Een veilig huis tijdens vakantie

SecurityVeel mensen gaan dit weekend op vakantie of zijn al weg. Er is één ‘beroepsgroep’ voor wie dit betekent dat het hoogseizoen begonnen is. Namelijk: dieven, inbrekers, social engineers en gelijken. Er worden steeds meer manieren gevonden om te achterhalen of bewoners thuis zijn of dat er ‘wordt gedaan alsof’ door schakellampen etc.

Zeker in het huidige tijdperk van ‘social networking’ valt er (vaak te veel) informatie over nietsvermoedende ‘slachtoffers’ te vinden voor diegene die de moeite neemt om goed te zoeken. Dit kan resulteren in vervelende situaties:

  • Inbraak en diefstal
  • Nieuwsgierige ‘binnenkijkers’
  • Vernieling van eigendom rondom uw huis
  • Identiteitsdiefstal

Maar ook schade door brand, noodweer, stroomuitval of bijvoorbeeld vuilnis dat niet opgehaald is zijn natuurlijk vervelend. Wat kan je er tegen doen?

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen, zowel online als offline. Hieronder volgen een paar praktische tips. Voor een volledige lijst verwijs ik naar het PDF document dat je onder de tips kunt vinden. Let wel: het is een volledige opsomming. Dit kan nogal overdreven of zelfs paranoïde overkomen. De bedoeling van dit artikel is echter om je bewust te maken van een aantal mogelijkheden om binnen de situatie zoals die voor jou geldt, de beveiliging van je huis en alles eromheen zo optimaal mogelijk te maken.

Zichtbaarheid

  • Zorg ervoor dat de buren je huis goed kunnen zien. Wellicht die heg in de voortuin even wat lager knippen en een automatisch lampje buiten voor als het donker wordt.
  • Als je je luxaflex dicht doet tijdens vakantie vanwege de warmte, doe dit dan al een week voordat je weggaat. Zodoende zullen nieuwsgierigen dit zien als ‘normaal’ gedrag van uw huis.
  • Zorg ervoor dat waardevolheden buiten zicht liggen mochten nieuwsgierigen toch naar binnen kunnen kijken door een raampje of deurvenster.
  • Zet het volume van je telefoon of antwoordapparaat uit of zeer laag. Dit zorgt ervoor dat nieuwsgierigen niet via een ’telefoontest’ kunnen horen dat je niet thuis bent.
  • In tegenstelling tot wat velen doen: gebruik geen automatische (willekeurig getime-de) lichten. Dieven weten inmiddels echt wel dat die dingen gebruikt worden en hebben andere manieren om te checken of de wisselingen in lampen echt zijn of automatisch: ze luisteren naar voetstappen en kijken naar schaduwpatronen van lopende mensen. Ontbreken die consistent, dan is het niet moeilijk om te raden dat niemand thuis is. Bovendien verminder je door het niet gebruiken van automatische lampen het risico op kortsluiting en de mogelijke gevolgen daarvan. Gewoon je huis donker houden, het is al licht genoeg in deze zomermaanden.

Vertrouwen

  • Vraag buren die je vertrouwt om je huis in goede (bewoonde) staat te houden. Geen pakketjes op de stoep, stapels post achter de deur.
  • Vraag een goede vriend(in) of 1 of 2 keer langs te komen om je huis te controleren. Dit kan uiteraard ook dezelfde buur zijn.

Toegang

  • Vergeet niet je ramen op slot te doen als dat kan.
  • Als je je auto thuis laat: goed op slot, ook het handschoenenkastje. Laat niet alles open staan met een briefje ‘geen buit aanwezig’ in de auto, want de kans is groot dat de dief je aan je adres kan koppelen en zodoende toch kan zien dat je weg bent.

