Deel je betaalde WiFi met al je gadgets

Duurbetaalde WiFi voor maar één gadget tegelijk? Of alleen een bedraad netwerk? Met de Eminent EM4610 geen probleem – als je een klein beetje geek bent!

Reislustige road warriors, fanatieke flexwerkers en andere regelmatige reizigers kennen allemaal de duurbetaalde (en vaak oh-zo-trage) publieke WiFi-verbindingen die maar met één gadget tegelijk te gebruiken zijn. Of de hotelkamers met alleen een bedraad netwerk. Om nog maar te zwijgen van het geklungel met het overzetten van foto’s van USB-stick of memorykaartje. Gelukkig heeft Eminent voor al deze problemen, en meer, een mooie en bijzonder draagbare oplossing.

02011715-002-cropped

De Eminent EM4610 WiFi Travel Reader is een piepklein routertje annex geheugenkaartlezer die z’n stroom krijgt van een ingebouwde accu. Het dingetje heeft onder andere de volgende functionaliteiten:

 • Het routeert een draadloos netwerk in een nieuw draadloos netwerk, dus je zet het betaalde netwerk in een restaurant om naar je eigen WiFi-netwerkje (een soort tethering dus) dat je vervolgens met je laptop, smartphone én tablet kan delen zonder extra te betalen. Dit vind ik toch wel de echte lifehack van dit apparaat;
 • Het routeert een bedraad netwerk naar een draadloos netwerk, om bijvoorbeeld het bedrade netwerk in een ouderwets hotel beschikbaar te maken voor je tablet of smartphone.
 • Het is een draadloze kaartlezer die je met een aparte app van Eminent op iPhone of iPad kunt benaderen, en zo eenvoudig foto’s van je camera kunt halen;
 • Het fungeert als repeater voor je draadloze netwerk, om het bereik van je netwerk uit te breiden naar zolder of tuin;
 • Het is een fileserver in je netwerk, om eenvoudig bestanden op een USB-stick of memorycard te kunnen delen.

En dat alles verstopt in een klein, wit doosje dat niet groter is dan twee pakjes lucifers. Eminent heeft er ook nog een App bijgemaakt voor iOS-gebruikers, die naast het doen van basisconfiguratie bedoeld is om foto’s in en uit je fotobibliotheek te halen. Zo kun je foto’s van je iPhone op een USB-stick zetten, of de foto’s van je spiegelreflex op je iPad zetten om ze bijvoorbeeld op Facebook te plaatsen. Diezelfde functionaliteit maakt van de router een kleine NAS (een fileserver dus) voor het uitwisselen van bestanden in een netwerk.

Niet voor beginners

Helaas is de travel router bepaald niet geschikt voor iedereen. De gebruiksvriendelijkheid laat namelijk flink te wensen over. Voor het instellen van de EM4610 moet je ofwel gebruik maken van de iOS-app (maar daarmee kun je alleen een aantal basis-functionaliteiten bedienen), ofwel naar de webinterface gaan. Die webinterface moet je dan nog weten te vinden, en het bedienen ervan zal voor veel mensen hogere wiskunde zijn, ondanks het feit dat er voor het instellen een wizard is. Daar kan Eminent dus nog wel wat verbeteren!

Slechte beveiliging

Op een aantal zaken moet je goed letten als je aan de slag gaat met deze travel router:

 • Je moet het WiFi-netwerk beveiligen met een wachtwoord. Standaard creëert de travel router een onbeveiligd draadloos netwerk, waar iedereen verbinding mee zou kunnen maken;
 • Zodra je een fotokaartje of USB-stick in de travel router steekt, kan iedereen op het netwerk (dus niet alleen de ‘binnenkant’, de LAN-kant, maar ook aan de ‘buitenkant’, de WAN-kant) bij de inhoud, omdat de web interface niet beveiligd kan worden met een wachtwoord. Ik vind dit echt een fout van Eminent die opgelost zou moeten worden;
 • Je moet de configuratie-interface beveiligen met een wachtwoord. De webinterface van de EM4610 is zowel bereikbaar vanuit het gecreëerde privé-netwerkje, maar gek genoeg ook aan de WAN-kant, de buitenkant dus. Dat betekent dat zonder zo’n wachtwoord iedereen in het netwerk wijzigingen kan maken in de configuratie van je EM4610;
 • Bij zo’n beetje alle wijzigingen aan instellingen moet de travel router opnieuw worden gestart, en dat duurt tussen 20 en 70 seconden. Voor een aantal instellingen zie ik wel de noodzaak van een reboot, maar dit is ridicuul. Dat betekent dat je veel tijd verliest met instellen en tweaken van het apparaat.

