Doe je twee dingen tegelijk, dan doe je ze allebei niet

Vind jij jezelf efficiënt als je twee dingen tegelijk doet, zoals tijdens het autorijden bellen? Ja…? Dan ga ik je teleurstellen! Multitasken zorgt alleen maar voor tijdverlies, fouten en stress. Je gaat er dus niet sneller en beter van werken als je meerdere dingen tegelijk doet.

Nu hoor ik je al denken; “maar ìk kan wel twee dingen tegelijk doen”. Natuurlijk. Diverse zaken gaan prima samen, zoals praten en lopen. Het wordt echter een ander verhaal als je een beslissing moet nemen bij één van je twee handelingen.

Werken volgens het aan-/uitsysteem
Je doet wellicht regelmatig verschillende (complexe) handelingen op hetzelfde moment. Vaak zonder dat je daar erg in hebt en omdat je denkt dat het wel handig is om beide acties te combineren omdat het tijd bespaart. Misschien een eye-opener als we je vertellen dat wij als mensen eigenlijk helemaal geen twee (complexe) dingen tegelijk kunnen doen omdat onze hersenen hierop niet ingesteld zijn.

Als je hersenen tegelijkertijd belast wordt met verschillende impulsen, zoals praten, luisteren en typen tegelijk, dan zijn ze niet in staat om op hetzelfde moment aan alle impulsen dezelfde aandacht te geven. Wat er wel gebeurt is dat je hersenen de hele tijd van de ene impuls naar de andere switchen. Slechts één impuls ‘staat aan’, de anderen staan ‘uit’. Je bent bijvoorbeeld aan het luisteren, dat staat dan ‘aan’ totdat je bedenkt dat je aan het mailen was en je je weer richt op je e-mail. Je aandacht is nu niet meer bij het gesprek (uit) maar is gericht op je beeldscherm (aan). Continue starten je hersenen dus op en worden ze uitgeschakeld als jij wisselt van het tikken naar het praten. Met andere woorden; je hersenen kunnen alleen single tasken.

Dwing je jezelf toch om meerdere dingen tegelijk te doen, dan heeft dit heeft gevolgen voor de kwaliteit en snelheid van je werken.

Meer aandacht, meer kwaliteit
Je kunt je afvragen met hoeveel aandacht je twee dingen tegelijk doet. Luister je echt naar de ander als je ondertussen een email aan het typen bent en schrijf je met aandacht je verhaal als je tegelijk aan het luisteren en praten bent? En ben je in staat om foutloos naar de juiste persoon je email te versturen tijdens je gesprek?

Tips en test; het kan sneller!
Je hoeft echt niet harder te werken om sneller te zijn. Stop gewoon met multitasken! Doe één ding tegelijk. Laat je niet verleiden om gelijkertijd twee dingen te doen, het haalt je alleen maar uit je concentratie. Daarnaast levert het je tijdwinst op als je eerst het ene afwerkt voordat je aan het andere begint.  Tenslotte lever je een betere kwaliteit en maak je minder fouten als je je volle aandacht aan zaken kunt besteden.

Hiervan niet helemaal overtuigd of wil je zelf eens testen hoe goed je kunt multi-taksen? Doe dan meteen zelf de korte test.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Mandy
  Posted 27/09/2016 5:13 pm 0Likes

  De boodschap is duidelijk en het verhaal is mooi maar aan de tijp en grammatica fouten zie ik duidelijk dat er ook gemultitasked is, pas op jij !!

 • Jeroen
  Posted 19/07/2011 11:28 am 0Likes

  En wat betreft radio luisteren? Luistert er niemand het radio tijdens het werken?

 • Michiel
  Posted 19/07/2011 10:30 am 0Likes

  Eli Goldratt over bad multitasking: http://www.toc.tv/?id=437&lang=en

Leave a comment

[wpterms id="3193"]