Echt schrijven op de iPad (toetsenbord+apps)

De iPad is zo licht, klein en werkt zo lang op een volle accu dat het nu al mijn favoriete ‘op reis’ maatje is geworden. Heerlijk als consumeer machine, maar wat als je ‘echt iets wil doen’ op de iPad? Echt wat schrijven?

Het toetsenbord op de iPad is best goed, maar ook weer niet zo comfortabel voor een langer stuk schrijven. Apple dacht daar kennelijk net zo over, want ze hebben de iPad meteen compatible gemaakt met hun Bluetooth toetsenborden. Daarnaast hebben zelfs een speciale iPad Dock Toetsenbord gemaakt.

Apple bluetooth toetsenbord of iPad Dock Toetsenbord?
Beide oplossingen kosten €69. Vanzelfsprekend prefereer ik de Wooden iPad Stand + Bluetooth toetsenbord oplossing (disclaimer: ik verkoop die houten iPad Stands), maar vergelijk vooral zelf.

Apple bluetooth toetsenbord (Apple store)
+ Kan ook gebruikt worden met andere computers
+ Kleiner en makkelijker meenemen
+ Toetsenbord hoeft niet tegen de iPad aan te liggen
– Mist extra iPad functietoetsen

iPad Dock Toetsenbord (Apple store)
+ Ingebouwd Dock (dus opladen en syncen)
+ Extra home, spotlight, fotolijst, scherm lock knoppen
– iPad kan alleen verticaal geplaatst worden in het Dock Keyboard
– Toetsenbord is niet van Dock af te halen (lastig in een tas meenemen)

Is het de moeite waard om een los toetsenbord bij de iPad te gebruiken? Ik vind persoonlijk van wel. Deze hele blogpost is geschreven op een iPad+toetsenbord, iets wat ik niet graag op alleen de iPad had willen doen. Maar het hangt helemaal af van jouw gebruikssituatie Wil je echt een stukje schrijven op jouw iPad, dan is een extern toetsenbord gegarandeerd de moeite waard!

USB toetsenbord via Camera Connection Kit
Ongetest, maar het schijnt goed te werken. Koop een Camera Connection Kit en sluit een USB toetsenbord aan op de iPad. Kan een goedkopere oplossing zijn! (thnx Karel!)

Wat heel fijn is aan een iPad+toetsenbord:

 • Mediaknoppen en helderheid instellen knoppen werken gewoon ook op de iPad
 • De Eject knop toont het toetsenbord op het beeldscherm
 • Navigatie en selectie van tekst kan met toetsenbord sneltoetsen
 • Wisselen van input taal kan met Cmd+Spatie
 • Gesuggereerde verbeteringen kunnen geweigerd worden met de Esc toets

Wat ik graag in de volgende update zou zien voor iPad+toetsenbord:

 • Command+Tab! Het snel wisselen tussen applicaties werkt zo fijn op een toetsenbord en is hopelijk zo ingebakken bij jou, dat het heel gek voelt dat dat niet werkt op de iPad. Dat kan natuurlijk ook nog niet omdat multitasken nog niet op de iPad zit, maar hopelijk gaat dit met de iPad iOS4 werken πŸ™‚
 • Navigeren in Mail of andere Apps werkt niet met extern toetsenbord
 • Forward delete! Heel gek, maar de toetsen combinatie Fn+Delete werkt niet op de iPad. Ik merk nu dat ik deze combinatie best vaak gebruik en daarmee delete ik op de iPad het verkeerde.
 • De herhaalsnelheid van het toetsenbord is niet in te stellen. Deleten gaat heel langzaam, dus beter de toetsencombinatie Option+Shift gebruiken

Een iPad+toetsenbord motiveert trouwens enorm om sneltoetsen te gebruiken. Zodra je aan het schrijven bent wil je helemaal niet meer met je vingers op het scherm moeten gaan. Zie het handige overzicht van de iPad sneltoetsen.