Beveiliging van je huis

Beveiliging

  • Verberg al je waardevolle spullen in een niet-opvallende en niet-voor de hand liggende plaats. Onthoudt wel waar je ze hebt verstopt, dat is handig voor als je weer thuiskomt 🙂
  • Zet je modem en/of router UIT als je een verborgen draadloos netwerk (SSID) hebt. Als je draadloze netwerk zichtbaar is, zorg er dan voor dat je goede beveiliging gebruikt (WPA/WPA2 encryptie).
  • Verander de code van je alarm en eventueel kluis. Zorg wel dat je buur of goede vriend(in) deze code heeft om binnen te kunnen komen.

Zaken die door moeten gaan

  • Ruim je koelkast uit en gooi bederfelijke zaken weg.
  • Laat geen fruit of brood in de keuken liggen.
  • Maak een back-up van je computerbestanden. Zet deze op een externe drive en laat deze (uiteraard beveiligd met encryptie) achter bij een vertrouwd persoon. Of nog beter, maak een online back-up met een dienst zoals KPN Backup of Mozy.
  • Maak kopieën van je creditcards, paspoorten en andere waardevolle zaken. Geef deze aan een zeer vertrouwd persoon (familielid?) zodat deze ook thuis actie kan ondernemen mochten je waardevolle spullen op vakantie gestolen worden.
  • Zoek alvast de telefoonnummers van de lokale politie, brandweer, ambulance en vliegveld op voordat je weggaat naar je bestemming.
  • Schaf een UPS (ononderbreekbare krachtbron) aan voor die ene computer die moet blijven draaien tijdens je afwezigheid.
  • Neem een oude (volledig opgeladen) GSM mee met een pre-paid kaart zodat je altijd kunt bellen. Bewaar deze tijdens je vakantieverblijf op een veilige plaats.

Informatiebeveiliging

  • Versleutel (encrypt) je gegevens als je een laptop meeneemt. Een goed programma hiervoor is bijvoorbeeld TrueCrypt.
  • Zorg ervoor dat je je e-mail programma instelt dat je beveiligd je e-mail kunt ophalen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld SPOP en secure SMTP, indien je provider dit ondersteunt.
  • Versnipper vertrouwelijke informatie die nog thuis in de papierbak ligt
  • Zorg ervoor dat alle vuilnisbakken buitenshuis leeg zijn; deze zijn extreem waardevol voor bijvoorbeeld identiteits-dieven.

Het is een hele lijst. Uiteraard zal niemand alles volgen, het is echter de bedoeling om je bewust te maken van een aantal risico’s en gevoelige punten in je beveiliging tijdens de vakantieperiode. Gebruik wat je aanspreekt en als laatste: Een heel plezierige en veilige vakantie!

ISECOM

Bron beveiligingslijst: The Home Security Methodology Vacation Guide (Pete Herzog, ISECOM)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

  • Stefan
    Posted 13/06/2012 11:09 am 0Likes

    Leuk artikel. Zou alleen KPN backup online niet ‘aanraden’. Dit platform ligt er al 6 weken uit, klanten kunnen niet bij backups, KPN kan niet garanderen dat backups van klanten volledig zijn, een groot drama..

  • jeffrey
    Posted 11/08/2008 10:57 pm 0Likes

    Ben weekend parkhotel winterberg geweest
    Kamers wat sober maar schoon en netjes kom ook niet naar winterberg met de motor om op mijn kamer te zitten,eten was goed en het ontbijt buffet goed verzord . Bar in de avond onwijs gezellig met leuke muziek.
    Voor mensen zonder kak zeer om aan te raden.
    toppie!!!-)

  • Jurk
    Posted 06/08/2008 2:26 pm 0Likes

    Hang bijvoorbeeld het adres van je ouders aan je koffers (gesteld dat die wel thuis zijn) (en zet erbij (parents). Als ze zoekraken komt het dan toch wel goed, terwijl men direct ziet dat dit niet jouw adres is.

    Als je toch scans in je mailbox bewaart, gebruik dan niet al te obvious termen waarop men ze kan vinden (dus geen ‘scans paspoort en rijbewijs’, maar bijvoorbeeld Groeten uit de rimboe!). (wel even onthouden natuurlijk).

