Erkenning voor spraakherkenning?

Wanneer produceer je de meeste lettertjes? Als je praat of als je typt? Als je praat, zul je zeggen. Maar waarom voer je dan nog altijd zoveel tekst in via het toetsenbord? Het kan ook anders.

Ik gebruik sinds een jaar of vijf met wisselend succes een spraakherkenningsprogramma als alternatief voor het tikken met mijn twee-plus-een duim-vinger-systeem. Via de microfoon spreek ik tekst in, die vervolgens softwarematig omgezet wordt in geschreven en te bewerken tekst. Ik sta er nog altijd van verbaasd, hoeveel mensen niet weten dat dit mogelijk is. Mijn spraakherkenningsprogramma heet Dragon Naturally Speaking. Voordat je hiermee aan de slag kunt, moet je eenmalig een tekst voorlezen. Dat helpt het programma om jouw manier van uitspreken te herkennen.

Spraakherkenning is nog lang niet ideaal. Als het programma een woord niet kent, maakt het er zelf iets anders van. Je kunt de software wel nieuwe woorden aanleren. Ook word ik nogal eens verkeerd verstaan of gebruik ik een woord (bijvoorbeeld: ‘beeld’) dat door de software aan een commando is gekoppeld. Dan komt er ineens een rolmenuutje naar beneden en denk ik enigszins gefrustreerd: waarom gebruik ik dit nog? Spraakherkenning heeft nog twee nadelen. Er is op dit moment geen spraakherkenningssoftware beschikbaar voor de Apple Macintosh. Daarnaast vind ik het soms nog steeds wat gênant om tegen een computer te praten.

Mijn ervaring is dat spraakherkenning vooral werkt voor het inspreken van aantekeningen of een eenvoudig e-mailbericht of voor het ‘overschrijven’ van een bestaande tekst, bijvoorbeeld als ik een stukje tekst wil citeren. Handig is dat je ook macro’s kunt aanmaken: je zegt ‘groeten’ en het hele riedeltje van ‘Met vriendelijke groet’ tot en met je adres verschijnt op het scherm. Voor teksten, waarbij je eerst goed moet nadenken over elke zin, is het programma voor mij minder geschikt. Het tikken van de zojuist bedachte zin, biedt immers bedenktijd voor de volgende.

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen met spraakherkenning en tips om er productiever gebruik van te maken…

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

33 Comments

  • Settor90
    Posted 22/10/2009 11:20 pm 0Likes

    He comes with the assumption that the students should "learn" anything he teaches them. ,

  • Chuck van Eekelen
    Posted 16/12/2008 12:54 pm 0Likes

    De ontwikkeling van spraakherkenningsoftware is de laatste paar jaar toch wel met sprongen vooruitgegaan. Juist het veelvuldig moeten corrigeren maakte van de “oudere” versies trage oplossingen, die het theoretische snelheidsvoordeel al snel om zeep hielpen.

    Normaliter is er geen 10-vinger typist die normale spreeksnelheid kan bijhouden. Stenografie is natuurlijk een geaccepteerd alternatief waarmee dat wel kan, maar waarbij het resultaat voor de leek onleesbare krabbels oplevert, die toch weer overgetikt moeten worden voor het leesbare tekst is.

    De crux bij typen zit ‘m in de indeling/vormgeving van onze toetsenborden. Deze dateert nog uit de tijd van mechanische typemachines. De eerste typemachines hadden namelijk een veel slimmere toetsindeling. Daardoor had de mechanica (de “hamertjes”) moeite om het tempo bij te benen en sloegen de hamertjes regelmatig in elkaar.
    Als oplossing heeft men toen een indeling bedacht die tot een lagere typesnelheid dwong (qwerty/azerty).

