Denk eens niet aan, maar over je werk

Stop met het denken aan al het werk dat nog op je ligt te wachten. Daar heeft nog nooit iemand plezieriger door gewerkt. Gun jezelf daarentegen regelmatig de tijd om eens kritisch te kijken naar de manier waarop je je werkzaamheden organiseert; wat wil je anders, wat kan beter en wat wil je vooral zo houden. Het evalueren van je manier van werken levert je zeker wèl wat op!

“Ik heb een hele dag hard gewerkt maar ik heb niet gedaan wat ik wilde doen”. Mompel jij dit ook wel eens zuchtend? Hoogste tijd om jezelf twee vragen over je werk te stellen. En er eerlijk antwoord op te geven:

1. Doe ik de juiste dingen?
2. Doe ik de dingen juist?

Vul jij je werkdagen eigenlijk wel met de juiste werkzaamheden?
Om deze vraag te beantwoorden moet je weten wat de doelstelling is van jouw functie. Dit klinkt logisch, maar we horen regelmatig tijdens de workshops dat het lastig kan zijn om concreet aan te geven wat voor jouw functie de kerntaken zijn. En dan komt het ook nog wel eens voor dat de leidinggevende en de medewerker allebei een andere invulling zien. In beide gevallen wordt het dan lastig om te kunnen bepalen of je je werkdag wel met de juiste dingen vult.

Zorg er dus voor dat voor jou helder is waar het eigenlijk om draait in jouw functie. En besteed daar je werktijd aan, je wordt hier aan het einde van het jaar op afgerekend. De rest van de werkzaamheden die je doet kun je zien als tijdverslinders die een ballast kunnen vormen.

Er kunnen altijd dingen anders
Wanneer was de laatste keer dat je bewust iets gedaan hebt aan je manier van werken? Dingen kunnen misschien anders en beter. Alleen, zolang jij je dagen op de automatische piloot afwerkt verandert er niets. Dan is het volgend jaar rond deze tijd nog steeds zoals het nu is. Gun jezelf dus eens de tijd om na te gaan wat je graag anders zou willen of wat anders zou kunnen. Je zou daarbij deze vragen aan jezelf kunnen stellen:

• Wat zou ik kunnen/willen veranderen om met (meer) plezier te werken?
• Wat kan ik verbeteren in mijn werkprocessen?
• Hoe plan en organiseer ik mijn werk en werkplek, zowel op papier als digitaal?
• Wat zou voor mij beter werken?

Gun jezelf dus regelmatig de tijd om over je (manier van) werk(en) na te denken…

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]