Apps om te schrijven op de iPad
Natuurlijk schrijf je in Mail, maar iets nieuws schrijven wat je later weer wilt bewerken kun je beter in een andere App doen. De ingebouwde notities App volstaat en kan zelfs met een Google Account syncen.

Zelf gebruik ik DropText voor het schrijven van teksten. Dit is het snelste en makkelijkste manier om wat te schrijven en automatisch op mijn Mac te laten verschijnen. Evernote is net te lastig met het editen van een bestaande tekst, vraagt net een klikje teveel. Ook Pages gebruik ik niet, omdat het synchroniseren met de Mac nog te omslachtig is. Bij Pages moet je door iTunes of een iWork account syncen. Het is veel makkelijker als dit automatisch via internet gebeurt zoals met Droptext of Evernote.Β alleen werkt via Mobile Me (en niet via Dropbox).

Schrijven op de iPad is heel goed mogelijk. Een extern toetsenbord, kennis van sneltoetsen en de juiste Apps helpen hier enorm bij. Echter, vormgeving van teksten en goed rechtstreeks bloggen vanaf de iPad is nog niet ideaal.

Heb jij al uitgevonden hoe je kunt werken op de iPad? Weet je betere Apps om te schrijven op de iPad? Weet jij hoe je met video kan werken op de iPad? Laat het weten in de comments!

Sent from my iPad, so you might have to overlook the briefness. Thanks.
(dit is mijn signature op de iPad. Maar met een extern toetsenbord heb ik dit excuus eigenlijk niet meer.. Sssshhhh, niemand zeggen πŸ˜‰ )

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

27 Comments

 • Marjolein
  Posted 21/11/2013 11:51 am 0Likes

  Prima overzicht David
  Bedankt voor de nuttige info!

 • S. Kursten
  Posted 15/11/2011 10:00 pm 0Likes

  Is het iPad Dock Toetsenbord ook geschikt om een typecursus (blind typen) op te volgen? Je moet dan de toesten goed kunnen voelen… Of is het dan handiger/vestandiger hiervoor een blue tooth toetsenbord aan te schaffen?

  • David Bakker
   Posted 17/11/2011 12:31 pm 0Likes

   Als je het over het externe keyboard incl dock hebt, dan is dat keyboard qua gevoel exact hetzelfde als een toetsenbord bluetooth. Het op het scherm toetsenbord is natuurlijk een heel ander verhaal en zou ik niet proberen een les blind typen op te doen.

   En probeer even of de cursus uberhaupt werkt op een iPad… zou nog wel eens in flash gemaakt kunnen zijn…

 • biomass pellet
  Posted 09/10/2011 10:11 am 0Likes

  Ik ben erg blij met dit overzicht, ontzettend handig!

 • David Bakker
  Posted 27/06/2011 8:47 am 0Likes

  @Cat Hil Thnx voor delen, nog een veel beter overzicht van actuele apps om mee te schrijven!

 • Cat Hil
  Posted 24/06/2011 6:16 pm 0Likes

  Goed verhaal, maar voorkeuren zijn ook wel persoonlijk. Ik heb proefondervindelijk een compleet pakket apps samengesteld waarmee ik prima lange teksten kan schrijven. Niet alleen het schrijven zelf, maar ook het hele creatieve proces eromheen. Omdat er maar weinig over te vinden is heb ik het geblogd. Zo heeft een ander er ook nog wat aan. http://cathilblog.wordpress.com/2011/06/23/ideale-ipad-apps-voor-creatief-schrijven/

 • David Bakker
  Posted 06/06/2011 9:10 pm 0Likes

  @charles Ben bang dat dit iets is wat je (vooralsnog) op het scherm moet doen. Jammer dat Apple nog weinig sneltoetsen ondersteunt op de iPad / iPhone . Ook het versturen van mail zou handig zijn met een sneltoets πŸ™‚

 • charles
  Posted 06/06/2011 7:05 pm 0Likes

  Ik heb het Bluetooth Apple keyboard op mijn IPad 2 aangesloten. Werkt prima en ik kan met een paar sneltoetscombinaties best door wat documenten heen lopen en zo en vooral veel sneller typen. Met 10 vingers blind moet je wel je vingers de toetsen hebben en dat werkt nu eenmaal niet op het scherm…

  Maar als ik een mail wil componeren en ik tik bij het adres een paar letters:
  Hoe kan ik in de lijst komen om een adres te selecteren met het toetsenbord dan wel te verstaan??

