Eh … wie was dat ook alweer?

Je kent dat wel. Kom je iemand tegen, ben je zijn naam vergeten. Altijd zijn naam, nooit zijn gezicht. Hoe komt dat? Eenvoudig; namen slaat het brein in de linkerhersenhelft op, waar taal huist. Rechts ligt het visuele deel vast. En we hebben nu eenmaal een sterke, aangeboren voorkeur voor plaatjes, waardoor de naam altijd het probleem vormt. Een persoon herinneren is dus een dubbele zoekopdracht in je geheugen én vervolgens de resultaten goed combineren.

Hoe kun je voorkomen dat je iemands naam vergeet of op zijn minst minder vaak gaat blozen?

 • Sla heel veel context op wanneer je iemand voor de eerste keer ziet. Leg enkele karakteristieken van de situatie bij die persoon vast, bijvoorbeeld op vakantie in Peru ontmoet, op een congres gezien, bij een vriendin gesproken.
 • Schenk aandacht aan de ander. Met andere woorden, kijk goed wie hij of zij is. Let op lichamelijke kenmerken en koppel die aan de naam en het gezicht.
 • Noem de naam enkele keren bij je ontmoetingen. De ander corrigeert je als je de naam niet goed uitspreekt of niet goed hebt verstaan.
 • Neem in de dagen na de ontmoeting mentaal de persoon een aantal keren voor de geest. Probeer zoveel mogelijk te herinneren van die persoon. Zoek eventueel via het internet extra informatie van die persoon op. Of koppel die persoon aan een van je sociale netwerken. Altijd handig.
 • Probeer niet de naam van iedereen die je tegenkomt te onthouden, maar alleen diegenen die interessant genoeg zijn voor je netwerk.

Het werkt ook de andere kant op. Zorg ook dat je zelf goed bekend bent. Spreek je naam duidelijk uit. Vestig de aandacht op jou tijdens ontmoetingen met anderen. Dat kan vaker dan je denkt, zeker als je van jezelf vindt dat je iets hebt bereikt.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

7 Comments

 • Cees
  Posted 04/02/2011 7:35 pm 0Likes

  Dit zijn natuurlijk bruikbare tips. Maar wat te doen als je een verhaal verteld en er komen mensen in voor die je regelmatig ziet en dan toch niet op die naam kan komen. Veelal vertel ik dat verhaal al niet… Of mensen die je een tijdje niet hebt gezien. Ik kan onmogelijk meer op die naam komen. Behalve als het bijzondere namen zijn, namen die niet vaak voorkomen of dezelfde naam hebben als familieleden. Getallen kan ik weer prima onthouden. Ik zou dit wel willen veranderen maar hoe…Training?

 • Bob
  Posted 19/03/2009 8:26 am 0Likes

  k kijk hier graag op zich, maar ik vind dit wel het niveau van lulkoek benaderen. Open deuren! Als ik iemand interessant vind, onthoud ik die vanzelf. Het probleem van namen vergeten gaat natuurlijk juist bij die je minder aanspreken omdat je dan ook minder op de kenmerken van die persoon let. Beetje serieuze tips graag, dames en heren lifehacker!

 • Jos
  Posted 08/03/2009 9:16 pm 0Likes

  Dit werkt altijd:
  vraag – Wat was jouw naam nou ook alweer?
  antwoord – Piet!
  vraag – Ja dat weet ik wel, ik bedoel je achternaam.

 • Debora
  Posted 06/03/2009 4:48 pm 0Likes

  Dat herhalen van een naam gaat op een gegeven moment op mijn zenuwen werken. Als iemand me voor de zoveelste keer expliciet bij mijn naam noemt voelt dat zo overdreven.
  Overigens heb ik zelf wel vaak moeite met gezichten. Ik heb maanden geleden een paar keer met iemand samen gewerkt. Indertijd herkende ik ‘m op een gegeven moment wel, maar als je me nu vraagt hoe hij er ook al weer uit ziet, geen flauw idee.

 • Mike Verbruggen
  Posted 03/03/2009 1:19 pm 0Likes

  @floor Dit doe ik ook altijd en het werkt supergoed! En als je iemand ontmoet die een naam heeft die je nog niet in je systeem hebt zitten, dan is het handig om de bovenstaande tips te gebruiken.

 • Floor
  Posted 02/03/2009 11:29 am 0Likes

  Een andere tip om namen te onthouden: koppel de persoon met wie je kennismaakt aan iemand die je kent met dezelfde naam. Dus maak je kennis met Frank, denk dan even aan die andere Frank die je al kende. Door deze associatie kom je de volgende keer sneller op de naam van de ‘nieuwe’ Frank.

 • riddergraniet
  Posted 02/03/2009 9:28 am 0Likes

  Oeh! Goeie tips! Die van het namen herhalen wist ik al, doe ik zelf ook regelmatig. In plaats van ‘hij heeft me daar op gewezen’ en ‘hey, kun jij mij helpen?’ dus Steven heeft mij daar … en hey Steven, kun jij mij… dat werkt stimulerend om de naam in je systeem te krijgen zonder dat het heel erg opvalt.

Comments are closed.