Dit weekend Internationale Hackerspace Dag

Op zaterdag 29 maart a.s. zullen voor het derde achtereenvolgende jaar de Nederlandse hackerspaces hun deuren openen voor het publiek. 3D-geprinte koekjesvormen ontwerpen, zeep maken, je eigen meubels frezen, de kleuren van je woonkamerlampen aanpassen aan de film die je kijkt en controleren hoe veilig Whatsapp nu echt is. Het kan allemaal in een hackerspace.

Een hackerspace is een ruimte waarin creatievelingen, technici, juristen en andere geïnteresseerden bij elkaar komen om samen te werken aan, na te denken over, en te praten over zeer uiteenlopende onderwerpen. “Sommige van deze projecten zijn heel praktisch van aard, anderen zijn meer ‘omdat het kan’. Wat altijd hetzelfde blijft is ons doel om kennis te vergaren, samen te werken en kennis te delen”, aldus de oprichtster van Hackerspace Frack, Jildou Gerritsma.

Hackerspace Bitlair, in Amersfoort, bouwt bijvoorbeeld een 100W lasercutter, de Amsterdamse hackerspace, Techinc, heeft twee 3Dprinters en hackerspace Frack in Leeuwarden heeft dan weer een freesmachine. “De hackerspaces vullen elkaar graag aan en werken samen waar mogelijk. Op die manier kunnen we leren van elkaars fouten, onze kennis vergroten en kunnen verschillende interessante projecten over het hele land aangeboden worden”, legt Dave Borghuis uit, de oprichter van Tkkrlab.

“Hacken” is meer dan het testen en breken van beveiliging van computers en netwerken. Maar dat ligt niet voor iedereen voor de hand. Met deze open dag willen de hackerspaces van Nederland laten zien dat de hackergemeenschap in het land een veel omvangrijker spectrum aan interesses kent, en ook een rijke historie heeft; zo komt bijvoorbeeld internetprovider XS4ALL voort uit de hackerswereld.

Ook leggen hackers op deze open dag graag uit wat ‘ethisch hacken’ nu precies is. En waarom de gemiddelde hacker geen bedreiging vormt, maar juist graag kennis deelt over bedreigingen op bijvoorbeeld het internet en beveiligingsproblemen bij grote ICT-projecten van bedrijven en overheden.

De open dag is een kleurrijk geheel met activiteiten door het hele land en iedere hackerspace geeft hieraan een eigen invulling. Voor een overzicht van de activiteiten en openingstijden kun je terecht op de website van de locale space.

Voor internationaal participerende space kijk je op hackerspaces.org

Iedereen is welkom om bij een van de deelnemende hackerspaces een kijkje te komen nemen. Om 10:00 uur ‘s ochtends openen de deuren, om 17:00 is het programma afgelopen. Sommige spaces zijn ook ‘s avonds geopend.

Aanmelden is niet nodig, hoewel het op prijs wordt gesteld wanneer pers zich vooraf meldt.

Meer informatie vind je op http://hackerspaces.nl/

(Foto: Towo via Flickr under Creative Commons)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Erik-Jan
  Posted 31/03/2014 10:07 am 0Likes

  Het was leuk geweest als de emailmelding over deze post voor het weekend in mij mailbox was geland, i.pv. na het weekend.

  Nu is het mosterd na de maaltijd.

  • Kees
   Posted 31/03/2014 2:44 pm 0Likes

   Ah, ik ben dus niet de enige die pas vandaag het mailtje over hackerspaces kreeg.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]