    Er zijn wat alternatieven geweest, waarvan DVORAK de belangrijkste was. DVORAK was echter ook gebaseerd op ons vertrouwde computerklavier. Een Nederlandse vinding, Velotype (tegenwoordig Veyboard), was een revolutionaire uitvinding. Met een Veyboard type je geen letters meer in chronologische volgorde, maar tik je hele lettergrepen tegelijk (medeklinkers links en recht en klinkers in het midden). Hoewel nooit bij het brede publiek aangeslagen, is de Veyboard wel in gebruik bij typetolken, teleteksteditors, ondertitelaars en andere “speedtypists”. een geoefende Veyboard typist houdt in principe eenvoudig spreeksnelheid bij.

    http://www.veyboard.nl/main.html

    Het voordeel van praten boven typen zou ‘m moeten zitten in de snelheidswinst (ik type 10-vinger blind) en de wat flexibelere werkhouding (toetsenbord dicteert zithouding). Dat eerste voordeel zou ook behaald kunnen worden door gebruik van bijvoorbeeld een Veyboard. Het tweede voordeel is natuurlijk voor de spraakherkenningsoftware, ook met een Veyboard zit je vast aan de plek van je toetsenbord, maar de winst is niet heel erg groot omdat je toch wel achter je bureau en met zicht op je beeldscherm moet blijven zitten.

    Ik verwacht geen hele brede acceptatie van de Veyboard (te anders, behoorlijk leerproces, duur, slechte ondersteuning door besturingsystemen) en ook spraakherkenningsoftware zal waarschijnlijk voorlopig geen hele grote vlucht nemen. Daardoor blijft de software prijzig en onbekend (hoewel versie 10.0 met € 169,00 toch wel binnen het bereik van de particuliere beurs is gekomen).

    Een mooie ontwikkeling die zeker zijn merites heeft en interessant is om te volgen. What’s next ? “gedachtenherkenning” ? – U denkt, wij typen !

    Greetinx,
    Chuck

  • Michel
    Posted 24/09/2008 10:38 am 0Likes

    Het is nog niet waar het zijn moet, maar het is een mooi programma. Echter ik heb veel woorden ook nog eens aangeleerd en dan werkt ie erg goed.

  • Joop
    Posted 23/09/2008 6:01 pm 0Likes

    Van L&H ben ik over gegaan naar Dragon. Werk al bijna 10 jaar met spraakherkenning. Ik schrijf 65 verslagen per jaar en de rest………..
    Met spraakherkenning gaat dat heel relaxed. ralaxed.
    Ik heb de software mijn jargon geleerd. Ik verheug me op Dragon 10.
    Wat wel lastig is, dat is dat k steeds updates voor Dragon heb gekregen als ik aanvullende software kocht. Ik had liever een nieuw programma gehad waarin ik mijn spraakprofiel wel had gekopieerd.
    De software kost een paar centen maar het is elke dag weer een genoegen om er mee te werken.

    Tussen het tukken van “reintegratiemethodiek”en het zeggen ervan ligt een verschil in inspanning.

    Wat duidelijk praten betreft: ik heb de radio aan, kauwgum in mijn mond en het werkt prima….

    Joop

  • David Pogue
    Posted 23/09/2008 2:36 pm 0Likes

    Een leuk filmpje over spraakherkenning.

    http://nl.youtube.com/watch?v=pBgcEllU_zw

    o.a. ook op de Mac.

  • Willilam
    Posted 22/09/2008 6:59 pm 0Likes

    Grappige topic! Zelf ben ik er jaren geleden ook mee aan de slag gegaan en vond vooral het gebrekkige interessant. Vanuit die gebrekkigheid (hoewel tegenwoordig het zeer nauwkeurig is in te stellen met Dragon Naturally Speaking vind ik) heb ik een interactieve visuele installatie ontworpen: SPRAAK.
    Net even een andere manier voor een presentatie.
    Op deze link vind je wat plaatjes ervan:
    http://www.ok-parking.nl/index.php?pid=4&subpid=77
    Het is niet de nieuwste versie die online staat, maar a la; het gaat om het idee.
    In eerste instantie was het een installatie voor in een cafe. Een gesprek tussen mensen wordt opgevangen en geprojecteerd op de muur, met alle verbasterde woorden van dien. De laatste versie zetten we juist in bij presentaties, waar we juist wel de goede woorden willen hebben (al zijn de mislukte vertalingen er tussendoor ook altijd interessant en ‘verhelderend’). Wat je niet ziet op de plaatjes zijn de extra functies die er aanzitten, maar goed daar gaat dit commentaar ook niet over.

