Eén afstandsbediening op de salontafel

Heb je eindelijk een schitterende breedbeeld-tv met overdonderende surroundsound en een ik-mis-nooit-meer-wat harddiskrecorder, wordt je plezier vergald omdat het bedienen van die hele installatie zowat een universitaire opleiding vereist. Want als je met zo’n mooie installatie denkt: “Kom, laat ik ‘ns tv gaan kijken!”, word je geconfronteerd met: “Euh… ehm.. eens kijken, tv inschakelen, ja… ehm… digitale ontvanger aan… ja… tv op AV-1 zetten… hmmm… ontvanger op het juiste kanaal… ja… Ja! Hèhè!”

Maar zelfs áls je de juiste volgorde van handelingen al kent, dan nog moet je eerst wijs worden uit die wirwar aan kastjes op de salontafel. Die Universele Afstandsbediening van twee tientjes uit de MediaMarkt biedt ook geen soelaas want je moet nog steeds tig knopjes indrukken voordat je eindelijk kunt gaan kijken. Bovendien kunnen de originelen niet naar zolder, omdat je ze soms toch nog nodig hebt voor bijzondere functies. Oplossing dringend nodig!

De Logitech Harmony Remote is zo’n oplossing. Verkrijgbaar in uiteenlopende modellen voor eveneens uiteenlopende prijzen is het principe dat je op die afstandsbediening begint met het kiezen van een activiteit – “Kijk tv”, “Luister radio” en “Speel game”, bijvoorbeeld. Eén toets op de bijbehorende knop en de Harmony Remote stuurt een serie commando’s waardoor je tv aanfloept, de digitale ontvanger inschakelt en het juiste kanaal wordt gekozen. Een kind kan de was doen!

Logitech Harmony Remote 600
Logitech Harmony Remote 600

Na het kiezen van de activiteit bevindt de afstandsbediening zich in een modus, waarbij verschillende knoppen verschillende apparaten kunnen bedienen. De volumeknoppen bedienen bijvoorbeeld de volumeregeling van de tv, maar de kanaalkeuzeknoppen bedienen de digitale ontvanger. Een extra voordeel dat ik ontdekte is dat het uitgezonden infrarood krachtiger is dan dat van de meeste originele afstandsbedieningen, waardoor ik mijn hifi-set ook “indirect” kan bedienen door te stralen via bijvoorbeeld een muur.

Bij het uitschakelen stuurt de Harmony Remote opnieuw een serie commando’s, om alle apparaten die bij de activiteit betrokken waren, uit te schakelen. En ook bij overschakelen van activiteit – bijvoorbeeld van “Kijk TV” naar “Luister CD” zullen cd-speler en versterker worden ingeschakeld, waarna tv en digitale ontvanger worden uitgeschakeld. Ideaal!

Nadelen

Zijn er dan ook nadelen? Ja hoor. Soms is de Harmony Remote de weg kwijt of heeft één van de apparaten een cruciaal commando niet ontvangen. Kan gebeuren. Gelukkig heeft Logitech daar wat op gevonden: de Help-knop. Nadat je die hebt ingedrukt, toont het display eenvoudige vragen zoals “Staat de tv aan?”, die je met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Afhankelijk van je antwoord stuurt de Harmony Remote commando’s en stelt zo nodig vervolgvragen: “Zie je nu wat?”, “Heeft dit het probleem opgelost?”

Maar het grootste nadeel is toch wel dat je eerst flink moet programmeren voordat alles werkt. Je koppelt de Harmony Remote met een USB-kabel aan je Mac of PC, en met het speciale programma en de internetdatabase met duizenden apparaten selecteer je wat je in je kamer hebt staan en hoe je dat wilt laten samenwerken. Met de rechttoe-rechtaan setup van Logitech werkt de Harmony Remote wel, maar als je het écht soepel wil laten werken moet je toch een paar avonden programmeren en proberen. Daarbij zullen sommige mensen alsnog hun Handige Neefje of Slimme Buurman moeten inschakelen.

