Help je e-bike de winter door!

Zoem zoem zoem! Lekker hoor, zo’n e-bike – zeker in het najaar. Tegenwind? Ha, wie maakt je wat met je fiets op standje Boost Plus?! En ook tegen minder relaxte zaken als hoosbuien, vrieskou, gladheid en onverhoopt lege accu’s kun je je als trotse eigenaar van een elektrisch ros prima wapenen. Maak je e-bike winterklaar met deze 13 tips!

1. Profiel

Controleer het profiel van je banden. Als het profiel weggesleten is, heb je namelijk meer last van gladheid.

2. Winterfietsbanden

Wil je ook bij gladheid blijven fietsen? Kijk dan eens naar speciale winterbanden. Winterbanden hebben extra profiel en een verbeterde bandensamenstelling. De banden bieden zodoende meer grip bij sneeuw of ijs op de weg.

3. Spijkertjes

Er zijn ook winterbanden met spikes, die speciaal bedoeld zijn voor de meest extreme omstandigheden. Je kunt kiezen uit banden met spikes rondom en banden met spikes aan de zijkant. Deze laatste variant biedt je alleen in de bochten extra grip.

4. Koude accu=niet goed

Bewaar je accu op een plek waar de temperatuur niet onder 10 graden Celsius komt. Laad je e-bike als het buiten koud is ook liever binnen op.

5. Laad maar

Als je verwacht een poosje niet te fietsen, bewaar je accu dan niet helemaal leeg. Laad hem voor meer dan de helft op en hang hem maandelijks even aan de stroom.

6. Slappe batterij

Als het kouder is dan 10 graden, dan kan de capaciteit van je accu met wel 20 procent afnemen. Houd er in de winter daarom rekening mee dat je de accu vaker dan normaal moet opladen.

7. Laten chambreren

Als je thuis komt meteen je accu opladen? In de winter kun je de accu na een fietstocht eerst beter een halfuurtje op kamertemperatuur laten komen.

8. Jas aan

Wil je je accu optimaal beschermen tegen lage temperaturen? Kijk dan eens naar een beschermhoesje, dat dienst doet als een warme jas!

9. Binnen zetten

Mocht je accu niet afneembaar zijn, dan is het wel zo slim om je e-bike in z’n geheel binnen te zetten. Parkeer ‘m in stijl!

10. Spoelen maar!

Is er gestrooid met zout? Spoel je e-bike bij thuiskomst dan even af en wrijf hem daarna droog. Eventueel kun je siliconenspray gebruiken om de lak nog beter te beschermen.

11. Vet man

Vergeet ook de bewegende onderdelen van je e-bike niet! De fietsketting maak je bijvoorbeeld winterklaar door deze te reinigen met een ontvetter en vervolgens in te smeren met kettingolie. Voor onderdelen als de trapas en naven gebruik je lagervet. Bouten en moeren smeer je ten slotte in met vaseline.

12. Laat je zien

Controleer of remblokjes en verlichting nog goed functioneren. In de donkerste maanden van het jaar is het natuurlijk extra belangrijk om goed zichtbaar te zijn.

13. Display mee

Een lcd-display reageert vaak wat trager als het koud is. Als jouw display afneembaar is, kun je deze zodoende het beste op kamertemperatuur bewaren.

Wat vind je van deze hack?
3Te gek10Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author