Deel je dag in op basis van ‘brainpower’

Wanneer ben jij op je meest productief? En wanneer het meest creatief? Bijna iedereen heeft wel persoonlijke concentratiepieken en -dips op vaste tijden. Merk je dat je concentratie om vijf uur tot een dieptepunt is gedaald en ben je ‘s avonds laat juist creatief? Als je zelf je tijd in kunt delen, kun je hier ook daadwerkelijk iets mee doen: je dag er omheen plannen.

Je optimale tijden

Onderzoek van Wieth & Zacks wijst uit dat er een verschil is tussen productieve uren en creatieve uren. Tijdens je productieve uren gebruik je je werkgeheugen en kun je cognitieve taken uitvoeren, zoals werken met cijfers, en het oplossen van moeilijke vraagstukken. Sommige taken hebben deze ‘brainpower’ echter juist niet nodig, maar vragen om een andere manier van denken. En die manier van denken kun je niet afdwingen tijdens deze piekuren. Oftewel: je meest productieve tijd op een dag is niet optimaal voor alle taken.

De studie van Wieth & Zacks
Uitleg over de studie op Scientific America

Vier levels van ‘brainpower’

Gretchen Rubin van The Happiness Project heeft de mentale energie verdeeld in vier delen: contemplatieve energie, engagement energie, publieksenergie en gewoonte-energie. Er zit wel wat in deze theorie: als je tijdens ieder dagdeel een bepaalde energie hebt en je daarvan bewust bent, kunt je je dagindeling daarop aanpassen. Hierin mis ik echter de creatieve energie.

De theorie van Gretchen Rubin van The Happiness Project

Je optimale tijden goed benutten

Ben je bijvoorbeeld een ochtendpersoon, dan werk je waarschijnlijk het best ‘s ochtends aan cognitieve taken en op een ander moment aan de meer creatieve. Je merkt aan jezelf welke uren voor jou het beste werken. En hoe kun je dan die uren het beste benutten? Door je persoonlijke cache te legen. Lifehack.org vergelijkt het brein met een computer: de cache en tijdelijke bestanden moeten regelmatig geleegd worden, anders lopen we vast. Schrijf alles waar je aan denkt op, of het nou digitaal is of op papier. Zorg dat alles uit je hoofd is, het organiseren van de gedachten mag later, als je piekmoment voorbij is. Neem vijf tot tien minuten per dag om op zo’n manier je gedachten uit je hoofd te zetten. Doe dit twee keer op gezette momenten. Op die manieren kun je je piekuren het beste gebruiken.

Deel je dagen in rond je optimale tijden

Weet je welke tijden voor jou het beste werken, dan kan een dagindeling er zo uitzien:

7.00: Opstaan en opwarmen voor een rondje hardlopen
7.15: Hardlopen
7.45: Douchen
8.00: Ontbijten
8.30: Je persoonlijke cache leeggooien
8.35: Werken aan cognitieve taken (contemplatieve energie)
12.00: Lunch
12.30: Gedachten uit je persoonlijke cache ordenen
12.45: Simpele taken uitvoeren (gewoonte-energie)
15.00: Afspraken (engagement energie)
18.00: Diner
19:00: serie kijken (publieksenergie)
20.00: Werken aan creatieve taken (creatieve energie)
22.00: Ontspannen
23:00: Slapen

Op andere dagen heb je misschien juist je creatieve energie hard nodig, dan kun je schuiven met je schema zodat je bijvoorbeeld van 19.00 tot 23.00 met creatieve taken bezig bent. En als je ‘engagement energie’ ook in de avond valt, zoals bij mij het geval is, wissel je creatieve avonden af met sociale. Zoals bij alle hacks geldt: iedereen zit anders in elkaar, dus vind wat voor jou werkt!

Via:
Lifehacker: How to organize your brain for better productivity.
Lifehacker: Your optimal creativity time may be the opposite of your optimal cognitive time

 

Hoewel je niet over álles controle kunt hebben, is deze manier van je dag indelen een aanrader. Niet alleen benut je op deze manier je uren optimaal, maar je komt zo ook een dagelijks ritme. En dat is óók weer goed voor je productiviteit!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

Leave a comment

[wpterms id="3193"]