Je kent het wel… Je hebt visite. Je schenkt thee in voor je gasten en ondertussen ben je alvast een verhaal aan het vertellen. Je zoon of dochter zit lekker te tekenen aan de tafel. Ineens beginnen de kopjes op de schoteltjes te schuiven en een kopje hete thee valt op de grond kapot en de thee gutst over je kleren. Je kind kijkt wijs op en zegt: “tsja mama, daarom moet je dus goed kijken als je iets heets vasthoudt…”
Goh, een opmerking die je zelf al 100 keer hebt gemaakt!
Kinderen vertellen heel veel over hoe jij bent als ouder. Ze zijn een perfecte spiegel voor jouw gedrag. Kinderen leren namelijk (deels) door imitatie en jij als ouder bent een heel natuurlijk rolmodel. Niet al het gedrag van je kind is even helder en doorzichtig als bovenstaand voorbeeld, maar als je even zoekt naar de oorzaak van gedrag van je kind kom je vaak jezelf tegen!
dat kan heel lastig zijn omdat je ook minder prettige eigenschappen van jezelf terug kunt vinden in je kind. Scheld je bijvoorbeeld vaak als je boos bent? Dan is de kans groot dat je kind dat overneemt. Aan de andere kant kan je dus ook het gedrag van je kind beïnvloeden door zelf gedrag te laten zien wat je graag terug wilt zien bij je kind.
Zodra je bewust bent van de invloed van jouw gedrag op het gedrag van je kind, kan je zelf nieuw gedrag laten zien (of meer van gewenst gedrag) waarvan je wilt dat je kind dat in zich opneemt. Gedraag je dus als het goede voorbeeld!
Deze oefening levert vast fantastische situaties op! Ik ben benieuwd…
Abonneer je op Rein
Ontvang de nieuwste berichten rechtstreeks in uw e-mail.
fanny
@anoniem Mooi voorbeeld van hoe opvoeding invloed kan hebben op de rest van je leven en ontwikkeling. Ik ken mensen die door hard werken en veel reflectie e.d. uiteindelijk fantastisch sterke en mooie mensen worden. Maar dat is vaak een ingewikkeld proces. Heel vervelend voor jou/ jullie dat het zo gelopen is… Hopelijk komt ook zij er uiteindelijk een stuk sterker uit…
@MD ben het absoluut met je eens dat dit een extreme open deur is. Maar ik merk wel dat juist de opendeuren vaak vergeten worden, terwijl die wel een deel van de basis voor de opvoeding kunnen zijn. Bovendien merk ik dat ouders (als ze al worden aangesproken op opvoedkwaliteiten door vrienden en bekenden) vaak aangesproken worden op bepaalde stukjes “negatief gedrag” van hun kind. Er wordt vaak niet een laagje dieper gekeken over er toevallig deuren dicht zijn die eigenlijk open moeten staan…
Gerco
Ja klopt. Mn dochter van 3 zegt zelfs “papa gang” als ik een boer of wind laat. Ze is geestelijk gehandicapt maar toch dit weet ze heel goed omdat we ze dat zelf voorhouden.
metamama
@MD, een open deur maar elk kwartje dat valt is er één
De uitdrukking goed voorbeeld doet goed volgen blijkt niet uit de lucht gegrepen. Vooral in de leeftijd tot een jaar of zeven leren kinderen het meest via nabootsing. Dus kom op, zet je beste beentje voor 😉
MD
Wat een enorme open deur…
Anoniem
Mijn ex heeft in haar jonge jaren thuis bij haar ouders regelmatig het slechte voorbeeld gehad. Als gevolg daarvan zocht zij in onze relatie altijd de confrontatie op. Ze kon niet normaal reageren als haar iets dwars zat en startte in plaats daarvan vrijwel altijd ruzie. Dit is ook een voorname reden dat onze relatie op de klippen liep. Ze heeft vroeger in haar jeugd niet het goede voorbeeld gehad en dat breekt haar nu op. Ze blijkt slecht in staat normale emoties te tonen in de relationele sfeer.
Ouders van nu, denk na! Geef je kind het goede voorbeeld. Slecht voorbeeld doet slecht volgen en kan een MAJOR impact hebben op de toekomst! Grrrr….
J.
Het is wel zo idd.
Willem
Leuk en leerzaam artikel! Ik zou graag meer van deze Opvoed tips/Persoonlijke ontwikkeling artikelen willen zien.
En nu goed m’n best doen thuis 🙂
e-rik
Heel herkenbaar.
Kinderen doen niet wat je zegt; kinderen doen wat je doet.
Dus elke keer dat mijn kind iets doet waar ik een ‘opvoederige’ reactie bij heb, kan ik me meteen afvragen wat ik er zelf van leer.
In breder verband geldt dit trouwens ook voor je reacties op andere mensen en gebeurtenissen. O.a. Marja de Vries schrijft hier heldere dingen over in haar boek ‘De hele olifant in beeld’ in hoofdstuk 6, Van de Wet van Trilling afgeleide wetten, Het Spiegelprincipe.