Dit kunnen ondernemers leren van pokerspelers

Veel professioneel pokerspelers verdienen hun geld met pokeren juist omdat ze niets te maken willen hebben met het bedrijfsleven of de ondernemerswereld. Er zijn echter een aantal pokervaardigheden die niet alleen pokeraars aan hun overwinning helpen, maar ook toepasbaar zijn in het bedrijfsleven. Wij vonden 5 vaardigheden die jij als ondernemer kan leren van professioneel pokeraars! 

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-3-beste-tips-om-snel-iets-te-lerende-beste-tips-om-snel-iets-te-leren/

1. Een poker face en spelers lezen

Iedereen kent wel de term ‘poker face’ en de meeste ondernemers weten dat deze niet alleen gebruikt wordt tijdens een potje poker. Het doel van een poker face is voorkomen dat de tegenstander je gedachtes kan lezen en zo een schatting kan maken van je speelstijl en de kaarten waar je mee speelt.

Het lezen van je tegenstander is cruciaal bij poker. Het inschatten van de volgende zet van je tegenstander en zoeken naar patronen en trends in de speelstijl kan het verschil maken tussen de hoofdprijs of een voortijdig vertrek van de tafel.

Zowel een poker face als het lezen van personen zijn belangrijke eigenschappen in de zakelijke wereld. Tijdens een zakelijke onderhandeling wil je niet al te leesbaar zijn en het lezen van je omgeving en personen komt van pas bij het inschatten van marktpotenties en de betrouwbaarheid van zakelijke partners.

2. Risicomanagement

Voordat professionele pokerspelers hun stapel fiches naar voren schuiven met een all-in gok, gaan er tal van berekeningen door hun hoofd. Weten hoe groot de kans is dat een specifieke kaart wel of juist niet gaat vallen is doorslaggevend in  het succes van je kaarten.

635784458520897966-allin

Daarnaast speelt het mee hoeveel spelers er meespelen met de desbetreffende ronde. Als er meer spelers meedoen en er liggen veelbelovende kaarten op tafel, is de kans groot dat meer mensen een goede hand hebben. Het aantal mensen dat een ronde meespeelt vergroot de kans dat jij verliest. Pokeraars moeten constant de afweging maken tussen het risico en de eventuele beloning.

In de zakenwereld representeert iedere bestelling of aankoop een bepaald risiconiveau en alleen de beste zakenmensen zijn in staat om dit risico continu te managen. Waar een pokeraar zijn verliezen moet inperken door in de loop van een ronde zijn hand te folden, moet een ondernemer zijn verliezen inperken door een onproductieve werknemer los te laten. Waar een pokeraar rekening houdt met het aantal spelers dat een ronde meespeelt, moet een ondernemer rekening houden met zijn concurrenten.

3. Geldmanagement

Professionele pokerspelers als Daniel Negreanu kunnen miljoenen verdienen door een belangrijk pokerkampioenschap te winnen. Goede pokerspelers gaan verstandig met dat geld om; door het op te maken aan overdadige luxe heb je geen kapitaal meer om mee te doen met een volgend kampioenschap en voor je het weet ben je volledig terug bij af.

De economische vallen die pokerspelers strikken geldt ook voor veel ondernemers. Te hoge leningen afsluiten en meer uitgeven dan er binnenkomt kan het einde betekenen van zowel pokeraars als bedrijven. De meest succesvolle pokeraars weten, net als iconische merken, wanneer ze weg moeten lopen bij een slechte deal, wanneer ze geld moeten sparen voor mindere tijden en hoe ze geld kunnen besparen na een tegenvaller.

4. Geduld en planning

daniel_negreanu_2007
Wachten is niet hetzelfde als niks doen.

Als je poker op televisie of internet kijkt, zijn het vaak relatief korte video’s in verhouding tot de daadwerkelijke duur van het spel. Tijdens kampioenschappen is het voor pokerspelers niet vreemd om 13 uur per dag aan een tafel te zitten en de beste spelers doen soms niets anders dan tientallen rondes folden.

Voor recreatieve spelers kan het urenlang wachten op een paar goede kaarten leiden tot verveling en zelfs het punt dat ze zich dusdanig vervelen dat ze uit verveling met een slechte hand gaan meespelen. Doordat het gevoel van verveling sterker is dan hun geduld, riskeren ze onnodig fiches.

Professionele spelers gebruiken de tijd dat ze niet meespelen om de tegenstanders te analyseren. Ze plannen alvast de vallen die ze gaan leggen op het moment dat ze een paar goede kaarten hebben.

Tegenslag

Iedere bedrijfsleider is wel eens geconfronteerd met een laagseizoen. Er komen weinig tot geen bestellingen binnen en de telefoon is al een tijdje niet meer overgegaan. Sommige ondernemers worden impulsief van zulke situaties en nemen onnodige risico’s met nieuwe producten die slecht ontvangen worden en dure advertentiecampagnes. Succesvolle zakenmensen nemen de houding aan van een pokeraar tijdens laagseizoen – door vooruit te plannen en het bedrijf voor te bereiden om zoveel mogelijk uit het moment te halen als de markt weer aantrekt.

Als het gaat om het bepalen van de grootte van je inzet, werkt het hoofd van de beste pokerspelers als een computer. Ze kunnen razendsnel de vorige inzetten optellen om zo de grootte van de pot te berekenen, terwijl ze de stapel fiches van hun tegenstanders scannen om zo de perfecte inzet te bereken voor de situatie. Als ondernemer is het ook belangrijk om snel berekeningen te kunnen maken om het risico in te schatten van je medespelers en zelf de perfecte zet te maken in de markt, zelfs als er geen garantie is voor succes.

5. Consistentie

De belangrijkste vaardigheid die je kan leren van pokerspelers is consistentie. Pokeraars ontwikkelen vaak een speelstijl en hier vinden ze houvast in op momenten dat ze een grote pot kunnen winnen. Voor ondernemers is het minstens zo belangrijk om een normale gang van zaken te hebben. Door terug te kunnen vallen op een routine kun je beter omgaan met de hoge druk die bij belangrijke momenten komt kijken.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]