Droptext: Tekstbestanden in je Dropbox op je iPhone bewerken

Persoonlijk ben ik gek op Dropbox (waar we eerder al over schreven: Dropbox maakt bestanden delen eenvoudig en Applicaties synchroniseren via Dropbox), maar heb ik het altijd een beetje jammer gevonden dat ik geen bestanden kan bewerken.

droptextMet Droptext voor de iPhone komt daar verandering in, in ieder geval voor (platte) tekstbestanden – voor mij het belangrijkste bestandsformaat. De applicatie kost slechts € 0,80 in de app store en geeft je voor dat geld de mogelijkheid om tekstbestanden aan te maken, te bewerken en te verwijderen. Dat laatste kan natuurlijk ook met de gratis Dropbox client, maar dit is wel handig.

De interface van Droptext lijkt erg op de interface van de officiële Dropbox client – het verschil wat het meest in het oog springt is het gebruik van groen in plaats van blauw. Aan de onderkant zijn er geen tabs voor bijvoorbeeld ‘favorites’, dus het is niet mogelijk om bestanden offline beschikbaar te maken. Je moet een internetconnectie hebben om de applicatie te gebruiken.

Standaard is er al een hele lijst met bestandsformaten (of eigenlijk extensies) die bewerkbaar zijn, maar je kunt deze lijst zelf bewerken.
Zo kun je standaard al broncodebestanden (PHP, C, HTML etc.) bewerken, maar de vraag is of je dit wilt op je iPhone, zonder code highlighting.

Voor platte tekstbestanden is het echter heel erg geschikt, waardoor ik zelf een aantal mogelijkheden zie:

 • Blogposts schrijven: Natuurlijk is er de WordPress-app, maar zelf schrijf ik blogs vaak eerst offline in plain text (meestal in OmmWriter) en doe ik de opmaak later pas in WordPress.
 • Een takenlijst bijhouden: Ik weet dat veel mensen graag hun takenlijstje bijhouden in een simpel tekstbestand. Op deze manier kun je altijd taken toevoegen, bewerken of weghalen.
 • Notitieblokje: we zijn hier op lifehacking.nl nog al gek op Evernote, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat is. Omdat je ook nieuwe tekstbestanden kunt maken is het prima te gebruiken als notitieblokje.

Mijn conclusie: zeker de moeite waard voor 80 cent, helemaal als je veel met (platte) tekst werkt.

En natuurlijk erg benieuwd: waar gaan jullie deze applicatie voor gebruiken?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

4 Comments

 • Ab
  Posted 23/08/2010 9:38 pm 0Likes

  Bedankt voor de tip. Droptext werkt uitstekend voor mij!

 • Pb
  Posted 23/08/2010 9:11 am 0Likes

  Niet:) via de standaard notes app en de accounts kan je een verbinding maken naar google notes. Flatfile editting en automatische synchronisatie. Dat alles met de standaard software van de iPhone en via het web altijd benaderbaar.

Comments are closed.