  • MarthvanW
    Posted 22/09/2008 6:16 pm 0Likes

    Vraagje; is ergens ook een gratis versie te vinden?

  • Niels Schuddeboom
    Posted 19/09/2008 10:15 pm 0Likes

    Als je te lang wacht erover te schrijven, lees: te bloggen is iemand je voor, zo ook nu. Dus Erno, dank. Zelf gebruik ik spraakherkenning van Nuance al jaren en het helpt me mijn lichaam te ontlasten (ik ben spastisch). Deze week was ik aanwezig bij de lancering van versie 10 in Amsterdam: ook daar zag je dat nog weleens wat misging en dan zie je mensen wel wat verzuchten. Maar veel factoren worden over het hoofd gezien die sterk van invloed zijn op de kwaliteit van de dictaten:

    1. Rob had het al even over duidelijk en vloeiend spreken; oftewel: doorpraten. Niet langzamer praten dan normaal! Dat vereist een andere manier van denken en gedachten opschrijven. Daar aan wennen kost meer tijd dan dat het tijd kost om het programma te trainen.
    2. Hoe voel je je? Ben je gespannen/zenuwachtig, moe of stijf? Alleen of met anderen? Alles werkt door in je stem en dus in je dictaat. Daar doet de software niks aan. Het werkt ook door bij 10-vingers blindtypen.
    3. Hoe corrigeer je tekst. In groepen van woorden of hele zinnen? Dit laatste is vanwege de contextgevoeligheid van het programma beter. Gebruik je de ‘oefenknop’ als woorden niet worden goed worden opgeschreven? Het verschil tussen bijvoorbeeld de woorden simuleren en signaleren is klanktechnisch gezien niet groot, maar prima te trainen.
    Corrigeer je de tekst achteraf, dan win je veel meer tijd dan wanneer je bij iedere zin of elk woord corrigeert.
    4. Welke microfoon gebruik je. Op dit moment gebruik ik een draadloze headset van Plantronics, maar ik heb jaren een sennheiser MD31-II gebruikt, een losse microfoon, waarmee ik ook in drukke ruimtes nagenoeg foutloos kon dicteren. Met andere woorden: een goede microfoon kost geld, soms veel, maar is bepalend voor je succes.
    5. Wat voor computer gebruik je? Spraakherkenning vraagt veel van je systeembronnen en veel laptopgeluidskaarten zijn niet geschikt voor spraakherkenning vanwege de ruis op de microfooningang van de meeste onboard kaarten. Een oplossing voor dit laatste probleem is het gebruiken van bijvoorbeeld de Andrea USB-Pod.
    6. Hoe zijn de instellingen van je computer, wat draait er op de achtergrond? Virusscanners bijvoorbeeld zorgen vaak voor veel vertraging. En de herkenningskwaliteit verschilt in mijn ervaring bijvoorbeeld ook per Word-versie. Om nog maar te zwijgen van de hoeveelheid resources die door Vista worden opgeslokt.
    7. Een paar laatste opmerkingen: geef het werken met spraakherkenning een kans en de tijd. Leren op een andere manier te spreken is niet gemakkelijk. Maar iedereen die heeft gewerkt met voorgaande versies weet dat er als je geen wonderen verwacht, zeker (nog meer) toekomst in zit. De ontwikkelingen gaan heel hard. Hoewel ik wel in conditie moet blijven en dus ook nog gewoon type, ik durf deze software sinds het verschijnen van versie 9 mijn toetsenbord te laten vervangen.

  • Kaj Rietberg
    Posted 19/09/2008 8:56 pm 0Likes

    @Roland, je kan via een memorecorder een audiofile opnemen en daarna via Dragon tot een tekstbestand maken.

  • Roland
    Posted 19/09/2008 11:39 am 0Likes

    Kun je ook een audiofile importeren en converteren naar een tekstbestand?

