Deze 5 voedingsmiddelen kun je beter niet opnieuw opwarmen

Bepaalde voedingsmiddelen kun je beter niet opnieuw opwarmen. Sommige producten zijn opgewarmd veel minder lekker, terwijl andere zelfs schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn. Met welke voedingsmiddelen moet je extra goed oppassen? Lees ook: Dingen die je niet moet nuttigen als je erge honger hebt.

Bepaalde groenten

Bietjes, broccoli, andijvie en spinazie kun je prima verwarmen. Maar als je ze vervolgens niet snel afkoelt, zorgen bacteriën ervoor dat nitraat wordt omgezet in nitriet, een stofje dat de vorming van kankerverwekkende stoffen kan beïnvloeden. Tevens kan een teveel aan nitriet een negatieve invloed hebben op het zuurstoftransport in het lichaam, voornamelijk bij kleine kinderen moet je hiermee opletten omdat die niet de nodige enzymen hebben om dit proces tegen te gaan.

Je kunt deze groenten dus best verwarmen en als je dat echt wilt nog een keertje opwarmen (maar niet meer dan één keer), maar doe het niet te vaak vanwege de negatieve eigenschappen van nitriet. En zorg er dan ook voor dat tijdens zowel het afkoelen als het opnieuw opwarmen bacteriën zo min mogelijk kunnen groeien (door snel af te koelen en snel op te warmen) omdat bacteriën veel sneller groeien wanneer het eten lauw is.

Paddenstoelen

Als je paddenstoelen opnieuw opwarmt komen er stofjes vrij die je een opgeblazen gevoel kunnen geven. Het is daarom beter om ze koud te eten. Gebakken paddenstoelen zijn koud nog erg lekker door een salade, mits je ze in olie gebakken hebt in plaats van boter. Bewaar ze wel in de koelkast en eet ze snel op, want ze kunnen gauw gaan schimmelen.

Kip

Restjes kip kun je beter niet opnieuw opwarmen. Wanneer je kip opnieuw verhit verandert de eiwitsamenstelling namelijk, wat voor spijsverteringsproblemen kan zorgen. Daarom is het beter om restjes kip koud door een salade te doen of in een sandwich te gebruiken. Je kunt echter wel op het allerlaatste moment wat koude kip door je risotto of soep roeren om het heel eventjes op temperatuur te laten komen, maar dan moet je het wel meteen opdienen en niet nog even doorkoken.

Eieren

Net als bij kip verandert de eiwitsamenstelling van eieren wanneer je ze opnieuw verhit, waardoor je spijsvertering in de war kan raken.

Rijst

Met rijst moet je extra goed oppassen omdat hier erg snel bacteriën in groeien die ook nog schadelijk zijn als je de rijst heel goed opnieuw verhit. Met name de bacterie Bacillus cereus die in ongekookte rijst voorkomt en die hittebestendig is, maakt een gifstof aan die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Als je rijst heel snel afkoelt en ook goed gekoeld bewaart, is de kans op besmetting kleiner, maar het is toch aan te raden om rijst voor de zekerheid niet opnieuw op te warmen. Rijst is niet duur dus je kunt maar beter een nieuwe portie koken.

Wat vind je van deze hack?
5Te gek6Leuk4Serieus?0Meh...0Stom

About Author