Dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmachine. Laat maar lekker draaien, steeds meer in die wasmachine. Het liefst stop je alles in de wasmachine. We kunnen ons geen tijd meer inbeelden waarin we de was nog met de hand zouden moeten doen. Maar wat kan je nu allemaal met je wasmachine?

Wat kan nu wel en niet?

Schoenen schoenen-wasprogramma

Het eerste wat je moet doen voordat je de sneakers in de wasmachine stopt is de veters eruit halen. Het is ook handig om alvast grote stukken modder/zand van je schoenen te halen. Dit kan je eventueel doen met een borsteltje. Nu zouden ze de wasmachine in kunnen. De veters kan je ook wassen maar doe deze dan wel in een waszakje.

Wastemperatuur: Koud

Waar veel mensen de fout ingaan is dat ze de schoenen zo snel mogelijk droog willen hebben. Het gebeurt dan vaak dat het paar op de verwarming of in zon wordt gelegd. Je schoenen kunnen hierdoor echter krimpen. Heb dus wat geduld en laat ze rustig drogen, dit kan een tot twee dagen duren.

Tassen

Je rugzak kan je gewoon in de wasmachine stoppen, zorg er wel voor dat je deze eerst helemaal leeg maakt. Rugzakken van textiel of nylon zijn niet wasbaar. Was ze niet te heet want dan is er een kans dat je rugzak krimpt.

Wastemperatuur: Koud

Kussens

Als je kussentjes op de bank hebt liggen kan je er bijna zeker vanuit gaan dat deze wasbaar zijn. Niet alleen de hoes kan de wasmachine in, maar ook de kussens zelf. Dit geldt overigens voor alle kussen die van dons of synthetische zijn, dus ook je hoofdkussen.

Tip: Rol de kussens in de lengte op en zorg ervoor dat ze opgerold blijven. Bindt er bijvoorbeeld een elastiekje omheen. Zo blijft de inhoud van je kussens onaangetast. De kussens kunnen op een lage temperatuur ook gewoon de droger in. Om de kussens op te kloppen en los te schudden kan je wat tennisbalen of droogballen in de droger erbij stoppen.

Wasprogramma: Kort/fijn en heet programma, mild wasmiddel

Doe er ook wat droogbollen of oude tennisballen in een sok bij, om de kussens gelijk een beetje op te kloppen.

Pannenlappen en ovenwanten

Deze worden natuurlijk ook aardig vies en misschien deed je deze stoffen pannenlappen al in de was. Maar ook siliconen ovenwanten en onderzetters kan je in de machine stoppen. Was ze mee met de handdoeken en ze zijn weer helemaal schoon.

Dweil en schoonmaakdoekjes

Je gebruikt ze om schoon te maken maar worden hier zelf vies van. Vergeet niet ook af en toe je dweil en schoonmaakdoekjes te wassen. Stop de dweil en doekjes in een waszakje of kussensloop en wassen maar.

Wastemperatuur: Heet

Vloermatten

Je deurmat en auto-mat kunnen gewoon de wasmachine in. Klop ze van te voren wel een beetje uit zodat het grootste deel van het zand al verwijderd is.

 • Sport-mat/ Yoga-mattips-kleding-wassen

Wasprogramma: Kort, mild wasmiddel

Gordijnen

Je gordijnen kan je gewoon wassen, om ze mooi te houden kan je ze het beste in een kussensloop wassen.

 • Je douchegordijn kan ook gewoon de machine in.

Speelgoed

Ja, ook speelgoed kan je gewoon in de wasmachine doen. Heeft je kleine met zijn plakvingers overal aan gezeten of is er een keer wat drinken overheen gegaan? Plastic speelgoed kan je gemakkelijk in de machine stoppen, uiteraard geen elektrische speelgoed. Was het speelgoed in een kussensloop of waszakje zodat je niks kwijtraakt in de wasmachine. Je hoeft het speelgoed niet in de droger te doen, laat het gewoon drogen op een handdoek.

 

Tell Us What You Think
2Te gek3Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Janne
  Posted 23/11/2016 1:56 pm 0Likes

  Hoi, goed artikel, en leuke foto met hondje, maar de combinatie van titel en die foto vind ik niet zo geschikt! Ik snap de humor wel, maar je zult maar een niet-zo-slimme lezer hebben die het letterlijk opvat..

  • Geertje
   Posted 23/11/2016 7:26 pm 0Likes

   ??????!! Inderdaad nogal misleidend. Had hem bijna aangezet. Inclusief hond?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]