  • richard
    Posted 18/09/2008 11:22 pm 0Likes

    Ik was laatst met jing een stuk als film aan het capturen. Een stuk waarin ik een klant iets wilde uitleggen.

    Toen ik het filmpje bekeek en meelas met wat ik typte, was ik eigenlijk zwaar teleurgesteld hoe langzaam het eigenlijk gaat. Wanneer je werkelijk praat met de snelheid waarmee je typt dan lijkt het alsof je een spraakprobleem hebt of geestelijk invalide.

    oja.. ik typ al een jaar of 20 10-vingerig blind en haal een snelheid (als ik me erop concentreer) van 200 a 250 tekens per minuut. Niet echt langzaam dus, maar veel langzamer dan spreken.

    De opmerkingen hierboven van degene die zeggen dat ze sneller kunnen typen wil ik dan wel eens bewezen zien.

  • Blikje
    Posted 18/09/2008 7:53 pm 0Likes

    Ik heb het eens een keertje gebruikt maar kwam er achter dat je toch best makkelijk sneller woorden kan typen dan uitspreken. Met een beetje oefening (lees type cursus) heb je een zin staan terwijl je nog maar half aan het oplezen bent.

    Spraak herkenning herkend een woord soms niet of pakt het slecht op, stel dat je iets van papier moet overbrengen. Met typen weet ik heel vaak precies wanneer ik welke fout maak, bij spraakherkenning moet je constant even kijken.

    Spraakherkenning mag dan handig zijn wanneer je om wat voor reden ook niet goed kan typen, maar met een beetje cursus type je zoveel sneller. Spraakherkenning is wel heel handig voor commando’s uitvoeren terwijl je met je muis andere handelingen uitvoert. Dan kun je met muis in de ene hand en andere hand en je stem de computer bedienen.

  • Lodewijk
    Posted 18/09/2008 1:33 pm 0Likes

    Ik heb van 1998 t/m 2003 last gehad van RSI. Kreeg vaak al last van mijn armen wanneer ik langer dan 5 minuten typte. Met spraakherkenning van Dragon was ik na een klein jaar weer volledig aan het werk. Zeker toen Dragon Naturallyspeaking in het Nederlands uitkwam kon ik alles weer op mijn PC. Ondanks fouten in herkenning werkt het zeker niet langzamer dan typen.
    Nu ik een kamergenoot heb typ ik toch maar weer.

  • Pierre M
    Posted 18/09/2008 7:53 am 0Likes

    Check deze, okay commercieel, maar werkt als een speer !
    http://www.dictaplus.nl

  • Peter
    Posted 17/09/2008 9:14 pm 0Likes

    Spraakherkenning heeft de laatste 10 jaar een hele grote sprong genomen. Buiten Dragon is Philips ook ruim 10 jaar bezig met spraakherkenning. Zij hebben Speechmagic ontwikkeld dit is gericht op de zakelijke markt.
    Ik heb 10 jaar bij een bedrijf gewerkt dat deze spraakherkenning implementeerd voor ziekenhuizen en advokaten kantoren.
    Het grootste deel(>80%) van de radiologie en pathologie afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen werken op dit moment met spraakherkenning. Wel is het zo dat deze afdelingen werken met een speciale context waarin specifieke medische woorden staan.
    Dit werkt erg goed moet ik zeggen een gemiddelde herkenning van 97% wordt gehaald. Wel is het zo dat een algemene nederlandse context een stuk minder goed herkend dan zo’n specifieke medische context. Dit komt door dat het aantal woorden dat in een Nederlandse context 2 maal zo veel is als in een medische context.
    Het kost iderdaad wat tijd om spraakherkenning op een hoog niveau te krijgen. Je begint ongeveer op 90% en zit na regelmatig inspreken na ongeveer 4 weken op een acceptabel 95% herkenning. En tenzij je een super blindtyper bent, ben je met spraakherkenning een stuk sneller.

  • Unknown
    Posted 17/09/2008 4:11 pm 0Likes

    http://www.macspeech.com voor een mac versie van dragon.

