Leuke reacties op dit stuk! Onno, dank voor het compliment.
  Ik merk dat ik soms zo gehackt ben dat ik ook in de trein heel erg productief ga zitten doen. Niet erg, maar vandaag zat ik op een ‘nieuwe’ route en heb ik al lanterfantend het landschap aan mij voorbij laten trekken. Heerlijk geroezemoes op de achtergrond en de zon in mijn gezicht. 2,5 uur lang!!!!!!!!!!!!

 • Annunaki
  Posted 19/10/2007 11:55 pm 0Likes

  De raamambtenaar-techniek 🙂

 • Jan Wolter Bijleveld
  Posted 19/10/2007 3:15 pm 0Likes

  Daar heb je natuurlijk gelijk in, Annedien. Niets doen is ook iets doen. Niet productief en/of nuttig bezig zijn? Nee, dat is het ook niet. Niets doen kan heel productief zijn.
  Lanterfanten vind ik wel een mooie term. Tom Hodginson van The Idler (www.theidler.co.uk) weet daar alles van.
  Deze week las ik in een stukje “gun jezelf de tijd om even ‘niet’ te doen. Kan ook. Of misschien gewoon: “niksen”?
  PS. Leuk hoe we van ‘niets’ toch weer ‘iets’ maken!

 • Annedien Hoen
  Posted 19/10/2007 2:54 pm 0Likes

  Wat ik soms prettig vind is om geen lampen aan te doen als de schemer invalt, en dan ook inderdaad ‘niets’ te doen. Alsof er dan een oeroude sluimerstand in jezelf geactiveerd wordt 🙂
  Overigens blijf ik het paradoxaal vinden, een instructie om niets te doen. Het is evengoed een handelen als iets dat ook heel erg zichtbaar een handeling is. Op je stoel zitten naar voorbijgangers kijken is ook IETS. En dus zeker niet niets.
  Ik zie het liever als een activiteit van een heel ander genre dan de meeste dingen die wij als actieve mensen doen. Mediteren is ook een hele gerichte, actieve bezigheid die iets van je vraagt danwel vergt.

 • Onno
  Posted 19/10/2007 1:19 pm 0Likes

  Bijzonder blijft de mooie mix op lifehacking. de ene tip laat je nog sneller meer mail afhandelen, de ander nog meer websites tegelijk bijhouden. en de laatste 2 laten je een man zien op een eigen eiland zonder computer, mobiel of zelfs vaste telefoon en een mooi verhaal voor niets doen (eventjes dan).
  Brengt mij in ieder geval weer even terug van nu al een tijdje druk bezig om tijd te winnen door GTD, Mindmappen, rss feeds, mailregels en alles. even niks. Tja, daar moet je zeker even tijd voor maken.
  Thanks!

 • Eric
  Posted 19/10/2007 1:16 pm 0Likes

  Eens!
  Wordt al ook als trend voor 2008 gezien:
  http://www.frankwatching.com/archive/2007/10/16/wat-worden-de-trends-voor-2008/

 • J
  Posted 19/10/2007 12:58 pm 0Likes

  Gisteren nog. Afspraak kwam niet opdagen dus heerlijk 10 minuten uit het raam lopen staren naar alles en iedereen dat voorbij komt.
  De verschillende reacties van collega’s zijn dan ook leuk als ze je zien zitten nix te doen:)

Comments are closed.