Een handige WordPress hack voor illustraties

Ik hou van blogposts met illustraties. Het breekt de tekst, kan iets beter illustreren, zorgt voor verduidelijking, kan richting geven etcetera. Maar het nadeel van illustraties bij je blogpost is dat je een illustratie van het web moet downloaden, staat op je harde schijf, dan weer uploaden naar je eigen blog en dan pas publiceren. Met als gevolg dat mijn map “images” altijd knettervol zit en het zijn net iets teveel stappen. Dat zou toch makkelijker moeten?

Natuurlijk kun je direct linken naar een illustratie op het web, maar het is een algemene norm om dat niet te doen. Je profiteert zo van de bandbreedte van iemand anders, wat niet tof is. Plus, wat doe je als de foto op de andere site wordt verwijderd? Mijn motto is dat je beter al je materiaal van je blog zoveel mogelijk op je eigen site kunt houden.

Ik stelde de volgende vraag op Twitter

Is er een blogtool waarin je URL van image opgeeft en die automatisch download en upload naar eigen server? Ipv zelf downloaden of leechenFri Jan 14 15:42:11 via TweetDeck

En binnen een paar minuten kreeg ik een enorme slimme hack van Roy van Wensen. Zie onderstaand screenshot voor de handleiding. Het is te simpel en het werkt!

Wat is de truuk? In WordPress ga je naar “image toevoegen” en kies je “Bestand kiezen”. In het venster wat opent vul je de URL van de illustratie in en klikt op openen. That’s it. Nu wordt de illustratie direct vanaf de originele site naar je eigen server gecopieerd. Dus geen copie meer op je eigen computer.

Met dank aan Roy van Wensen!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Roy van Wensen
  Posted 27/07/2011 10:37 am 0Likes

  @Frank
  Graag gedaan 😉

  @Detleff
  Klopt

  @Kilian
  Klopt

  @Fredi
  Kan niet, sorry 🙂

 • Ferdi
  Posted 16/03/2011 11:24 am 0Likes

  Waarschijnlijk heel handig, maar hoe werkt deze truc op de Mac? Wanneer ik via mijn iMac kies voor image toevoegen –> bestand kiezen, zie ik het veld bestandsnaam niet waar ik de url dien te plakken.

 • Chantal
  Posted 31/01/2011 11:50 am 0Likes

  Wat Adrie zegt. Oppassen met auteursrechten!

 • Kilian
  Posted 29/01/2011 11:29 pm 0Likes

  Om nu te zeggen dat het bestand helemaal niet gedownload wordt vind ik wat te ver gaan.
  Zoals je zal zien in het uploadveld zal de inhoud van de URL naar je temp folder gedownload worden. Je zal dus nog steeds zelf uploaden/downloaden, alleen verdwijnt het bestand gewoon als je de computer herstart.

  Qua werkwijze is dit natuurlijk wel ideaal!

 • Ebo
  Posted 21/01/2011 4:08 pm 0Likes

  Erg handige tip! Bedankt!

 • Stephan ten Kate
  Posted 19/01/2011 10:15 pm 0Likes

  Kleine, maar erg fijne hack dit! Scheelt mij heel veel tijd en harde schijf ruimte.
  Bedankt voor het delen!

 • Detleff
  Posted 17/01/2011 4:30 pm 0Likes

  Je instrueert hiermee je Blog niet om het plaatje van het web te halen, het is een slimmigheid van Windows. Windows download het plaatje naar jouw tijdelijke internetbestanden en linkt het pad als bestandslocatie.

 • Adrie
  Posted 16/01/2011 10:41 am 0Likes

  Denk bij dit soort kopieeracties wel rekening met eventuele rechten.

 • Arnoud Scheer
  Posted 15/01/2011 2:24 am 0Likes

  Bovenstaande methode werkt prima voor nieuwe blogposts. Voor reeds bestaande blogposts heeft Matt Mullenweg een plugin geschreven: http://wordpress.org/extend/plugins/cache-images/

Leave a comment

[wpterms id="3193"]