Dagelijks gebruik

Vanwege die aandachtspunten is het handig te weten hoe je het apparaat goed in gebruik neemt:

 • Laad de EM4610 op via de meegeleverde USB-kabel op een standaard USB adapter, of via de USB-poort van je computer
 • Download ondertussen de app op je iPhone, iPod of iPad
 • Schakel de travel router in en maak via WiFi contact met het nieuwe draadloze netwerk
 • Configureer een nieuwe naam én, heel belangrijk, wachtwoord voor het draadloze netwerk via de app (Settings – Device Settings). De netwerknaam is WiFi SSID, het wachtwoord WiFi Password.
 • Alternatief: surf op je smartphone, tablet of computer naar http://10.10.1.1, kies in de linkerkolom de Setup-wizard en volg de stappen. Daar kun je ook een nieuwe WiFi netwerknaam (SSID) kiezen.
 • Zorg voor een wachtwoord op de beheerpagina van de travel router. Surf daartoe naar http://10.10.1.1, kies in de linkerkolom Management en dan Password. Geef een gebruikersnaam en twee keer een wachtwoord.

Afhankelijk van de gebruikssituatie kun je dan kiezen om één van de wizards te doorlopen:

 • Gateway gebruik je om Ethernet om te zetten in je eigen WiFi netwerk. Doe eerst de instellingen en sluit dan pas de EM4610 aan op de Ethernetkabel, anders functioneert het apparaatje alleen als draadloos access point op het bestaande subnet
 • WiFi Repeater maakt het mogelijk het WiFi-netwerk opnieuw te broadcasten in je eigen, privé WiFi netwerkje.

De firmware is kennelijk van een bestaande router overgenomen, getuige de verwijzingen naar meerdere LAN-poorten in de configuratie-interface. Hoewel Eminent het niet kan bevestigen, bevat het apparaatje waarschijnlijk wel een firewall. Ga je dieper in de configuratie, dan kom je zelfs een Samba-server tegen. Die werkt alleen niet, net zo min als de logging-functionaliteit. Ook MAC-adres filtering, DoS-beveiliging, Dynamic DNS setup, WDS, WiFi scheduling (op tijd aan- en uit zetten) en QoS-management zijn in te stellen, maar heb ik niet getest. Wat wel werkt zijn de internettijd (NTP)-client en WiFi-beveiliging met WPA2 in verschillende smaken.

screenshot-ui

Volgens opgaaf van Eminent gaat de ingebouwde accu in de travel router zo’n drie uur mee. Dat is ook mijn ervaring; handig zijn de indicatorlampjes op het apparaat die de status duidelijk weergeven, dus ook wanneer de accu leeg is. In de uitgebreide settings kun je het zendvermogen van WiFi beperken tot 15% (genoeg voor binnen je hotelkamer), waarmee je waarschijnlijk de batterijduur verlengt, maar dat heb ik niet nauwkeurig kunnen testen.

De travel router wordt geleverd met alles, behalve een Ethernet-kabel. Die heb je misschien nodig als je een bedraad netwerk wilt delen, dus vergeet die niet in je tas te stoppen.

Alternatieven voor de EM4610

Een alternatief voor de Eminent EM4610 is de op CES 2013 door ASUS aangekondigde WL-330NUL. Die werkt in contrast met Eminent als een USB Ethernet-adapter, als een USB-WiFi adapter en kan bovendien net als de Eminent een bestaand WiFi-netwerk routeren. Bekijk het YouTube-filmpje hier. De ASUS heeft alleen geen accu aan boord. Hij gaat $29 kosten (zo’n €22 dus) en zou nu ongeveer verkrijgbaar moeten zijn.

Duurder en minder functioneel is de Kanex mySpot. Die is weliswaar kleiner dan de Eminent, maar vormt alleen maar een draadloos access point voor bedraad netwerk – geen router dus. Ook niet zoals de ASUS Ethernet-naar-USB functionaliteit, en ook geen brug voor WiFi – de lifehackerkwaliteit van Eminent, en al helemaal geen accu aan boord.

Eminent zelf heeft nog de EM4600, een travel router zonder kaartlezer en zonder batterij, maar verder kennelijk dezelfde functionaliteit als de EM4610. Het mooie van de EM4600 is dat die achterop je Apple USB-lader past.

