Een presentatie zónder klamme handjes

Klamme handjes wanneer je een presentatie moet geven? Hier is een mand vol tips die je vertrouwen zullen geven om van je optreden een succes te maken.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk. Bij het schrijven van je presentatie zijn er een aantal elementen waar je de nodige aandacht aan moet besteden.

Wat is het doel van je presentatie?

Tenzij je een stand-up comedian bent, hou je een toespraak niet voor de gein. Stel jezelf de vraag wat je met je presentatie wil bereiken: gaat het louter om informatie verschaffen of wil je mensen overtuigen? Hou deze doelstelling voor ogen bij het schrijven van je tekst.

Ken je publiek!

Ander publiek, andere achtergrond, andere speech. Een presentatie voor een directiecomité is verschillend van een presentatie voor de mensen van de werkvloer. Probeer je in het hoofd van je publiek te verplaatsen om in te schatten wat hun verwachtingen zijn. Pas eventueel zelfs je taalgebruik aan. De kunst van het spreken is begrepen te worden, zoals Confucius reeds lang geleden wist te vertellen. Zeg daarom niet voor een Nederlandstalig publiek ‘a can of worms’ maar ‘een groot probleem’.

Structureer je speech.

Structuur is belangrijk en niets is handiger dan een mindmap om je presentatie uit te werken.
Beginnen doe je met in het kort uit te leggen waarover je het gaat hebben. Vervolgens ga je dieper in op je onderwerpen. Gebruik voorbeelden en anekdotes om je presentatie bevattelijker te maken. Herhaling zorgt ervoor dat je boodschap onthouden wordt. Een snuifje humor is prima, maar teveel kan de aandacht van je boodschap afleiden. Schrap wat niet relevant is. Tot slot geef je een samenvatting van de kernpunten van je presentatie.

De presentatie

Uiteraard heb je enkele keren voor de spiegel geoefend en de speech zit nu prima in je hoofd. Je hebt een goede uitkomst gevisualiseerd en nu ben je dus klaar voor het echte werk!

Ontspan.

De beste prestaties lever je als je ontspannen bent, dus adem diep in en adem vervolgens langzaam uit. Beschouw je publiek als een groep vrienden die je gaat toespreken.

Denk aan je lichaamstaal

Non-verbale communicatie is zeer belangrijk, sta dus ‘stevig’ (rechte rug, schouders naar achter), zet je argumenten kracht bij met handbewegingen en hou zo veel mogelijk oogcontact met je publiek. Een glimlach op je gelaat straalt positiviteit uit. Je enthousiasme zal je publiek overtuigen!

Toastmasters

Wil je nog een stapje verder gaan en een kampioen worden in het geven van presentaties? Dan is Toastmasters misschien iets voor jou. Toastmasters is een internationale organisatie die gericht is op het vergroten van communicatie- en leiderschapsvaardigheden van haar leden, met de nadruk op spreken in het openbaar. Tijdens de bijeenkomsten worden door middel van speeches en evaluaties de presentatievaardigheden van de leden aangescherpt.

Toastmasters is ook actief in Nederland (21 clubs) en België (17 clubs). Interesse? Neem ‘ns een kijkje op de site van Toastmasters Nederland of Toastmasters België.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

Leave a comment

[wpterms id="3193"]