  • Jeroen
    Posted 17/09/2008 4:08 pm 0Likes

    Ik heb helemaal geen ervaring met spraakherkenningssoftware (idd een goede voor scrabble 😉 maar ik denk dat het voor een aantal beroepen toch heel handig kan zijn. Neem bijvoorbeeld iemand die voor zijn beroep regelmatig interviews doet (opneemt) en deze later uitwerkt. Als de software ’t alvast voor je op papier zet wordt het al een stuk makkelijker om er een kloppend verhaal van te maken en sneller dan luisteren naar ’t interview en stukken nog een keer terug luisteren. Als het op deze manier toegepast wordt kan het zelfs gebruikt worden in ruimtes met veel collega’s lawaai, in de trein etc.

    Het herkennen van verschillende stemmen zou dan helemaal goed zijn. Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat de software niet alle stemmen kan ‘leren’.

    just a thought…

  • Bas
    Posted 17/09/2008 3:13 pm 0Likes

    tja, leuk maar volgens mij beweerd de ICT industrie al meer dan 10 jaar dat spraakherkenning dan toch echt volwassen is geworden (bijv. het pakket van philips, of wat dacht je van L&H).

    Maar elke keer blijkt het resultaat weer zwaar tegen te vallen. Je bent uren bezig om het programma te ’trainen’. En uiteindelijk voer je alles weer met het keyboard. Omdat dit toch een stuk efficienter blijkt te zijn.

    Als PC gebruiker kan je beter in een cursus blindtypen investeren dan in spraakherkenningssoftware.

  • Jasper
    Posted 17/09/2008 1:24 pm 0Likes

    Ooit heb Dragon in 1998 gebruikt vondt het wel aardig maar toen schreef ik nog niet zo veel. Nu lijkt het me inderdaad handiger.

    Maar geweldig van die citeerstand!
    Ben benieuwd of er ook een toggle toets is om tijdelijk een commando in te spreken…

  • Neil
    Posted 17/09/2008 12:57 pm 0Likes

    Ik heb jaren geleden voor L&H gewerkt… Ze hadden toen net Dragon Naturally Speaking overgenomen. Dit was nog vóórdat het faillisement werd uitgesproken..
    De mogelijkheden van spraakherkenning zijn inderdaad eindeloos, maar er wordt nog té snel gedacht dat dit programma de muis meteen zou vervangen. Dit programma is een ‘lerend’ programma. De term ‘Naturally’ is niet zomaar gekozen: Je spreekt met je natuurlijke stem en geeft je commando’s en leest je regels tekst die dan op het scherm verschijnen. aangezien iedereen een andere stem heeft (volume, klank, stemkleur) is er geen ENKEL programma dat direkt foutloos zal werken. Daarvoor zal het getraind moeten worden.. Hoe meer training, des te groter de woordenschat van het programma..Anders gezegd.. des te meer worden van de gebruiker zullen er herkend worden. Spraakherkenning is al vrij ver gekomen. Bij L&H hadden wij vrij vaak mensen met een zware fysieke handicap die gebruik maakten van het pogramma. Voor die personen ging er een wereld aan mogelijkheden open.

    De reden dat spraakherkenning (nog) niet is aangeslagen is puur en alleen omdat je er wat tijd in moet investeren om het goed te laten werken…

  • Peter
    Posted 17/09/2008 12:22 pm 0Likes

    Spraakherkenning werd 10 jaar geleden al standaard meegeleverd met IBM OS/2 Warp en dat werkte zeer goed. Je kon er teksten mee dicteren en er de PC mee aansturen, en er was ook maar een korte trainingsperiode voor nodig. Helaas heeft OS/2 nooit een significant marktaandeel bereikt….

  • Degenhno
    Posted 17/09/2008 11:16 am 0Likes

    Wel degelijk spraakherkingssoftware voor mac…
    http://www.macspeech.com/pages.php?pID=53

  • Paul
    Posted 17/09/2008 11:00 am 0Likes

    spraak software is ook praktisch voor mensen die niet kunnen typen ten gevolge van RSI.

