Iedereen weet tegenwoordig wel dat het belangrijk is om hygiënisch met voedsel om te gaan. Maar hoe schoon je keuken ook mag zijn, er zijn altijd dingen die je bij het poetsen over het hoofd ziet of die veel sneller vuil worden dan je zou verwachten. Lees ook: De 6 beste lifehacks voor de keuken.
Dingen in de keuken waarvan we weten dat ze gauw onhygiënisch zijn, zijn bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes en sponzen, snijplanken, het aanrechtblad, en het handvat van de koelkast. Maar er zijn een heleboel andere dingen waar je misschien niet zo gauw aan denkt.
Peper- en zoutvaatjes
Tijdens het koken pak je regelmatig naar het peper- of zoutvaatje. En op die momenten zijn je handen niet altijd even schoon.
Je hebt ze hopelijk wel gewassen voordat je ging koken, maar ondertussen heb je waarschijnlijk al allerlei ingrediënten aangeraakt (waaronder misschien zelfs rauw vlees), het handvat van je koelkast, het handvat van een keukenlade of -kastje, het handvat van een mes of spatel, de knop van de kraan… En de bacteriën die op deze dingen zitten, breng je dan meteen over naar je peper- of zoutvaatje.
De andere dingen die je hebt aangeraakt maak je waarschijnlijk veel regelmatiger schoon, waardoor het peper- en zoutvaatje in veel keukens bovengemiddeld vies zijn.
Handvat van de vaatwasser
Het handvat van je vaatwasser is vaak vuiler dan andere handvatten, omdat je deze inruimt terwijl je vies serviesgoed en bestek vasthebt. Het is daarom belangrijk om na het inruimen het handvat goed te ontsmetten, want wanneer de vaatwasser draait, wordt de buitenkant ook nog eens lekker warm, waardoor bacteriën op het handvat zich extra snel kunnen vermenigvuldigen.
Wasbak
Je wasbak gebruik je voor van alles en nog wat. Het wassen van groenten, het ontdooien van vlees, het laten weken van vuile pannen…
Je denkt misschien dat de wasbak niet zo vuil is omdat je hem ook vaak gebruikt om je handen te wassen en de afwas te doen, waarbij er zeep en schoonmaakmiddel mee in contact komt. Maar dat is niet genoeg. Er blijven allerlei viezigheden aan de wanden van je wasbak plakken. Zorg dan ook dat je deze regelmatig reinigt met een geschikt product.
Blikopener
Wanneer je een blikopener gebruikt, blijven er vaak wat restjes aan vastplakken. Het kan gebeuren dat je dit niet ziet, of dat je de opener even snel afspoelt. Helaas is dit niet voldoende. Als je hem niet helemaal schoon terug in de lade doet, groeien de bacteriën verder. Dan komen ze vaak als vanzelf in contact met ander keukengerei. Op die manier verspreiden bacteriën zich erg snel. En wanneer je de opener opnieuw gebruikt, komen de bacteriën in je zojuist geopende blik terecht.