Keuze maken

En welke Harmony Remote kies je dan? De goedkoopste van € 30 of juist de duurste van € 400? Om daar achter te komen, moet je – het zal ook ‘ns niet zo zijn – je wensen in kaart brengen. Hoeveel apparaten moet je er mee kunnen bedienen? Oplaadbaar of niet? Kleurenscherm, touchscreen, ook RF of alleen infrarood? De allergoedkoopste heeft geen display en daarom ook niet de interactieve hulpfunctie, en kan tot 4 apparaten bedienen. De allerduurste heeft alle denkbare toeters en bellen en kan tot 15 apparaten bedienen. Ik ben uitgekomen op de voorloper van de huidige Harmony 600, die tot 5 apparaten bedient, een monochroom display heeft en op gewone batterijen loopt. Adviesprijs € 60 maar in veel winkels voor minder te krijgen.

Hebben jullie goede of juist slechte ervaringen met de Harmony Remote? Of andere creatieve oplossingen voor dit probleem? Laat het mij en alle andere lifehackers weten door een commentaar te schrijven!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

20 Comments

 • Jasper
  Posted 12/02/2016 11:38 am 0Likes

  Ik ken de Logitech en hij is al lang op de markt, maar zijn er nu inmiddels geen andere oplossingen?
  Bevoordeeld met een app zodat het programmeren simpeler wordt? En bevoordeeld gekoppeld met bewakingscamera en of Domotica?

 • Jeroen te g
  Posted 14/05/2011 5:49 pm 0Likes

  Ik heb 2 harmony 555 remotes versleten waarvan bij beiden het scherm het binnen een jaar begaf. Daarna heb de de harmony one overwogen maar uiteindelijk toch gekozen voor de Philips prestigo 9320.
  De belangrijkste reden was voor mij dat de prestigo niet aan een pc gekoppeld moet worden om instellingen te wijzigen. Mijn buren hebben een harmony one, overigens was van deze ook na 1 jaar het display kapot , deze is vervangen door een nieuw exemplaar.
  Overigens zijn er wel degelijk verschillen tussen de harmony one en de Philips 9320. De logitech heeft meer instel mogelijkheden via de update software en een zeer goede support. De Philips heeft minder mogelijkheden, is degelijker ( hij gaat zijn derde jaar in ) en je kan hem op de bank instellen. Philips heeft nauwelijks support voor zijn remotes.
  Ieder die voor een keuze staat moet zelf bepalen wat belangrijk is voor hem.

 • Kees
  Posted 07/11/2010 2:20 pm 0Likes

  @Tanja: ik zou het zeker aan de support van Logitech voorleggen. Om te beginnen staat er al veel in de FAQ-database, maar als je er niet goed uitkomt, zijn ze je heel goed van dienst. Je hoeft dan alleen nog maar te updaten. Ik onderschrijf de lovende reactie van Bas dan ook helemaal 😀

 • Wimmo
  Posted 04/11/2010 3:26 pm 0Likes

  @Bas: Als de TV al aan stond gaat hij gelijk naar uitgang 1, als de TV niet aan stond wordt hij aan gezet en als hij opgestart is wordt hij alsnog op uitgang 1 gezet. Als de TV al aan stond en op uitgang 1, dan negeert mijn TV deze commando’s.

 • Bas
  Posted 04/11/2010 1:01 pm 0Likes

  Wat is het nut van eerst op uitgang 1 zetten en na 14 sec weer?

 • Wimmo
  Posted 04/11/2010 10:02 am 0Likes

  @Willem:
  Door hardnekkige huisgenoten kies ik ervoor om alles via macro’s te programmeren ipv dat de software zelf alles uitkiest. Dus mijn macro’s zien er zo uit:
  – Zet TV op uitgang 1
  – Zet de TV aan
  – Wacht 14 seconden (tot de TV is opgestart)
  – Zet de TV op uitgang 1
  Werkt altijd! 🙂

 • Maarten Festen
  Posted 04/11/2010 9:59 am 0Likes

  Tsja… het probleem van @Willem is herkenbaar – huisgenoten die eigenwijs de zaak met de hand bedienen. Je kunt dan natuurlijk de Help-functie van de Harmony gebruiken, maar wat ik dan wel eens doe is die activiteit inschakelen op de Harmony en dan even de voorkant in mijn hand verbergen, zodat de serie commando’s nergens aankomt. Dan staat de Harmony weer in de goede modus.

