Een digitaal visitekaartje dat echt werkt

IMG_0628

(Voorbeeld van een QR code op een visitekaartje, foto door Pixage)

Een digitaal visitekaartje klinkt echt handig. Je hebt nooit te weinig en je hebt ze altijd bij je. Het probleem is echter het uitwisselen. QR visitekaartjeGegarandeerd dat als je een mede geek ontmoet, dat zij een andere app gebruikt voor digitale visitekaartjes dan jij. En als je al dezelfde app op jouw smartphone kunt installeren, dan moet het geklooi met Bluetooth nog beginnen.

De oplossing is een systeem dat op elke smartphone werkt, ook op papier werkt en offline werkt. Sinds kort ben ik er achter dat QuickMark codes de oplossing zijn. Je hebt ze vast wel eens gezien, die rare vierkante z/w plaatjes. Deze QuickMark codes zijn gratis te maken en door vrijwel alle smartphones uit te lezen vanaf papier of beeldscherm.

QuickMark codes visitekaartje, probeer maar eens uit.

Hoe het werkt
QR code scannen
Scannen   —>   Opslaan   —>   Delen

Super handig is dat je geen foto hoeft te maken van de QuickMark/QR of barcode. QuickMark scant en pakt snel en automatisch een de code op.

QuickMark/QR code apps zijn er voor bijna elke smartphone; iPhone, Blackberry, Windows Mobile, Andriod, Symbian en vele anderen.

Meer dan alleen visitekaartjes

 • Scan ISBN nummers van boeken (even 1D barcode scannen op EAN zetten)Oog
 • Digitale folders; soms wil je de informatie wel, maar niet het papier. Scan een QuickMark code die rechtstreeks naar de digitale versie van de folder verwijst. Handig op beurzen!
 • E-tickets; persoonlijke QuickMark codes op etickets maken snel scannen en verifiëren makkelijk (zoals de NS e-tickets)
 • Scan en email; een poster van een bijeenkomst kan een QuickMark code voorzien met een complete email met onderwerp en body. Je scant de QuickMark code en vervolgens hoef je alleen nog maar op send te drukken op e per email aan te melden voor de bijeenkomst.

Maak gratis je eigen QuickMark code
(voor QR Codes gebruik je de QR generator http://zxing.appspot.com/generator/)

Op de site van quickmark.cn kun je zelf, gratis QuickMark codes maken. Je eigen QuickMark codes visitekaartje, een link naar een website of voorgeprogrammeerde email, laat je creatieve Lifehack-brein los gaan!

Je kunt ook in de iPhone QuickMark app een naam selecteren uit je adresboek en QuickMark maakt er meteen een QuickMark code van.

Vind je QM visitekaartjes ook een goed idee? Begin er dan nu mee. Samen kunnen we dit de facto standaard maken en een hoop tijd, moeite en papier besparen!

QuickMark vs QR codes

Naast QuickMark codes bestaan ook QR codes (herkenbaar aan de drie vierkantjes in de hoeken, zie illustratie visitekaartje). QR Codes en QuickMark codes zijn onderling niet uitwisselbaar. De QuickMark applicatie voor iPhone accepteert echter beide codes zonder problemen.
(met dank aan @corani, @Bart Bor en @bram voor het corrigeren!)

 

Update: probeer de website Hipscan voor het maken van QR codes

Bio

David Rudolf BakkerDavid Rudolf Bakker (1980) is een usability expert, professioneel spreker en marketing & communicatie freelancer.

“Het bedenken van aantrekkelijke en eenvoudige oplossingen voor complexe problemen is voor mij het leukste wat er is.”

♥ Technologie, fotografie, reizen, podcasts, audioboeken, web 2.0 (Twitter!) en gepassioneerde mensen

www.drbakker.nl

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

11 Comments

 • meme
  Posted 28/11/2012 12:37 pm 0Likes

  meme
  your meme
  i meme

 • Sypie
  Posted 07/02/2011 10:03 pm 0Likes

  Waar ik naar op zoek ben is een vergelijking in gebruik tussen de QrCode en de QuickMark Code. Iemand statistiekjes bij de hand?

  Volgens mij wordt QrCode het meest gebruikt terwijl we een reader via school vol hebben staan met QuickMark Codes, da’s best irritant.

 • Martijn
  Posted 16/02/2010 2:42 pm 0Likes

  quote: “@corani, @Bart Bor en @bram bedankt voor het verduidelijken van QR en Quick Codes (volgens mij zijn dat de twee officiële termen)!”

  Blij dat het duidelijk is. Wellicht kan je het artikel dan ook updaten. Lezers worden nu al dagen verkeerd geïnformeerd terwijl je weet dat het fout is, beetje jammer omdat het wel een interessant artikel is.

 • David Rudolf Bakker
  Posted 12/02/2010 10:50 am 0Likes

  @corani, @Bart Bor en @bram bedankt voor het verduidelijken van QR en Quick Codes (volgens mij zijn dat de twee officiële termen)!

  De iPhone App QuickMark kan in ieder geval zonder problemen beide codes aan (QR codes en Quick Code).

  Voor Andriod moet je inderdaad een ander programma hebben dan de standaard barcode lezer. De QuickMark app voor Andriod is er bijna, zie http://www.youtube.com/watch?v=eyqFZmO4WkQ. Ook deze app scant QR en Quick Code.

 • Bram
  Posted 12/02/2010 10:19 am 0Likes

  Idd corani, en daarbij is deze app volgens mij niet beschikbaar voor android.

 • Bart Bor
  Posted 12/02/2010 9:40 am 0Likes

  Inderdaad corani, de barcode scanner van Android kan weinig met de codes van de hierboven genoemde generator. Hier nog even een linkje naar een QR Code generator: http://zxing.appspot.com/generator/

 • corani
  Posted 12/02/2010 9:32 am 0Likes

  QuickMark codes (die je hier laat zien) zijn anders dan QR codes! (die op de pixage foto staan). QR codes hebben 3 blokjes ter orientatie waaraan je ze kunt herkennen. Deze codes zijn onderling *niet* uitwisselbaar! Voor zover ik weet wordt QR code het meest gebruikt.

 • Benno
  Posted 12/02/2010 7:17 am 0Likes

  Dat ga ik meteen toepassen! De QR-code is misschien niet de meest visueel aantrekkelijke oplossing, maar daar is wel weer een andere hack voor te vinden.

  Het scannen van produkten lukt overigens nog niet bij alle produkten, is mijn ervaring. dat zal ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn.

  Bedankt voor deze hack.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]