Deze dingen moet je nooit in de vaatwasser doen!

De vaatwasser is toch wel een van de beste uitvindingen van de afgelopen eeuw. Dit handige apparaat maakt ons leven een heel stuk makkelijker. Het liefst wassen we niks meer met de hand af en stoppen we alles in de vaatwasser. Gelukkig zijn veel voorwerpen tegenwoordig vaatwasserbestendig, maar wat moet je echt niet in de vaatwasser stoppen?

https://lifehacking.nl/thuis-tips/8-schoonmaaktips-voor-je-keuken-die-je-moet-weten/

Materialen die niet altijd in de vaatwasser kunnen  

 • Aluminium artikelen
 • Uit tin vervaardigde artikelen
 • Geglazuurd servies
 • Koper servies
 • Antiek servies
 • Hoogwaardig zilverbestek
 • Roestgevoelige stalen onderdelen
 • Aarden potten
 • Plastic en kunststoffen die niet hittebestendig zijn
 • Porselein
 • Hout
 • Keramiek

Tips voor de vaatwasser

Hout33db8ce3fb12

Alles wat van hout is kan je beter niet in de vaatwasser stoppen. Het gevolg kan zijn dat de spatels krom gaan trekken en hun vorm verliezen. Het hout kan ook je andere servies aantasten, om dan nog maar te zwijgen over de bijtende rommel die in een vaatwasblokje zit. Hout kan namelijk niet goed tegen de hitte en het warme water van de vaatwasser. Droog houten snijplanken of ander keukengerei na het wassen dan ook zo snel mogelijk af.

Porselein

Niet al het porselein mag de vaatwasser in. Handgeschilderd porselein kan de hoge temperatuur van de afwasmachine niet aan. Daardoor kunnen de beschilderingen snel lelijk worden en vervagen in de vaatwasser. Het is dus verstandig om handgeschilderd porselein of antiek porselein niet mee te wassen in de vaatwasser. Dit geldt ook wanneer er zilveren of gouden randjes aan zitten. Gewoon met de hand afwassen is de beste oplossing.

Glas/ kristal

Als je kristal in heet water wast dan kan het dof worden en zelfs beschadigen. In de gebruiksaanwijzing staat vaak hoe je het kristal en glas moet behandelen. Een aantal kristallen voorwerpen en de meeste glazen voorwerpen mogen tegenwoordig wel gewoon de vaatwasser in. Wijnglazen van kristal of glas kan je beter altijd even met de hand wassen. Wat warm water en glasspoelmiddel en schoonmaken maar. Droog de glazen en het kristal met een stofvrije theedoek af.

Plastic

Bij plastic is het belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing leest. Bepaalde merken kunnen namelijk niet de vaatwasser in. Wil je een plastic voorwerp toch wassen in de vaatwasser plaats ze dan in het bovenste rek. Het bovenste rek is verder verwijdert van de verwarmingselementen, de kans dat je plastic vervormt of smelt is zo dus kleiner. Zorg er ook voor dat er geen voedingsresten mee gewassen worden. De rode kleur van bijvoorbeeld tomaten of rode bieten kan in het plastic trekken.

Keukenmessenkeukenmessen-700x700

Keukenmessen moet je goed onderhouden wil je ze mooi en scherp houden. Het beste is om een mes direct na gebruik af te wassen en goed te drogen. Echte keuken en koksmessen zijn niet bedoeld voor in de vaatwasser. Was ze met lauw warm water en een mild sopje. Met een borstel of de achterkant van een schuurspons krijg je ze zo schoon. Ook hier geldt, geen voedingsresten. Droog de messen goed af, je wilt niet dat er roestplekjes ontstaan.

Bestek

– Bestek met houten handvaten
– Bestek met hoornen grepen
– Bestek met parelmoeren grepen
– Bestek met porseleinen grepen
– Gelijmd bestek

Pannen

 • Koperen pannen kun je beter niet in de vaatwasser stoppen. Koper reageert namelijk niet goed op het agressieve zeep in vaatwasmiddel. Om koperen pannen weer schoon te krijgen gebruik je een mengsel van bloem, azijn en zout op een spons. Als je een agressief chemisch middel gebruikt loop je het risico dat er wat achterblijft in de pan. Gebruik nooit staalwol, dit zal krassen veroorzaken op het koper en RVS.
 • Gietijzeren pannen zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor het snel dichtschroeien of karameliseren van vlees of vis. Het nadeel is dat je een gietijzeren pan niet zomaar in de vaatwasser kan stoppen, om de simpele reden dat je de laag eraf wast. Door het gebruik van zeep was je de laag vet of olie die in een gietijzeren pan hoort weg. Je kunt een gietijzeren pan het beste schoonmaken door eerst met een stuk keukenpapier een eetlepel grof zeezout door de pan te vegen. Hierdoor verwijder je de aanbaksels. Vervolgens kun je met warm water en een borsteltje de pan schoonmaken. Ook hier is het weer belangrijk dat je de pannen daarna direct afdroogt, anders kan er roest ontstaan.
 • Keramische pannen en pannen met een anti-aanbaklaag kan je beter niet in de vaatwasser doen. Dit vanwege het feit dat er geen borstels in de vaatwasser zitten die het harde werk doen, maar een vrij agressief schoonmaakmiddel. Daardoor wordt de pan ruw en stroef. Is de pan na het met de hand wassen toch nog ruw of stroef, dan kan je de pan met een doekje en wat arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie inwrijven zodat deze weer wat vettig wordt.
 • Aluminium pannen kan je schoonmaken door uitkoken met azijn en zout of stukkokende aardappelen. Een zacht afwasmiddel is ook al voldoende om ze schoon te krijgen, eventueel met behulp van een staalspons. Gebruik echter nooit soda of bleekwater.pannen%20small

 

 

Tell Us What You Think
1Te gek2Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Gustavo Woltmann
  Posted 02/11/2016 2:54 pm 0Likes

  Bedankt voor de tips, ik stop mijn goede koksmessen nooit in de vaatwasser, maar houten spatels en dergelijke wel. Van nu af aan met de hand afwassen dus…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]