De ultieme Sinterklaas applicatie: Delicious Library

Wat is er nou leuker dan al je Sinterklaas cadeautjes in je Mac stoppen? Nou, ik weet het wel, maar toch is Delicious Library een geweldig programma om al je boeken, films, muziek, video games en meer te catalogiseren.
Delicious LibraryAlles wat je nodig hebt is Delicious Library en een webcam (iSight of een andere). Je houdt je boek, dvd, cd of wat dan ook met de streepjescode voor de webcam en het wordt opgeslagen, automatisch gecatalogiseerd en voorzien van afbeeldingen en informatie die van diverse websites wordt gedownload.
De ingebouwde “loan management” (uitleen beheer) functie kan bijhouden aan wie je iets hebt uitgeleend, geïntegreerd met Adresboek en iCal. Handig voor mensen die regelmatig vergeten aan wie ze wat hebben uitgeleend. Daar schijnt mijn warhoofd wel eens last van te hebben dus voor mij is dat vreselijk handig. Nog een voordeel is dat je voor de verzekering een mooi overzicht hebt. En je kan synchroniseren met je iPod, handig als je in de boekwinkel bent en vergeten bent of je een bepaald boek al hebt.
Binnenkort komt versie 2 uit van Delicious Library die volledig met Leopard geïntegreerd zal zijn, met onder ander Quicklook functionaliteit, Coverflow, delen via .Mac en Bonjour. Zo zou je dus via WiFi met je Macbookje ergens kunnen zitten en de Library van een ander in kunnen kijken, handig voor bij familie, vrienden of collega’s.
De prijs is 40 dollar, wat met de huidige koersen neerkomt op iets meer dan 27 euro. Niet zo heel erg duur maar toch een beetje aan de hoge kant voor een dergelijke applicatie. Als je van catalogiseren houdt op een makkelijke manier is het zeker een aanrader maar er zijn uiteraard alternatieven, Booxter of Yojimbo bijvoorbeeld, ieder weer net even anders. Misschien weet een van onze lezers nog van andere alternatieven?
Je vind Delicious Library bij Delicious Monster. Berichten over versie 2 zijn hier en hier bij onze fijne vrienden van The Unofficial Apple Weblog en een uitgebreide preview vind je hier.
Eet niet teveel pepernoten maar wel taaitaai want dat schijnt gezonder te zijn 😉 Veel plezier!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Marianne
  Posted 13/12/2007 1:45 pm 0Likes

  Ook heel leuk, maar echt alleen voor boeken: http://www.librarything.com.
  Mét reviews, referrals, ratings en een handige zoekfunctie voor de recommendations (ben ik toch in één zin de de vier R-en van de nieuwe marketing kwijt).
  Zoekt in de belangrijkste databases: niet alleen van onze koninklijke bibilotheek maar ook die van de VS én van de grote retailers (bol.com, amazon.com). Online en gratis.

 • Roel Willems
  Posted 13/12/2007 12:27 pm 0Likes

  Tsja, voor mensen met een enorme collectie is het wel een lifehack (zo ken ik iemand die bijna sinds de uitvinding van de cd wel enkele schijfjes per week heeft gekocht.. dus dan lijkt me zoiets wel handig). Maar voor veel mensen zal het meer tijd kosten dan voordelen opleveren.. achja, mooie (voor de meeste ietwat doelloze) software gebruiken kan wel gelukkig maken (net zoals het opruimen van een gedeelte van het huis waar je echt nooit komt, terwijl je bureau nog een puinhoop is, toch rust kan geven).

 • el
  Posted 13/12/2007 8:53 am 0Likes

  Alhoewel ik het lifehacking concept een warm hart toe draag vind ik dit echt reverse lifehacking , dit is echt voor de neuroten onder ons.

 • Divinenanny
  Posted 08/12/2007 12:07 pm 0Likes

  Na de zoveelste corrupte database in de early days van Delicious Library ben ik over geschakeld naar de pedias. En ik ga nooit meer terug. Delicious Library is mooi. Maar de pedias werken, en dat is voor mij toch echt belangrijker.
  http://www.bruji.com

 • Roel Willems
  Posted 05/12/2007 8:54 pm 0Likes

  mCatalog is de linux variant van de software. Uiterlijk is gekopieerd met toestemming van de mensen achter Delicious Library. (Uiteraard) gratis te gebruiken, helaas wel vanuit de source zelf opbouwen..

 • Karin Spaink
  Posted 05/12/2007 2:23 pm 0Likes

  Wie een serieus programma voor boeken, films, muziek of strips wil bijhouden, raad ik Collectorz aan: http://www.collectorz.com. Herkent Nederlandse ISBN-nummers, je kunt aangeven in welke catalogi wordt gezocht, kan uitgebreide overzichten aanmaken, werkt op de Mac en met Windows.

 • Douwe
  Posted 05/12/2007 12:43 pm 0Likes

  Ik ken dit programma al een tijdje, en mijn struikelblok was destijds dat hij nederlandse DVD’s niet herkent. Hij haalt namelijk zijn data uit de database van Amazon, en de nederlandse en amerikaanse ISDN nummers komen niet overeen. Kan iemand hier nog iets over zeggen?
  Voor boeken, cd’s en vinyl werkt het wel!

 • Laurens
  Posted 05/12/2007 11:39 am 0Likes

  de designer van dit programma werkt ondertussen bij Apple, en je ziet waarom, wat een prachtige interface.
  Toch gebruik ik liever de -pedia apps, DVDpedia bijv. Nog meer mogelijkheden, vooral in de export van je data. (en ook fraaie interface)

 • Roel Willems
  Posted 05/12/2007 9:25 am 0Likes

  Wat een geweldig voorbeeld van een programma dat echt goed is in waar het voor gemaakt is! Volgens mij hebben ze echt aan alles wat met het bijhouden van media te maken heeft gedacht.

Comments are closed.