Dit is wat de symbolen op je oven betekenen

Voordat je die diepvriespizza vanavond in je oven schuift, kan het best handig zijn om een beetje inzicht in de belangrijkste functies van die oven te hebben. De meeste ovens zijn voorzien van allerlei mysterieuze, bijna occulte symbolen, waarvan de betekenis niet altijd meteen duidelijk is. Daar maken wij in dit artikel eindelijk eens een eind aan.

Oven symbolen

Hetelucht

De stand die je waarschijnlijk het meest gebruikt: hetelucht. Het symbool voor de heteluchtstand van je oven is een ventilator. Logisch: bij deze stand wordt de hete lucht namelijk rond geblazen door een ventilator, zodat deze de gehele ovenruimte gelijkmatig bereikt en de oven dus overal dezelfde temperatuur heeft. Ideaal voor pizza!

Onderwarmte

Wil je gebruikmaken van onderwarmte? Deze stand herken je aan het icoontje met een enkel streepje onderaan. Bij onderwarmte wordt de oven alleen opgewarmd door het verwarmingselement onder in de oven.

Bovenwarmte

Net zoals een elektrische oven vaak een stand heeft voor alleen onderwarmte, kun je ook alleen het bovenste verwarmingselement inschakelen. We spreken in dat geval van – inderdaad – bovenwarmte. Het symbool voor deze stand bestaat uit een enkel streepje bovenaan in het icoontje.

Boven- én onderwarmte

Met boven- en onderwarmte worden de hierboven besproken standen voor onderwarmte en bovenwarmte gecombineerd. Met andere woorden: de hitte komt zowel van onder als van boven. Ook het symbool voor deze ovenstand is een combinatie. Je herkent het symbool aan twee streepjes. So far best helder allemaal, toch?

Magnetron

Ook dit icoon kun je gemakkelijk herkennen. Combi-ovens en combimagnetrons kennen een magnetronfunctie. Deze stand op deze combi-apparaten werkt hetzelfde als op een standaard magnetron. De magnetronfunctie wordt vaak aangeduid met drie golvende lijnen.

Grill

Er worden over het algemeen drie verschillende grillstanden onderscheiden. Om de gehele grill in te schakelen, kies je voor het icoontje met een grote zigzaggende lijn bovenin. Het symbool voor de kleine grill herken je aan een kleinere lijn. Ten slotte is er de circulatiegrill, waarbij de oven afwisselend de grill en de ventilator gebruikt. Het symbool beeldt dit handig genoeg ook uit: een ventilator met daarboven weer dat zigzaggende lijntje.

Stomen

Er zijn ook ovens met een stoomfunctie. De symbolen van de stoomstand van je oven laat zich nog het best omschrijven als een aantal kleine wolkjes. Vaak zijn dat er drie boven elkaar. Hiermee wordt natuurlijk de stoom aangeduid die wordt gebruikt in een stoomoven.

 

Eco-functie

Veel moderne ovens hebben een eco-functie. Met eco worden vaak verschillende warmte-elementen en standen gecombineerd. Het resultaat is een fijne energiezuinige modus. Soms wordt er een blaadje gebruikt, maar er zijn helaas diverse symbolen voor deze stand in omloop. Om te checken hoe de eco-functie van jouw oven moet worden ingeschakeld, kun je het best effe in de handleiding gluren om ook deze symbolen van je oven te doorgronden.

Oven schoonmaken? Op deze manier is dat appeltje-eitje!

Wat vind je van deze hack?
43Te gek71Leuk21Serieus?69Meh...229Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

9 Comments

 • Yves Meys
  Posted 08/03/2022 7:55 pm 0Likes

  bij ons op het werk staat eeen hele oud oventje van het merk moulinex, met enkel 2 draaiknoppen (voor tijd en thermostaat) en 3 schakelaars (een lege driehoek naar boven, een volle driehoek naar boven en een volle driehoek naar beneden). wat betekenen deze dan? want vind daar niets over terug op internet en ik ben het stilaan beu dat alles wat ik erin steek er zwartgebakken uitkomt… 🙂

 • G.a. Spijker, van
  Posted 06/12/2021 2:13 pm 0Likes

  Niet veel wijzer van geworden : een icoon met zoiets als regendruppels met een bakblik er onder

 • sacchixs
  Posted 29/08/2021 11:52 am 0Likes

  Het artikel beweert eindelijk een eind te maken aan de onduidelijkheid van de symbolen, maar doet dit juist niet. Er staan 9 veelgebruikte symbolen als voorbeeld maar worden dus niet uitgelegd. Er wordt uitgelegd wat een magnetron of een grill doet, maar dat is niet wat onduidelijk is.
  ; e onduidelijkheid is welke van de functies het symbool heeft. Bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen symbool 3 en symbool 8 (allebei een vorm van hetelucht).

 • Louise
  Posted 22/08/2021 4:53 pm 0Likes

  welk symbool moet ik gebruiken als mensen het over de standaard ‘oven’ hebben?

 • jgjtpw
  Posted 25/02/2020 10:06 am 0Likes

  Eigenlijk is het heel simpel:
  Streep: verwarmingselement
  zigzag: Grill
  Straling: Magnetron
  Ventilator: Hete lucht
  Druppel: Defrost
  Wolken: Stoom

  En dan zijn hiervan allerlei combinaties mogelijk…

  • Brini
   Posted 31/08/2022 7:42 pm 0Likes

   en wat is dan boven zigzag en beneden zigzag (dat weet ik nog wel) maar daartussenin een punt

 • Marleen Rombaut
  Posted 25/02/2020 9:29 am 0Likes

  Vraag ik me ook af…

 • Jolanda
  Posted 24/02/2020 9:44 pm 0Likes

  Wat is het verschil tussen alleen dat ventilatortje, of ventilatortje met cirkel er omheen? Dus in het plaatje hierboven degene links onder en midden onder. Beide hete lucht neem ik aan, maar wat is het verschil?

  • Eelko
   Posted 25/02/2020 9:42 am 0Likes

   Hoi Jolanda, volgens mij is dit specifiek voor bepaalde ovens met meerdere geavanceerde heteluchtopties. De meeste ovens hebben alleen het symbool linksonder, dus mét die cirkel om de fan heen.

Comments are closed.