    Bij toepassingen op de werkplek is het handig dat je dan een eigen kamer hebt 😉

  • te
    Posted 17/09/2008 4:56 am 0Likes

    Heb zo’n 10 jaar geleden al met spraak software van L&H gewerkt. Helaas failliet gegaan. Zag er toen veelbelovend uit. Daarna is de hele markt voor dit soort producten (muv text to speech) tot stilstand gekomen. Pas de laatste tijd lijk er weer wat beweging in te komen.

  • Erno Mijland
    Posted 15/09/2008 9:20 pm 0Likes

    @tomas: Ik zie op de website dat dit programma alleen Engels verstaat.

  • tomas
    Posted 15/09/2008 9:12 pm 0Likes

    hoezo mac geen VR software ? Mac Speech Dictate

  • skar
    Posted 15/09/2008 6:48 pm 0Likes

    Ikzelf heb mezelf in de loop der jaren aangeleerd 10-vingerig te typen. Wellicht niet volgens de standaarden, dus misschien is het 8+ vingerig ofzo.
    Maar het typen gaat nog steeds vele malen sneller dan het spreken. Helemaal aangezien spreken soms zelfs trager verloopt.

    Misschien moet iemand er meer bij nadenken ofzo als er iets schriftelijks uitgesproken moet worden ofzo?

    En aangezien ik Flash Developer (programmeur dus) ben, werken 10-vingers en sneltoetsen nog altijd sneller.

    Bekijk dit voorbeeld ( http://www.youtube.com/watch?v=KyLqUf4cdwc ) hoe ‘goed’ je eenvoudig kan programmeren. Volgens mij zou het veel meer frustratie opleveren dan ontspanning.

  • Marcel
    Posted 15/09/2008 5:14 pm 0Likes

    Kun je voor mij ook een nieuwe “accountant” aanmaken? Altijd handig, gratis personeel.

  • saskia
    Posted 15/09/2008 1:36 pm 0Likes

    rob: het “klinkt” inderdaad prima 🙂

    wij gebruiken spraakherkenning vooral commercieel.

    voiceresponsesystemen zijn zeer geschikt om met spraakherkenning ingericht te worden.
    bijv. het inspreken van woonplaatsen, degene die men probeert te bellen, postcode, telefoonnummer.. word al zeer regelmatig toegepast.

    Het kost inderdaad meestal wel wat finetunen.. maar dan heb je ook wat 🙂

    jammer genoeg.. prive heb ik slechts een mac dus ik ben bang dat het voor mij nog niet vna toepassing is.
    allicht leuk om bijv. weblogstukjes, columns etc mee te schrijven.

  • Rob
    Posted 15/09/2008 12:47 pm 0Likes

    Toch nog een paar kleine foutjes zie ik 😉 maar wilde deze tekst ongecorrigeerd insturen om zo te laten zien hoe goed het gaat!

    “plekken” in de eerste zin moet “Dragon” zijn (Engels woord… wellicht verkeerd uitgesproken)

    en in de zin “oude spraakherkenningssoftware was vaak het probleem” is het woordje “Bij” weggelaten… misschien gemompeld 😉

  • Rob
    Posted 15/09/2008 12:44 pm 0Likes

    Zelf gebruik ik nu een klein jaar spraakherkenningssoftware (plekken NaturallySpeaking 9) en heb ik er in dat jaar zowel mijn scriptie als mijn onderzoek voor mijn afstuderen mee “geschreven.” Ik moet zeggen, dat ik tevreden ben!

    Het probleem bij spraakherkenningssoftware is dat het voor een computer moeilijk is om spraak en andere geluiden van elkaar te onderscheiden, context te begrijpen en eventuele bedoelingen van de spreker door te hebben. Oude spraakherkenningssoftware was dan ook vaak het grote nadeel dat je een compleet leerprogramma door moest. Niet zozeer dat jij moest leren om te gaan met de software, maar eerder dat het programma ongeveer een maand nodig gehad om jouw stem te leren herkennen en zodoende redelijk te kunnen functioneren.