Conclusie

De EM4610 is een onmisbaar apparaatje voor road warriors die veel WiFi-gadgets bezitten en technisch onderlegd zijn. De adviesprijs voor Nederland is €70, ik heb ‘m gekocht voor rond de €50, en dat bedrag heb je snel uitgespaard als je de WiFi van een hotel kan delen met meerdere devices.

De iOS-app maakt het mogelijk bestanden uit te wisselen tussen je Apple-spulletjes en een USB-stick of geheugenkaartje.

Om het apparaat te kunnen configureren, heb je wel technisch inzicht nodig – je moet niet schrikken van dingen als http://10.10.1.1/, termen als DHCP, repeater, enzovoorts.

En de EM4610 heeft een aantal technische fouten, zoals standaard een onbeveiligd draadloos netwerk, een onbeveiligde configuratiepagina, een onbeveiligbare web-interface om de bestanden op je USB-stick te benaderen en een aantal opties die niet werken.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • Kim Verboven
  Posted 10/08/2013 5:03 pm 0Likes

  Hoi, Ik heb zo’n EM4610,, ik krijg het maat niet klaar om hem als wifi repaeter in te stellen..
  Ik heb al 1000x de wizard doorlopen.. Hij connecteerd prima, ook op het bestaand wifi systeem maar ik krijg geen internetverbinding door de rereater :-(( kan er iemand helpen ajb ?? alvast bedankt voor de info .. mvg Kim,

 • Patty Golsteijn
  Posted 04/03/2013 7:06 pm 0Likes

  Als je in de VS bent, dan is Karma wel een aanrader: http://yourkarma.com (Waarschuwing: ik preek voor eigen parochie ;))

 • Ediedepedie
  Posted 04/03/2013 5:24 pm 0Likes

  Zou het ook mogelijk zijn om je 2,5 inch HDD aan te sluiten ?

 • Jeroen Pluimers
  Posted 14/02/2013 2:00 pm 0Likes

  Ik heb zelf al een “Wireless 3G-N1 Broadband Router”, maar als ik een nieuwe zou kopen denk ik toch zeker ook aan deze: http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-MR3020

 • ReindeR Rustema
  Posted 10/02/2013 5:27 pm 0Likes

  Jammer, nog geen oplossing voor een use case waar ik af en toe mee te maken heb. Een uitgevallen wifi-verbinding terwijl er één PC in een afgesloten, metalen mediakast aanwezig is die met een ethernet-kabel aan het netwerk hangt (gekoppeld aan het MAC-adres van die PC). Ik zou graag iets in de USB-ingang van die machine hangen en zo een draadloos signaal in de hele ruimte verspreiden voor een dozijn wanhopige laptop-gebruikers.

  • jouwheld
   Posted 11/02/2013 2:32 pm 0Likes

   @ReindeR als je wel toegang hebt tot die pc in de vorm van je kunt inloggen. Zou je er een usb wifi stick in kunnen stoppen en “internet connection sharing” kunnen enablen in windows. Zoals Arjan ook al noemt. Andere optie is het mac-adres van de pc te spoofen op een wifi access point.

 • Arjan Koudijs
  Posted 09/02/2013 1:25 pm 0Likes

  Op zich leuk apparaat, maar als je toch al een laptop bij je hebt, met zowel Windows7 als Windows8 kan je gewoon wlan hostednetwork aanzetten. Daarmee wordt je laptop Wifi accespoint met wpa2 encryptie en tevens kan hij zowel bedraad als Wifi delen.
  Dus niets kopen, gewoon op je laptop activeren, en klaar.

 • Jack Ryan
  Posted 07/02/2013 5:00 pm 0Likes

  Kan een Airport Express niet precies hetzelfde?

 • Sietse
  Posted 07/02/2013 10:48 am 0Likes

  Op het moment dat je sowieso meerdere apparaten hebt, kan je ook die combineren: bijvoorbeeld iPhone aansluiten op wifi netwerk, met usb kabel theteren naar macbook, met Macbook netwerk aanmaken.
  Werk zelf met een Huawei E5331. Zou fijn zijn als die zijn internet, ipv alleen via 3G, ook via usb zou kunnen krijgen. Dan kan je via een macbook -die via wifi zijn internet krijgt- toch die verbinding via wifi delen.

 • Jan
  Posted 07/02/2013 10:07 am 0Likes

  Waarom niet gewoon een droam ofzo meenemen naar het buitenland? Net zo makkelijk. En niet afhankelijk van wifipunten onderweg.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]