  • luc van camp
    Posted 05/08/2008 9:50 am 0Likes

    Nog één (gulden)tip : hang aan je koffers geen labels met volleidg adres – vaak volstaat het gewoon je naam of zelfs je e-mail-adres plus bestemming te schrijven. Er lopen nl op de luchthaven en stations ook’klaplopers’ rond die de bagagelabels nazien (zelf ondervonden()

  • bas
    Posted 02/08/2008 10:24 pm 0Likes

    Verbrand (indien mogelijk) alle post met daarin persoonlijke gegevens, en vraag een goede bekende de post af en toe op te ruimen.

  • Bob
    Posted 31/07/2008 2:40 pm 0Likes

    Om een hoop ongewenste post en reclame te voorkomen kan je een week van te voren een “nee, nee” sticker op je brievenbus plakken. Dit scheelt ook weer een hoop uitzoek werk van je post als je terug bent van je vakantie.

  • Mischa Coster
    Posted 30/07/2008 9:16 am 0Likes

    Je zou je ingescande zaken (paspoort, pasjes, vaccinatiepaspoort, trouwboekje etc) wel in plaats van webmail in een systeem kunnen zetten dat daarvoor bedoeld is en altijd toegankelijke en doorzoekbaar is: Evernote! https://lifehacking.nl/web20/evernote/

  • champignon
    Posted 29/07/2008 1:51 pm 0Likes

    Een tip van mij die niet alleen tijdens de vakantietijd handig is: schrap alle telefoongidsvermeldingen die je telefoonnummer en je huisadres aan elkaar koppelen. De huizen van singles en twee(full-time)verdieners zijn doordeweeks ook kwetsbaar.

    Een potentiele inbreker kan dus je huis observeren, je huisadres noteren en je telefoonnummer op Internet telefoongidsen opzoeken met alleen je adresgegevens om vervolgens een telefoontest uit te voeren. Door je telefoonnummer uit de telefoongids te halen, voorkom je dat iemand aan je telefoonnummer kan komen.

  • Social engineer
    Posted 29/07/2008 9:11 am 0Likes

    In reactie op:
    “Scan deze zaken (ook) in, en stuur ze naar je webmailbox. Mocht er iets gebeuren, dan hoef je je webmail maar te openen om toegang tot alle gegevens te krijgen. Scheelt weer in gesleep met papieren (die ook kwijt kunnen raken).

    Doe dit juist niet! Een webmail box is over het algemeen goed te kraken en de kans op identiteit diefstal neemt hierdoor sterk toe.

  • Daisy
    Posted 28/07/2008 8:47 am 0Likes

    Ik heb van mijn 16de tot mijn 25ste op huizen van kennissen en familie gepast in de vakantie periode. Voor de katten zorgen en de planten en gewoon het feit dat er een vertrouwd iemand op het huis let geeft ze een fijn gevoel op vakantie.

    En voor mij was het een manier op een week of 6 a 7 in totaal op mezelf te wonen, en dus ook een soort van vakantie. Ik vroeg er ook geen geld voor, maar kreeg vaak een kleine bijdrage zodat ik eten en drinken kon kopen.

    Als je betrouwbare tieners in je familie of kennissenkring hebt misschien het overwegen waard 😉

  • Ikke
    Posted 27/07/2008 10:27 am 0Likes

    Als aanvulling op:
    “Maak kopieën van je creditcards, paspoorten en andere waardevolle zaken. Geef deze aan een zeer vertrouwd persoon (familielid?) zodat deze ook thuis actie kan ondernemen mochten je waardevolle spullen op vakantie gestolen worden.”

    Scan deze zaken (ook) in, en stuur ze naar je webmailbox. Mocht er iets gebeuren, dan hoef je je webmail maar te openen om toegang tot alle gegevens te krijgen. Scheelt weer in gesleep met papieren (die ook kwijt kunnen raken).

  • Léonie
    Posted 26/07/2008 9:28 am 0Likes

    NEMEF heeft een overzichtelijke site waar, naast dit soort tips, ook een test staat om te kijken of je huis wel voldoende inbraakwerend is. Super handig!
    http://www.nemef.nl

Comments are closed.