  Wat @Tanja beschrijft is precies wat er kan gebeuren als je alleen de standaardprogrammering doet. Het moet beter kunnen, maar dan moet je even prutsen en proberen. Kost wat tijd en vergt misschien wat technisch inzicht, maar dan moet ook opa het snappen.

  Misschien kan de ondersteuning van Logitech die @Bas noemt je daarbij ook van dienst zijn!

 • Bas
  Posted 04/11/2010 9:45 am 0Likes

  Al jaren gebruik ik de 525 en ben er erg tevreden over.
  helemaal uniek vind ik de ondersteuning van Logitech. Al je instellingen worden opgeslagen in een database bij Logitech. Als je een probleem hebt dan mail je ze, en binnen een dag heb je antwoord en is het probleem zelfs al opgelost in de instellingen. ALleen nog even de afstandbesdiening zelf updaten en voila!

  De help functionaliteit is erg goed, in de zin dat de meeste gevallen dat hij de weg kwijt is alleen het op Help drukken het probleem al oplost.

 • Tanja
  Posted 04/11/2010 9:05 am 0Likes

  Ik heb de Harmony 300i (die zonder display), ik heb ook niet meer apparaten. Maar ook niet alle apparaten werken goed!. Aan/uit is nooit een probleem. Bij mijn Tuner kan ik echter niet de ingang veranderen met de afstandsbediening (moet ik toch nog opstaan). En mijn HD recorder tovert geen menu tevoorschijn als ik dat vraag, waardoor ik voor het programmeren en afspelen van de HD toch weer een andere afstandsbediening nodig heb, maar 2 is nog steeds minder dna 4. Ander nadeel is dat opa (tevens onze oppas) er geen bal van snapt….

 • Willem
  Posted 04/11/2010 8:49 am 0Likes

  Wat doe je als huisgenoten hardnekkig de apparaten met de hand aan zetten en niet uit doen? De makro’s gaan er waarschijnlijk vanuit dat alles bij start uit staat?

 • Johannes Mulder
  Posted 03/11/2010 5:28 pm 0Likes

  Heb nog een kameleon, die 6 apparaten kan bedienen. ook programmeerbaar voor complexere functies op meerdere apparaten, maar beperkt, vooral door wijze van programmeren en gebrek aan universeel display.

  Ik zie dat het hoog tijd wordt over te stappen.

  Blijft toch 1 groot probleem: mijn DVD speler en mediacenter reageren op dezelfde codes.
  Heb hier nog geen oplossing voor kunnen bedenken.
  Ja, ik kan een andere DVD speler kopen 🙂

  Johannes

 • Wimmo
  Posted 03/11/2010 5:03 pm 0Likes

  Ik heb de Logitech Harmony 525, het is idd leuk om te zien hoe op ‘magische’ wijze de verschillende apparaten aan en op de juiste stand springen.

  Mijn nadelen:
  – Het programma om te programmeren is niet intuitief en een beetje archaisch
  – Macro’s programmeren is vrij lastig: als je een commando wil toevoegen op plek 3 van in totaal 20 stappen, dan moet je eerst toevoegen en dan 17x verschillende pijltjes-omhoog klikken.
  – Er zit ook geen ‘Abort’ functie bij tijdens het afwerken van een macro. Als een apparaat een commando mist, dan loopt de boel in het honderd.
  – Je ziet ook niet of hij klaar is met de macro, of dat er nog wat commando’s achteraan komen
  – De feel van de afstandsbediening: beetje brak en goedkoop. Kraakt ook veel bij het indrukken van verschillende knoppen en sommige knoppen moet je helemaal met je nagel in duwen, anders pakt hij het niet.
  – Apparaat-selectie, hierin is de volgorde steeds anders. Volgens mij staat het laatst gekozen apparaat bovenaan. Gevolg is dat je steeds moet zoeken naar het juiste knopje om de ‘TV’ / ‘Versterker’ / ‘DVD-speler’ etc te selecteren

