Een terugblik op de GTDSummit – scheiden van werk en privé

gtd3.jpgDe GTDSummit is al weer zo’n twee weken achter ons en toch is het een evenement wat de aanwezigen blijft bezighouden. Her en der wordt er nog over gesproken (op Twitter bijvoorbeeld) en ook bij de Nederlandse aanwezigen heerst er nog steeds een gevoel van:”What just happened?“. Dat gevoel is zowel positief als negatief op te vatten. Ik ben er nog steeds niet 100% uit wat ik nu echt uit de summit heb gehaald. Ik hoop daar de komende tijd wat rust en ruimte voor te vinden om dat echt te ontdekken. In de tussentijd wil ik jullie in een aantal delen de impressies presenteren van Elise de Bres van Life Architect. Zij is de organisator van het Making it all Work evenement in februari te Amsterdam, waar we ook aanwezig waren. Elise was ook bij ons in San Francisco en ik was zeer verrast door haar gebruik van Twitter als digitaal notebook tijdens de summit. Zo kon ik goed volgen hoe het bij andere sessies ging.

Vandaag Elise’s ideeën over het scheiden van werk en privé

Werk en prive gescheiden?

Essentieel voor mij als het gaat om slimmer werken is dat de scheidslijn tussen privé en werk wordt opgeheven. Alleen als je die scheiding opheft kun je je eigen beschikbare middelen zoals tijd, energie en zin zo efficiënt en effectief mogelijk inzetten. Nee dan heb ik het dus niet over lange discussies op je werk over nieuwe vriendjes, uitgaan en je plannen voor de vakantie. Maar de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer je welk werk doet. Want voor mij is werk, werk. Werk is dus ook zoals David Allen dat zo mooi zegt kattenvoer kopen.

Weg scheidslijn

Dit idee landde extra bij me toen ik bij de GTDsummit de volgende quote te horen kreeg: If your an entrepreneur it automaticly mixes your work and private life. Ofwel geef het maar op om die kunstmatige scheidslijn vast te houden.  Interessant was dat de persoon die met deze quote kwam meer dan 300 werknemers in dienst heeft (Kim Hagerty) en dat hij ondersteunt werd door het gehele panel (Meg Edwards, Ismael Ghalimi, Brian Lowery, Bruce Somers, John de Souze, Mike Williams en Eric Mack).

Mix

Ook interessant om te horen was dat er voor het panel geen verschil is tussen Getting Things Done @home en @work.  Dus ook hun kinderen en partners krijgen er volop mee te maken. Zo hebben ze bij Bruce Somers diverse laptops in huis waar in een kleurcode voor iedereen z’n agenda staat en doen ze bij Eric Mack weekly reviews met de gehele familie.  Het klinkt misschien wel heel erg als hardcore GTD, maar tegelijkertijd is het ook zo logisch om je eigen mind like water te willen delen met diegene die het dichtst bij je staan.

Thuiswerken

Het GTD panel is een enorme voorstander van thuiswerken, ook als je een representatief groot bedrijf of een heel klein huis hebt. Het is volgens hen een goede life hack  (al gebruikte ze die woorden niet) en logisch omdat het kosten en tijd bespaart. Met of zonder bedrijfskantoor, ze werkten allemaal thuis! Het grappige is dat ik als ondernemer met kantoor aan huis vaak de vraag krijg, wanneer ik naar een “echt” kantoor ga. Daarnaast merk  ik ook vaak een soort schaamte bij mijn medeondernemers op als het gaat om het thuiswerken en het ontvangen van grotere klanten.  Wellicht hebben ze hiermee in de VS een slag gemaakt die wij nog moeten maken?

Morgen: Hoe ga je om met het onverwachte?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Rene
  Posted 25/03/2009 1:58 pm 0Likes

  In het artikel wordt wel een heel hard onderscheid gemaakt tussen werk en prive. Naast mijn (betaald) werk probeer ik ook veel aan fotografie te doen, actief te handelen op de beurs en Italiaans te leren. Om nog maar niet te spreken over vrouw en kinderen die ook een plekje verdienen in mijn leven. Allemaal belangrijke zaken waar ik tijd voor probeer vrij te houden en soms leveren ze nog geld op ook.

  Het onderscheid tussen werk en prive is dus helemaal niet zo eenduidig als het zo lijkt. “Werk” is gewoon een van de prioriteiten uit mijn leven dat een plaats moet hebben tussen alle andere prioriteiten. Dat betekent ook dat er zeker wel een scheiding moet plaatsvinden in activiteiten omdat ik anders al snel focus zou verliezen.

  Voor mijn “werk” activiteit betekent dat ik ongeveer 8 uur per dag daaraan besteed. Liever niet meer, omdat ik dan aan de andere -minstens zo belangrijke zaken- niet meer toe kom. Ik neem dus meestal geen werktelefoontjes meer aan en beantwoord ook geen werkemail meer in de avond omdat ik dan dus met andere prioriteiten bezig ben. Ik ben dan bv. wel weer wel bezig met handelen op de beurs of het leren van Italiaanse woordjes.

  Een scheiding tussen activiteiten (zoals werk en prive) moet er zeker wel zijn, maar de zwart-wit discussie over werk vs prive gaat mij iets te ver.

  Lees vooral ook het boek van Timothy Ferris: “The four hour workweek” over een andere visie op het scheiden van werk en andere activiteiten. Probeer effectief te leven en niet alleen efficient!

 • Arnout
  Posted 25/03/2009 11:11 am 0Likes

  Interessant punt! Hoe verstandig is het om angstvallig de scheiding tussen werk en privé in stand te houden?
  Ik (zzp’er & zgn. kenniswerker) heb zojuist een kantoorruimte buiten huis gehuurd. Heel bewust, omdat ik merkte (lees: het idee had) dat ik thuis niet altijd even productief was. Dus voor mij is het om een inspirerende en stimulerende omgeving op te zetten om geconcentreerd aan bepaalde zaken te kunnen werken. Thuis wil ik juist wat meer tot rust komen en leuke dingen doen (heel bewust ruimte geven om te procrastinaten). Maar het klopt dat werk en privé niet 100% te scheiden zijn. Wil ik ook niet, daarom ben ik immers zelfstandige geworden.
  Dit ‘betoog’ voor het opheffen van de scheiding vind ik wel een interessante. Het staat en valt natuurlijk enigszins wat je onder ‘werk’ en ‘privé’ verstaat. Mijn vriendin accepteert het (nog) niet als ik kattenvoer heb gekocht en zeg dat ik gewerkt heb die dag. 🙂 Misschien moet ik haar toch ook GTD maar eens laten lezen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]