Holy aluminiumfolie, dát is handig!

Aluminiumfolie is natuurlijk uitermate geschikt om etensrestjes mee af te dekken, een lowbudgetharnas mee te maken en beschermende hoedjes mee te vouwen, maar er zijn een heleboel andere dingen waar je folie uitstekend voor kunt gebruiken. 

Je kat trainen

Veel katten houden niet van het geluid van aluminiumfolie of het gevoel ervan aan hun pootjes. Sterker nog: ze háten het met een vengeance. Je kunt je kat zodoende heel makkelijk afleren om ooit nog op het aanrecht te springen door stukken aluminiumfolie over het aanrechtblad te verspreiden. Doe dat met de doffe kant naar boven; dat schijnt nóg irritanter voor ze te zijn.

Vogels wegjagen

Ook vogels hebben een broertje dood aan folie. Als je wilt voorkomen dat vogels je moestuin verpesten, kun je her en der reepjes aluminiumfolie aan een draadje in je tuin ophangen.

Zilverpoets

Bedek de binnenkant van een plastic bakje met aluminiumfolie, waarbij de glimmende kant zichtbaar blijft. Giet er kokend water in en voeg twee eetlepels bakpoeder per liter water toe. Zodra je er zilveren spullen in legt, begint de boel te sissen – een teken dat de aanslag wordt opgelost. Even afspoelen onder de kraan (let op, het is heet!) en daarna afdrogen met een zachte doek. Als het zilveren object nog niet helemaal schoon is, kun je het proces herhalen. Lees ook hier!

Schrobben

Als je geen schuursponsje bij de hand hebt, kun je je pannen en ovenschotels schoon schrobben met een balletje aluminiumfolie. Pannen met een antiaanbaklaag vinden deze tactiek overigens minder prettig; niet doen dus.

Spetters opvangen

Als je worstjes bakt, zit je kookplaat meestal helemaal onder de vetspetters. Je kunt natuurlijk een spatdeksel gebruiken, maar als je er geen bij de hand hebt, kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Neem een vel aluminiumfolie en maak een gat in het midden zodat de gaspit er doorheen kan. Als je vervolgens aan het bakken bent, komen de spetters op het aluminiumfolie terecht in plaats van op je kookplaat.

Heb jij ook nog een briljante tip waarbij aluminiumfolie van pas komt? Laat het weten in de comments hieronder, dan voegen wij hem aan bovenstaande lijst toe!

Tell Us What You Think
15Te gek22Leuk2Serieus?10Meh...4Stom

About Author

9 Comments

 • Dick van der Velde
  Posted 13/01/2020 3:40 pm 0Likes

  2 correcties…. dat van die katten is niet altijd waar. Meeste katten vinden het vreemd maar wennen er wel aan als ze proberen.
  Tweede is dat zilverpoets verhaal… als het werkt, dan maakt de zijde van de folie niet uit… Eigenlijk zijn beide zijden van alu-folie gelijk, alleen is de ene kant doffer omdat die over een koude wals gekomen is en de glanzende over een warme. Voor de werking maakt het dus niet uit welke kant je gebruikt. In dit geval zeker niet aangezien water toch beide kanten wel aanraakt.

 • Michiel
  Posted 13/01/2020 12:54 pm 0Likes

  Een prop alluminium folie is ook een geweldig middel om even snel een bbq rooster schoon te boenen

  • Eelko
   Posted 13/01/2020 12:56 pm 0Likes

   Briljant idee inderdaad, bedankt Michiel!

 • Jannette
  Posted 30/10/2017 9:55 pm 0Likes

  Mijn katten zijn ook dol op aluminum folie, ideaal kattenspeelgoed. Misschien alternative tip?
  De tip aluminium over het fornuis vind ik geniaal.

  • Marij
   Posted 04/11/2017 1:28 am 0Likes

   Iets op je aanrecht leggen dat een geur heeft waar katten een hekel aan hebben, een sinaasappelschil of zo (dat vinden de meeste katten vies) Of de keuken dicht houden maar dat vind ik zielig.

   • Sietse
    Posted 22/01/2018 3:36 pm 0Likes

    De plantenspuit geen optie meer?

 • Marij
  Posted 30/10/2017 9:11 pm 0Likes

  Niet alle katten zullen zich door het gekraak en geritsel laten verjagen, mijn kat zaliger vond het heel leuk om met vellen of proppen aluminiumfolie te spelen en ze was niet de enige.

  • Jan
   Posted 13/01/2020 2:15 pm 0Likes

   Om roest van chroom bumpers of stuur motor of fiets te halen, kun je een prop aluminium folie gedoopt in warm water gebruiken om de roest er af te poetsen.

   • Eelko
    Posted 13/01/2020 2:16 pm 0Likes

    Krijg je dan geen krassen in het chroom?!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]