  Al met al een top apparaat 😉

  Is de feel van de duurdere Harmony’s beter? Zijn die knoppen ‘fijn’ ?

  Grt,
  Wimmo

 • Jacob
  Posted 03/11/2010 4:13 pm 0Likes

  Ik heb een Xsight Touch van OneforAll. Gekocht via iBood voor 85 euro. Heeft ook een kleuren-touchscreen en is qua functionaliteit volgens mij vergelijkbaar met de HarmonyOne. Is oplaadbaar (dat was voor mij een belangrijk verkoop argument: niet nog meer batterijen om te vervangen) en uitgebreid programmeerbaar (de webinterface is alleen een beetje traag, maar je kunt wel complete macro’s van toetscombinaties definieren). Heeft alleen geen RF ondersteuning dus mijn Philips Ambilight kan ik er niet mee bedienen, maar da’s een detail.
  Ik ben er erg tevreden over, maar mijn vriendin prefereert toch het gebruik van losse afstandsbedieningen. Probleem is namelijk dat als er een commando ‘gemist’ wordt door een van je apparaten, het soms nog wel wat complexe handelingen vereist om alles weer in het gareel te krijgen. Is ook een kwestie van de knoppen goed programmeren, dus geleidelijk aan wordt het gebruiksgemak steeds groter.

 • Maarten Festen
  Posted 03/11/2010 3:11 pm 0Likes

  Mooie aanvullingen allemaal! Zoals @Mark Vletter al opmerkte is de 300i een anders-dan-andere Harmony Remote, met € 30 de goedkoopste van het stel maar zonder display. Hij lijkt daarom meer op een gewone Universele Afstandsbediening. Overigens is de 525 nog her en der te koop rond de € 50, inderdaad een aanrader.

  Met de duurste Harmony van € 400 kun je zoals @Larsonski zegt bijna alles in je huis bedienen, al moet je er wel om denken dat als er meerdere infrarood aangestuurde apparaten niet naast elkaar staan (bijvoorbeeld televisie aan de ene kant van de kamer, surroundversterker aan de andere kant), de commando’s niet allemaal aankomen.

  Het klopt inderdaad dat je, met de database die Logitech online heeft, snel en met weinig moeite aan de slag kunt, zoals @Edwin zegt. Maar als je iets bijzonders wilt, bijvoorbeeld een andere knoppenindeling aanhouden dan Logitech heeft bedacht, of speciale functies ontsluiten, dan moet je soms veel programmeren en experimenteren.

  De verschillen in de modellen zijn behalve het aantal te bedienen apparaten ook de behuizing (zoals @Joris opmerkt), display monochroom of kleur (of geen display), aanraakgevoelig scherm, uitgevoerd met oplaadbare accu plus oplaadstation, en RF of niet zoals @Peter opmerkt.

  Maar waar ik nu nog steeds benieuwd naar ben: hebben jullie ervaring met andere merken dan alleen Logitech? @Laronski noemt Philips. Hun duurste (de Prestigo SRT8215) kost € 100 en is qua mogelijkheden vergelijkbaar met de Harmony One (nu rond € 139), Trust heeft programmeerbare afstandsbedieningen, Sony heeft de RM-VL1400T die ook rond de € 100 kost, maar er zijn ook nog andere merken – hebben jullie daar ervaringen mee?

