Een goed ontbijt … een goede start

Ontbijt 2Ons brein verbruikt bijna een kwart van de energie die we binnenkrijgen. Wat en wanneer we eten is daarom erg belangrijk. Waarom je ’s morgens moet ontbijten?

Een oud gezegde luidt: ‘Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar’. Een voedingsadvies in een notendop, maar met een grote kern van waarheid: zorg voor een stevig ontbijt, maak de lunch niet te zwaar en kies voor een lichte warme maaltijd. Met drie gezonde maaltijden per dag zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Naast voldoende vocht moet je daarbij denken aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen.

Wanneer we slapen, verliezen we het bewustzijn. Dat wil niet zeggen dat ons brein dan ook rust. Hersenen slapen nooit. Onze hersenen verbruiken ’s nachts ook energie, die ze met name uit glucose halen. De hersenen kunnen deze glucose niet in vetcellen opslaan, omdat ze die cellen niet hebben. Het brein kan die energie ook niet uit de rest van het lichaam halen. ’s Morgens hebben hersenen dus extra energie (=glucose) nodig. De enige manier om energie te krijgen is een stevig ontbijt.

Het ontbijt is daarmee de belangrijkste maaltijd van de dag. Wie het ontbijt overslaat, kan te maken krijgen met concentratieproblemen, duizeligheid en verminderde prestaties op school of werk. Je hebt dan een te laag bloedsuikergehalte (bloedglucosegehalte). Om voor een goed glucosegehalte in het bloed te zorgen moet de voeding ook voldoende koolhydraten leveren.

Tell Us What You Think
2Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Edward
  Posted 04/09/2009 12:55 am 0Likes

  Ik eet altijd s’ochtends warm s’middags normaal brood s’avonds wat lichte maaltijd of rackers… en ik merk gelijk al dat ik de hele dag energie heb… echt aan te raden..
  Wordt wel vroeg opstaan wil je echt warme maaltijden gaan klaarmaken maar zeker de moeite waard!

 • Martijn
  Posted 26/08/2009 10:55 am 0Likes

  “De enige manier om energie te krijgen is een stevig ontbijt.”

  Bij een “stevig ontbijt” wordt vaak gedacht aan veel of vet eten (denk aan gebakken spek, eieren, bonen). Beter kan men spreken over een “voedzaam ontbijt”. Een ontbijt met veel suikers/koolhydraten is veel beter.

  Een paar broodjes met Jam is daarmee veel beter dan een gebakken ei met spek. Toch wordt de laatste vaak als zwaarder/steviger gezien.

  Ik heb zelf enorm veel moeite met ontbijten. Dit compenseer ik ten dele door veel te drinken. Vruchtensappen met veel suikers/koolhydraten (check de voedingswijzer op de verpakking) leveren ook (een groot deel) van de suikers die je in ochtend zo nodig bent.

  Enkele fabrikanten hebben al zogenaamde “drinkontbijten”. Vindt je dit niet te drinken (zoals ik) vergelijk de voedingswaarde op de verpakking met bv vruchtensappen.

  Als onbijten echt niet wil lukken en je hebt echt moeite met concentreren ga dan gewoon eens langs bij een dieetist.

 • Ronald
  Posted 23/08/2009 9:57 am 0Likes

  Prachtig: “Eet ’s morgens als een koning, ’s middags als een edelman en ’s avonds als een bedelaar.”

  En erg waar. Om gezond te leven hoef je niet altijd kunstgrepen uit te halen. Het aloude “doe maar normaal, dan doe je gek genoeg” is namelijk ook waar.

  @Madbello: een zwaar =/= gezond ontbijt. Probeer Arjan’s suggestie eens.

 • Mark
  Posted 23/08/2009 12:00 am 0Likes

  @koningwoning. Hij was het er wel over eens dat het overslaan van de maaltijd niet het beste plan was.

 • koningwoning
  Posted 22/08/2009 8:03 pm 0Likes

  nou volgens Martijn B Katan, hoogleraar voedingsleer en adviseur aan het Wereld Gezondheids Organisatie, is dit dus complete klin-klare onzin. Heeft hier best een bekend boekwerk over geschreven. Ontbijt is net zo belangrijk als avondeten….. ontbijt als belangrijkste maaltijd is een voedingsmythe.

 • Steven
  Posted 22/08/2009 2:15 pm 0Likes

  Ik wist altijd al wel dat ontbijt belangrijk was, maar nu weet ik ook waarom 🙂

 • Jan
  Posted 21/08/2009 7:08 pm 0Likes

  Ontbijt is voor mij essentieel, met enkel een glas melk of een koggie lig ik om 10 uur op m’n werk al onder de tafel. Ik zeg dit dan ook al jaren tegen vrienden, huisgenoten en collegae.

 • Fokke
  Posted 20/08/2009 11:10 am 0Likes

  @ Madbello: na het eten van een maaltijd gaat de energie in je lichaam naar je spijsvertering toe en wordt de rest op een laag pitje gezet. Niet voor niets dat mensen graag een dutje na een (vooral warme) maaltijd doen. Er is voor mij ook niets lekkerders dan op zondag na een warm ontbijt (thee, scrambled eggs) weer even lekker mijn bed in te duiken! Dat is wel een nadeel van een zwaar ontbijt, inderdaad.

  @ Harald en Mark: Het zal inderdaad een kwestie van tijd zijn. Tegenwoordig nemen mensen niet meer genoeg tijd om ‘s morgens goed te ontbijten terwijl er ‘s avonds alle tijd is om uitgebreid te eten. Ik ontbijt vaak in de auto, dan heb ik alle tijd.

  @ Arjan: dat had ik vroeger met Brinta! Samen met melk ging dat zo uitzetten dat ik er misselijk van werd. Daarna maakte ik het wat minder dik.

 • Arjan
  Posted 20/08/2009 10:57 am 0Likes

  Vroeger at ik als ontbijt gewoon boterhammen. Dit beviel nooit zo goed, ik hield er vaak een log gevoel aan over. Soms werd ik er zelfs een beetje misselijk van. Tegenwoordig eet ik yoghurt met havervlokken, zonnebloem- en pompoenpitten, rozijnen, gojibessen en een eetlepel honing. Een perfect ontbijt!

 • Mark
  Posted 20/08/2009 9:38 am 0Likes

  @madbello De BBC heeft een programma gehad: The Secret Life of Your Bodyclock (link: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00hxtwc). Daarin zeggen ze exact hetzelfde en eigenlijk klink het logisch. ‘s ochtends veel energie (je lichaam moet de hele dag aan het werk). ‘s avond minder (je verbruikt ‘s nacht minder).

  Het grappige is dat wij dit vroegen allemaal deden, maar dat we tegenwoordig vaak exact andersom leven. Ik weet niet of er een verband is maar we worden ook steeds dikker.

 • Harald
  Posted 20/08/2009 9:32 am 0Likes

  interessant artikel. De realiteit is dat ik ‘s ochtends vaak te weinig tijd neem om te eten.

 • madbello
  Posted 20/08/2009 9:19 am 0Likes

  Zou het lichaam echt zo werken ??? Als ik een zwaar ontbijt neem op de vroege ochtend dan kan je mijn weggooien en gelijk zin om naar mijn bed te gaan 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]