Direct Folders – Kom sneller in de juiste mappen

directfolder3.pngWindows only: Een blijvend probleem in Windows is het constant moeten klikken naar diverse mappen als je iets wil opslaan of openen. Er zijn diverse hacks voor te bedenken maar Code Sector heeft een fraai stukje software ontwikkeld wat het aantal vervelende kliks zeker moet laten afnemen. Met freeware programma Direct Folders kun je door dubbelklikken op een “leeg” stukje scherm in je Verkenner, je desktop of dialoogvenster direct een shortcut naar je favoriete folder kiezen.

De software heeft alles in zich om een Set and Forget Applicatie te worden. Je installeert en na een paar weken heb je niet eens meer door dat je het heel actief gebruikt, omdat het zo logisch in je dagelijkse workflow past. Direct Folders werkt vanuit een simpele gedachtengang: Als je dubbelklikt op een bestand of map om hem te openen, waarom dan niet dubbelklikken op een “lege” ruimte om daarmee een configureerbaar contextmenu te openen voor je eigen favoriete folders? Klik op één van de folders en je schiet er direct naar toe. Je kunt dit contextmenu gebruiken op zowel de desktop, in je Windows Verkenner en in elk open/save dialoog van een Windows programma

directfolder2.png

Direct Folders is freeware, maar heeft voor € 14,95 ook een Pro versie. In de Pro versie kun je in het contextmenu meer informatie opvragen zoals de beschikbare ruimte op je schijven maar ook per applicatie standaard foldes instellen voor het opslaan en openen van bestanden. Daarnaast kun je in het contextmenu iconen per folder instellen.

directfolder1.png

Direct Folders is zeker de moeite waard als je veel aan het rondklikken bent in mappen en steeds op zoek bent naar je favoriete mappen. Met de freeware versie kom je al een heel eind, de pro versie geeft met de default mappen zeker ook meerwaarde!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

11 Comments

 • René
  Posted 04/11/2008 12:08 pm 0Likes

  @Taco Oosterkamp
  Niet wijsneuzerig bedoeld: probeer CTRL-N eens voor een nieuwe map… 😉

 • Coen de Jong
  Posted 05/10/2008 12:40 pm 0Likes

  voor wat betreft locaties om naar toe te kopiëren kun je ook de map SendTo aanvullen met dingen. Toegegeven, hiermee kom je niet in de map terecht dus het is geen navigatie, maar wel een leuke aanvulling op dingen in het contextmenu krijgen. Zie hier: http://support.microsoft.com/kb/310270

 • Frank Meeuwsen
  Posted 03/10/2008 1:07 pm 0Likes

  @Mijnie dat klopt, maar die kun je niet gebruiken in bv Word als je een bestand wilt opslaan, in het “Opslaan als”-venster. En daar komt DirectFolders weer om de hoek kijken. Het is 1 interface die je over je hele PC kunt gebruiken.

 • Mijnie
  Posted 03/10/2008 1:05 pm 0Likes

  Maar in de werkbalk “Snel starten” van windows kun je toch ook snelkoppelingen naar veel gebruikte mappen zetten waardoor je snel naar een map kunt gaan? Dit is toch in principe hetzelfde? Of zie ik het verkeerd?
  Ik gebruik de “Snel starten” al jaren met alle veelgebruikte items en mappen.

 • maarten
  Posted 03/10/2008 12:06 pm 0Likes

  Voor de Mac is er al heel lang Default Folder

 • Stijn
  Posted 03/10/2008 11:30 am 0Likes

  Nee, lijkt me niet… je moet namelijk vanuit iedere map al je favoriete mappen kunnen bereiken! Als je bijv. in C:\downloads zit en je wil naar F:\video\series\southpark\ dan is het vervelend als je eerst naar mijn documenten moet klikken om vervolgens weer op die snelkoppeling te klikken.

  De snelste manier die ik heb gevonden zonder externe programma’s (in windows xp iig) is via een van de balken in de windows explorer. Doe rechtermuisknop op de werkbalk en kies voor “Koppelingen”. Hier kan je snelkoppelingen plaatsen van de mappen die je vaak bezoekt. Het enige irritante is dat als je die koppelingen opent, de explorer een nieuw scherm opent.

  Wat ik nu heb ontdekt is het volgende. Als je de werkbalk “koppelingen” zo klein mogelijk maakt, zodat geen van de koppelingen te zien is en je alleen een pijltje ziet, openen de koppelingen plots niet meer in een nieuw scherm maar in hetzelfde scherm. Dat is precies wat ik nodig had! ik heb nu alleen het woord “koppelingen” naast de adresbalk staan en klik op het pijltje aan de rechterkant om mijn lijst favoriete mappen te openen.

  Het werkt alleen niet in de verschillende “opslaan als” schermpjes…

 • Fred Zelders
  Posted 03/10/2008 10:50 am 0Likes

  Kan zoiets niet veel sneller door op je desktop of in de map ‘Mijn Documenten’ een map met shortcuts naar veelgebruikte mappen te maken?

 • Taco Oosterkamp
  Posted 03/10/2008 10:28 am 0Likes

  Nu nog een plug-in voor Verkenner die een sneltoets biedt voor het aanmaken van een nieuwe folder. Waarom Ctrl+M nog steeds niet werkt na al die jaren is mij een raadsel…

 • Dennis
  Posted 03/10/2008 10:14 am 0Likes

  Ik gebruik voor ditzelfde doel al een tijdje het gratis programma PathBuddy (http://www.beyondmonkey.com/pathbuddy/). Dat werkt ook als je ergens File Open doet en je wil naar een bepaalde directory. Tevens zijn er shortcuts voor al je favoriete folders te maken.

Comments are closed.