 • Joris
  Posted 03/11/2010 2:33 pm 0Likes

  Ik gebruik de Harmony 555. Vergelijkbaar met de 525, maar steviger gebouwd. Niets dan lof voor het gemak waarmee je je apparaten programmeert. Uit de database selecteer je jouw apparaten en hij maakt zelf de basiscombinaties voor de basis activiteiten. Vervolgens is het nog wat tweaken voor de liefhebber om aan te geven welke opdrachten wel en niet zichtbaar moeten zijn op de afstandbediening.

  Ook schaarsere apparaten zoals de KPN iTV 1960 of een mediacenter als de Dune 3.0 Prime zitten gewoon in de database.

 • peter
  Posted 03/11/2010 2:25 pm 0Likes

  Ik heb geen 285 maar een 785. Typfout mijn excuses…

 • peter
  Posted 03/11/2010 2:23 pm 0Likes

  Ikzelf heb al een lange tijd de Logitec Harmoni 285. Deze bevalt mij prima.
  Een nadeel is dat deze geen RF heeft, en je dus niet je licht (klikaanklikuit) er mee kan bedienen, of andere RF systemen. Nou heeft Logitec hievoor een converter waar je al snel 115 euro voor betaald. Dus ik dacht laat maar….

  Zoekend op internet heb ik een goedkopere oplossing gevonden. Gebruik maken van een RF extender, bijvoorbeeld de Marmitek PowerMid XL. Hierbij gebruik je alleen de zender die IR naar RF omzet, en de ontvanger, tja die kan dan weg. Kosten 30 euro. Besparing 85 euro. Nog geen ervaring mee, maar het schijnt net zo goed te werken.

 • Edwin
  Posted 03/11/2010 2:15 pm 0Likes

  De Logitech-database ondersteunt meer dan 225.000 apparaten, en hoef je alleen het merk en typenummer op te geven om apparaten toe te voegen. Het aanmaken van activities is een kwestie van een paar vragen in een wizard beantwoorden. Programmeren is echt niet nodig.

  Ik zou niet meer zonder kunnen. Ik bedien mijn TV, mijn digitale ontvanger en mijn mediacenter-pc (ASRock 330HT met XBMC op Ubuntu) met een Harmony One. Die heeft vrijwel alle eigenschappen van de duurdere 1100 uitgezonderd RF-ondersteuning, maar is vriendelijker geprijsd én heeft nog de vorm van een echte afstandsbediening en ligt prettig in de hand (itt de 525, waarvan de cijferknoppen te ver naar onderen zijn geplaatst).

  Belangrijkste nadeel is dat je zo’n dure afstandsbediening niet kunt laten slingeren met jonge kinderen in huis. Maar dat is een kwestie van opruimen.

 • Larsonski
  Posted 03/11/2010 10:32 am 0Likes

  Ikzelf heb de Harmony 1100, de duurste versie, en ik ben super enthousiast. Met 1 druk op de knop wordt de juiste activiteit gekozen. Mijn tv / dvd avondjes zijn een stuk makkelijker geworden. Het programmeren stelt ook niets voor.
  Alleen jammer dat ik niet alle 200 icoontjes van de digitale tv kanalen kwijt kan 🙂 ik kan maar 4x 6 iconen plaatsen.
  Zeker een aanrader voor iedereen die meerdere apparaten in huis heeft. Oja nog iets je kunt ook je verlichting en rolluiken/screens of luifel ermee bedienen 🙂
  Er is ook nog de Pronto serie van Philips die kan hetzelfde maar kost zo’n €800 tot €1600

 • Mark Vletter
  Posted 03/11/2010 10:11 am 0Likes

  Let op de 300i werkt op een hele andere manier dan de rest van de serie. Geen aanrader dus. Verder kunnen veel van de nieuwe devices slechts 6 apparaten aansturen, terwijl ik als snel op veel meer kon. De ouwe vertrouwde Logitech 525 vind ik kwa prijs/mogelijkheden nog steeds het beste device.

  Leuke toevoegingen zijn een lightmanager (klik aan klik uit bedienen met je Logitech) en de PS3 extender als je over een PS3 beschikt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]