Durf te kiezen in je leven

Heb je het gevoel dat je zelf maar beperkte keuzes kunt maken in je (werk)leven? Dat veel je overkomt zonder dat je er zelf veel invloed op hebt? Dan ga ik je uit deze benauwde situatie bevrijden: je hebt vaak namelijk meer mogelijkheden om te sturen dan je misschien denkt.
We kunnen vaak meer invloed uitoefenen dan we denken. In plaats daarvan zijn we geneigd om de omgeving de schuld te geven. Je moet overwerken omdat je collega’s te laat stukken hebben aangeleverd. Je vindt je baan niet meer leuk sinds je taken gewijzigd zijn. Of misschien speelt er bij jou iets anders. Dit kan je het gevoel geven dat situaties je overkomen zonder dat je er zelf invloed op kunt uitoefenen. Denk je.
Waarom de ander het niet doet
Dingen zullen je ook blijven overkomen als je zelf niet in actie komt. Als je beschuldigend naar van alles om je heen wijst, manoeuvreer je jezelf eigenlijk in een slachtofferrol. Denk niet: ‘waarom doet de ander het niet?’ of ‘waarom moet mij dit nou weer overkomen’. Je kunt namelijk vaak zelf meer bepalen wat er gebeurt. Op het moment dat je je dit realiseert blijk je ineens vanuit de slachtofferrol naar de regie rol te kunnen stappen.
Zoek naar hoe dingen anders kunnen
Sterker nog: jij bent juist dé persoon die voor veranderingen in je eigen (werk)leven kan zorgen. Wil je iets anders? Zoek dan zelf naar mogelijkheden. Zoek naar hoe dingen anders kunnen, zoek naar hoe je problemen kunt oplossen zonder ze te laten voor wat het is. Pak zelf de regie over wat jij belangrijk vindt!
Je kunt vaak zelf iets doen
Leveren je collega’s regelmatig laat de stukken aan, ga dan na wat je hier zelf aan kunt doen. Het ruim van te voren attenderen van je collega’s op de naderende deadline is één van de vele opties. En zijn je taken gewijzigd en vind je het nu minder leuk? Wat zou je dan allemaal kunnen ondernemen om hier verandering in te brengen?
Loslaten en accepteren
Natuurlijk blijven er altijd dingen over waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Dingen die buiten je macht of invloed liggen. Besteed daar dan ook niet teveel tijd aan, dat levert je alleen maar een verlies aan energie op. Maar ga wel aan de slag met dingen die je nu tegen je zin doet of die niet lekker lopen.
Maak je keuze
Misschien aardig om onderstaand schema er eens bij te pakken. Bepaal daarbij eerst eens kritisch of je al dan niet invloed op de situatie hebt. Kies vervolgens of je er wel of juist geen energie in wilt stoppen. Je las het overigens goed, het eerste woord van de vorige zin is ‘kies’. Je hebt namelijk altijd zelf de keuze wat je met je invloed doet. Gebruiken of niet.
Tabel invloed wel niet
(Fotocredits: LoloStock via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]