    Met de invoering van versie 9 van Dragon NaturallySpeaking zou dit veranderd zijn volgens Nuance (fabrikant van Dragon). Tot mijn verrassing was het ook zo. Het duurt nu op zijn hoogst een uurtje om het programma te installeren en jouw stem te leren herkennen. Dit gebeurt inderdaad door het oplezen van een tekst die op het scherm verschijnt. Ik heb de vader van een vriend van mij echter laten oefenen met het programma door een nieuwe accountant te maken en de leerfase over te slaan en zelfs bij hem maakt het programma bijna geen fouten!

    Het grootste struikelblok van de software is nu dan ook dat de gebruiker vooral moet leren om te gaan met het programma. Volgens mij zijn de belangrijkste struikelblokken de volgende:

    Duidelijk spreken: De gebruiker moet redelijk verstaanbaar Nederlands spreken en verder ook redelijk articuleren (bij gemompel kan een mens nog wel uit de context opmaken wat eventueel bedoeld wordt, maar voor een computer is dit nog steeds te moeilijk). Het valt echter wel mee, ik kan redelijk normaal tegen mijn computer praten.

    Vloeiend spreken: Het punt waar ik de meeste moeite mee heb gehad, is dat je van tevoren een zin redelijk moet weten. Waar je in een gesprek regelmatig “eh” zegt, een woord corrigeert (“pizza, eh, pasta”) of tijdens een woord pauzeert, is dit voor de computer te lastig. Het grote voordeel, namelijk dat het programma heeft geleerd om ook context van woorden mee te nemen, resulteert in dat geval namelijk in rare gokken van het programma.
    Fouten zijn echter vrij makkelijk te corrigeren. Commando’s als “schrap dat” (wist het laatste deel dat je het uitgesproken) en “selecteer [woord]” (kom dan een rolmenuutje naar beneden waar je hierop lijkende woorden uit kunt kiezen, wat er meteen voor zorgt dat het programma kan leren hoe jij de betreffende woorden uitspreekt) zorgen ervoor dat er op makkelijk te corrigeren is. Je moet er alleen rekening mee houden dat wanneer je een commando uitspreekt, die een pauze van 1 seconde voor het woord houdt. Wanneer ik in de zin “schrap dat” (aanhalingstekens openen schrap dat aanhalingstekens sluiten) een pauze had gehouden tussen het eerste gedeelte “aanhalingstekens openen” en het tweede gedeelte “schrap dat,” had het programma inderdaad het gedeelte “Wanneer ik in de zin aanhalingstekens openen” geschrapt. Dit kan inderdaad tot frustratie leiden, maar de computer doet toch echt wat ik hem heb opgedragen … Dit is echter te voorkomen door eerst goed door te nemen welke commando’s je allemaal kunt gebruiken en hoe je goed kunt citeren. Daarnaast die het programma nog een de zogenaamde citeer stand zetten, wat ervoor zorgt dat er geen commando’s herkend worden, maar dat alles als tekst gezien wordt.

    Al met al ben ik dus erg tevreden over het programma en is het volgens mij ook zeker een aanrader voor iedereen! Houd er wel rekening mee dat het langzamer gaat dan wanneer je goed met 10 vingers kunt typen en dat je wel met het programma moet leren omgaan. Je moet dat dus wel willen, of nodig hebben!

    Tip: wacht nog even, want ik er vorige week een mail van de fabrikant dat versie 10 eraan komt, welke nog beter eerst een beter geïntegreerd is met Internet browsers en andere programma’s!

    Tip2: Studenten kunnen het programma erg goedkoop aanschaffen via Surfspot!

    P. S.: deze reactie is geheel met spraakherkenning “geschreven.”

  • Roland
    Posted 15/09/2008 12:06 pm 0Likes

    Volgens mij gaat goede spraakherkenningssoftware (leuke voor scrabble!) wel komen, maar niet (in betaalbare vorm) in het Nederlands. Gebruik je voornamelijk Engels, dan zal ’t anders zijn.
    Zelf heb ik vroeger (echt jaren geleden dus) ook die Dragon software geprobeerd toen ik die ergens gratis bij had gekregen, maar dat werkte voor geen meter en ik heb er daarna dus ook nooit meer serieus naar gekeken.

Comments are closed.