Durftevragen. Zo dus

Afgelopen zaterdag heb ik de nieuwjaarsboost van Durftevragen bijgewoond. Durftevragen organiseert bijeenkomsten waar mensen elkaar iets kunnen vragen en elkaar vervolgens kunnen helpen. Ofwel, zoals Nils Roemen en Herman Drummer, initiatiefnemers, het verwoorden: “Durftevragen brengt mensen en wensen bij elkaar met als resultaat dat personen die elkaar amper kennen elkaar gaan helpen hun dromen waar te maken en hun ambities te realiseren.”

Ik werd al eerder geïnspireerd door de naam en schreef hier al over vragen stellen vanuit een persoonlijk perspectief. Voor mij reden te meer om ook deze nieuwjaarsboost bij te wonen. De locatie was, Seats2Meet, een uitermate stimulerende omgeving voor mensen die leuke dingen willen doen. Er werden diverse lezingen en workshops gegeven en natuurlijk ook Durftevragen workshops. Ik heb kunnen ervaren dat een Durftevragen bijeenkomst een uiterst eenvoudige, maar doeltreffende, manier is, om mensen en wensen bij elkaar te brengen. Iemand stelt een vraag. De aanwezigen controleren of ze de vraag snappen en komen vervolgens met ideeen. Het is niet helemaal zo simpel als ik het hier beschrijf, er worden wel een paar afspraken gemaakt en er is een begeleider aanwezig die op basis van het concept de bijeenkomst leidt. Maar erg veel ingewikkelder is het eigenlijk ook niet. Het werkt. Het werkt goed en het werkt snel.

Durftevragen bijeenkomsten zijn een lifehack omdat je daar:

 • de kans krijgt om je dromen waar te maken
 • inzicht krijgt in wat je daar precies voor nodig hebt
 • in korte tijd een enorme hoeveelheid tips en contacten op doet
 • de kans krijgt om anderen te helpen
 • je sociale netwerk kan uitbreiden
 • echte waarde kunt toevoegen aan je sociale netwerk
 • een inspirerende en dus leuke tijd hebt

Het bijwonen van een workshop is niet gratis. Er zit ook geen vaste prijs aan vast. Je bepaald achteraf in hoeverre de bijeenkomst voor jou van waarde is geweest en bepaalt zelf hoe en hoeveel je er voor over hebt. Dit heet waardebepaling achteraf.

Ik werd met name geraakt door de enorme snelheid waarmee er echte oplossingen boven kwamen drijven. Daarnaast vond ik dat de collectieve creativiteit, een soort drive waarin alle aanwezigen geïnspireerd worden door de creativiteit van anderen en waardoor ze zelf ook weer creatiever worden, inderdaad een enorme boost geeft. Het was een nieuwjaarsboost die de naam eer aan deed.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Matthijs
  Posted 18/11/2010 2:22 pm 0Likes

  Nieuwe lijst met #durftevragen aangemaakt in Twitter. Leuk om me hier meer in te verdiepen.

 • Martijn
  Posted 05/02/2010 5:53 pm 0Likes

  Geweldig dat durftevragen! Ik zie de #durftevragen tag zo vaak langs komen op Twitter! En vaak ook vragen waar ik het antwoord op weet. Zo is iedereen toch geholpen? Iemand antwoord op een vraag en ik weer een nieuw contact gemaakt 😀 Iedereen blij!

 • tjitske
  Posted 21/01/2010 7:57 am 0Likes

  Ja zo simpel kan het leven zijn! Ik wil er nog wel iets over op merken; niet alleen durven te vragen maar ook duidelijk zijn wat je wilt vragen. Ik ben al een tijdje bezig om spelmateriaal te verzamelen voor verschillende (revalidatie)centra in Karachi (Pakistan). We versturen van tijd tot tijd nieuwsbrieven waar we mensen vragen om onze actie te ondersteunen. De reacties waren wisselend. Totdat ik hele concrete vragen ging stellen aan mensen. Ik heb bv verschillende verhuisbedrijven gevraagd om verhuisdozen, bijna iedereen reageerde positief! En wanneer ik geschikt speelgoed zie op marktplaats vraag ik desbetreffende persoon of ik het gratis mag hebben, niet iedereen reageert positief maar een aantal mensen wel. Dus sinds ik duidelijk en concreet vraag wat ik graag wil hebben gaat het beter met het inzamelen van spelmateriaal. Voor meer informatie over onze actie; http://www.speelgoedpakistan.web-log.nl

 • Tonko Mulder
  Posted 19/01/2010 12:14 pm 0Likes

  @suzanne1, een vraag van @pim was : wie kent een prof fotograaf met wie ik kan meelopen?
  Er gingen meteen een stuk of 20 handen omhoog van mensen die nog wel fotograven wisten

  Het idee is dus dat je met een grote groep mensen zo goed als elke vraag van een persoon kan oplossen.

 • Niels Gouman
  Posted 19/01/2010 12:40 am 0Likes

  Ik was er ook bij, geniaal concept in zijn eenvoud en effectiviteit! 🙂

  @Suzanne1
  In principe kan je elke vraag stellen waar jij verder mee geholpen zou zijn. Over het algemeen worden er vooral veel contacten/diensten uitgewisseld

 • suzanne1
  Posted 18/01/2010 10:44 pm 0Likes

  Klinkt interessant. Kan iemand enkele vbn geven van vragen die er zoal gesteld worden? Kan me er niet meteen iets bij voorstellen maar vermoed dat alles kan.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]