 • Roelof
  Posted 17/05/2011 2:17 pm 0Likes

  Ik heb mijn IPad aangesloten op een handig Bluetooth toetsenbord dat tegelijkertijd ook de hoes is:
  http://www.ditverzinjeniet.nl/toetsenbord-hoes-voor-ipad

 • karel
  Posted 01/02/2011 10:42 pm 0Likes

  Je kunt in Pages Word documenten openen en bewaren. En natuurlijk ook documenten maken die je vervolgens als Word document kunt mailen of naar een WebDAV server kunt sturen, danwel via iTunes kunt uitwisselen.

  Dus ja, je kunt reisverslagen maken op de iPAd en vervolgens thuis in Word bewerken.

 • Petra Dogger
  Posted 01/02/2011 9:16 pm 0Likes

  Ik overweeg een los toetsenbord aan te schaffen maar ben nog niet zo thuis in alle synchronisatie. Kun je de documenten gemaakt in bv Pages ook doorsturen naar een andere computer dan een Mac en daarna weer opslaan in Word? Ik zou er op vakantie graag mijn reisverslagen op mijn iPad maken en bijvoorbeeld thuis verder bewerken maar heb geen Mac :-)( Wat is dan het handigst?

 • David
  Posted 25/01/2011 6:52 pm 0Likes

  @Jan Dat is best wel een specifieke vraag.. Heb je de iPad al eens helemaal uit gezet? (aan/uit knop tijdje ingedrukt houden, dan sliden om uit te zetten). Of een andere browser zoals iCab geprobeerd?

 • Jan Visscher
  Posted 25/01/2011 3:15 pm 0Likes

  Bij tekst invoeren bij de chat algemeen van Hobbyjournaal.nl verdwijnt het toetsenbord uit beeld. Terugzetten naar oudere versie software gaat niet. Is het bord vast te zetten?

 • David Rudolf Bakker
  Posted 31/10/2010 1:52 pm 0Likes

  @Matthieu Dat hangt helemaal af van welke text editor je gebruikt voor de iPad. Ongetwijfeld kan Pages het, maar dat gebruik ik niet. Doe mij maar plain text, als iets mooi moet ga ik wel achter de Mac zitten πŸ™‚

 • Matthieu Vink
  Posted 30/10/2010 11:35 am 0Likes

  Ja idd het losse toetsenbord werkt heerlijk. Klein en licht. Ongetwijfeld een domme vraag: hoe kan ik getypte tekst bewerken, bijvoorbeeld de kleur aanpassen of simpelweg italic (cursief) maken??

 • David Rudolf Bakker
  Posted 07/09/2010 10:04 pm 0Likes

  @henriette Papier is soms ook heel fijn inderdaad. Daarna capture ik het snel weer met Evernote, zodat het in het digitale archief kan.

  @tijmen Thanks! Intern verspreiden = prima promotie πŸ™‚

 • Tijmen
  Posted 07/09/2010 9:27 pm 0Likes

  Leuk stuk, zit zelf al langer te twijfelen om een bluetooth keyboard te kopen, maar ik grijp op mijn werk toch naar mijn laptop.. vooral vanwege de MS lock-in die we op kantoor hebben. Maar ik heb met veel interesse je stukje gelezen. Intern weer even verspreiden πŸ™‚

 • Henriette
  Posted 07/09/2010 1:15 pm 0Likes

  Grappig, bij ‘echt schrijven’ denk ik toch nog steeds aan ‘met pen en papier’. Ik merk dat zo schrijven (en tekenen) ook tot een andere (denk)dynamiek leidt dan typen. Soms kies ik er dus bewust voor op die manier ideeΓ«n letterlijk ‘op papier’ te krijgen. De uitdaging is dan het weer te vertalen naar elektronisch. Zijn vast allerlei apps voor, maar ik heb nog geen iPad :-).

 • karel
  Posted 06/09/2010 11:14 pm 0Likes

  Ja, dat is geen enkel probleem. En je kunt ook nieuwe documenten die je op de iPad aanmaakt naar iWork.com uploaden.

 • David Rudolf Bakker
  Posted 06/09/2010 10:14 pm 0Likes

  @Karel Dank voor de aanvullingen! Inderdaad, de optie van Camera Connection Kit had ik nog niet genoemd, maar is zeker een optie. Ik heb zelf Pages en Keynote op iPad nog niet gebruikt omdat het niet samenwerkt met Dropbox, maar dat het op mobile me werkt is goed nieuws! Als je een Pages bestand via Mobile Me op de iPad opent, kun je dan ook het aangepaste document saven naar Mobile Me?

 • karel
  Posted 06/09/2010 7:42 pm 0Likes

  Je vergeet nog een optie: Met de Camera Connection Kit aan de iPad, kun je ieder willekeurig USB toetsenbord aansluiten.

  En de iWork variant van Mobile Me gaat uitstekend in combinatie met iWork (zonder ‘s’), documenten kun je in de ‘cloud’ publishen via iWork.com en op de iPad bewerken. Werkt als een speer. Ik gebruik het dagelijks.

 • David Rudolf Bakker
  Posted 06/09/2010 9:51 am 0Likes

  @RijkP Thanks! SMartNote Free ziet er heel goed uit πŸ™‚

  @Jerry Helaas staat Pages/Keynote het saven naar andere Apps niet toe, dus geen Dropbox syncing… Dan moet je het gaan emailen, importeren, gedoe. MobileMe sync lijkt ook nog niet te bestaan. Dit is voor mij de reden om nog niet aan de iPad ‘iWorks’ te gaan.

 • Jerry
  Posted 05/09/2010 7:44 am 0Likes

  Met Dropbox of MobileMe met iDisk moet je toch eenvoudig met je Mac kunnen synchroniseren? Dan is Pages toch wel een mooie optie?

 • Frank Meeuwsen
  Posted 04/09/2010 11:55 pm 0Likes

  Ik zou liever zoiets voor mijn iPad willen: http://www.etsy.com/shop/usbtypewriter

 • RijkP
  Posted 04/09/2010 10:18 am 0Likes

  Goed verhaal. Ik gebruik zelf ook het bluetooth toestenbord. Dit werkt geweldig. Een grote vooruitgang t.o.v. mijn vorige Netbook.

  Voor het maken van aantekeningen tijdens colleges gebruik ik smartNote Free. Je kan naast dat je normaal aantekeningen typt, ook tussen je aantekeningen tekenen. Handig als je snel symbolen of pijlen wilt maken.

 • David Rudolf Bakker
  Posted 04/09/2010 8:30 am 0Likes

  @Bert Dank voor het compliment πŸ™‚ Goed idee om te vertalen, helaas is de Nederlandse taal toch iets te klein om er zeker van te zijn dat Apple mee kijkt. Ik heb nog een idee om dit in audio te doen en te sturen aan een Amerikaanse podcast waar Apple zeker weten naar luistert. Scheelt mij een stuk vertalen, dat is niet mijn hobby πŸ™‚

 • Bert
  Posted 04/09/2010 8:00 am 0Likes

  Uitstekend artikel. Om de kans te vergroten dat iemand van Apple daadwerkelijk je verbeterpunten opmerkt zou ik zeggen vertaal het artikel en plaats het ook op lifehacking.com. Het is zo informatief dat het jammer dat dit artikel beperkt zou blijven tot voornamelijk Nederlandse lezers.

Comments are closed.