Ervaringen met mijn sta-werkplek

 

Een aantal maanden geleden las ik een artikel over een sta-werkplek op lifehacker. Omdat ik veel tijd achter mijn bureau doorbreng en daarbij ook nogal de neiging heb om in zeer ongezonde houdingen in mijn bureaustoel te hangen, besloot ik de proef op de som te nemen en mezelf een sta-bureau aan te meten. In eerste instantie het net afgestruind naar zit-sta bureaus, die je in verschillende standen kan zetten. Mooi, maar duur. Zeker te duur voor een proefperiode, aangezien ik nog geen idee had of het me zou bevallen.

Uiteindelijk kwam ik weer bij het eerste artikel uit en toen ik nog eens wat beter las, zag ik dat het hier om een gewoon Ikea jerker bureau ging. Deze worden al een poosje niet meer verkocht bij Ikea, maar via Marktplaats nog wel en voor minder euro’s dan een nieuwe. (Ze hebben overigens een vervanger, de Fredrik, maar die vind ik persoonlijk wat minder handig omdat die niet van die fijne uitschuif-tafeltjes heeft) Tegelijk maar even gezocht op een sta-kruk, want de hele dag staan leek me wel wat veel van het goede. Deze kostte iets meer moeite om te vinden, maar uiteindelijk ben ik geslaagd voor zo’n € 100,=.

Na een dagje rondrijden door Nederland om kruk en bureau af te halen en een dagje sleutelen, had ik mijn zit-sta combinatie klaar. De eerste uren bevielen prima, alleen toen begon de pijn in mijn voeten. Gelukkig was ik daarvoor gewaarschuwd in het eerste artikel, dus ik besloot maar even door te bijten. En inderdaad. Na een week of twee was ik er wel aan gewend. Ik werk nu iets meer dan een half jaar staand en het bevalt me nog steeds prima. Het biedt mij een aantal voordelen:

 • Als ik een hele dag achter de computer werk, ben ‘s avonds ik niet alleen moe in mijn hoofd maar ook in mijn lichaam. Hierdoor voel ik mij meer in balans na een dag hard werken.
 • Ik heb minder last van mijn rug, hoewel ik daar nog wel een aantal aanpassingen voor heb moeten doen, daarover straks meer.
 • Ik ben mobieler en neem daardoor vaker een korte pauze wat de effectiviteit weer ten goede komt. Daarbij is het gewoon makkelijk dat wanneer je iets wilt pakken, je niet steeds hoeft op te staan.
 • Het voelt gezonder. Ik voel me fitter wanneer ik stop met werken.

Dat zijn eigenlijk wel de belangrijkste voordelen. Er zijn een paar dingen waar je wel op moet letten. Allereerst de stand van het toetsenbord en monitor. Ik heb een paar keer mijn bureau moeten aanpassen om deze in de ideale stand te krijgen. Voor mij werkt het beste als de bovenkant van mijn monitor iets boven ooghoogte zit en mijn handen vrij (dus zonder steun van het bureau) boven het toetsenbord hangen.

Wanneer je gebruik maakt van een wiebelkruk zoals ik, moet je ook goed opletten dat je een goede zithouding kiest. In eerste instantie ging ik zitten als ik moe was en vergat ik te letten op mijn houding. Gevolg dat ik aan het eind van de eerste week flink last had van mijn rug. Toen ik mijn zithouding verbeterde verdween die gelukkig weer.

Een goede sta-houding is overigens net zo belangrijk, of liever gezegd, sta-houdingen, want je kunt natuurlijk makkelijk van houding wisselen. Voor iedereen die wel eens iets met tai-chi, aikido of iets dergelijks heeft gedaan is dit waarschijnlijk geen probleem. Belangrijk is dat je stevig en tegelijkertijd ontspannen kunt staan. Hier vond ik wat praktische tips en na wat oefenen had ik een prima houding die ik gemakkelijk langere tijd kan volhouden. Eigenlijk kan het feit dat je gedwongen wordt om op je houding te letten ook bij de voordelen genoemd worden. Als je dit niet goed doet, houd je het namelijk simpelweg niet vol om een hele dag achter je bureau te staan.

Dit zijn mijn ervaringen met een sta-werkplek. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen. Ik weet van een aantal auteurs hier op lifehacking dat ze ook staand werken of dit van plan zijn.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

 • Frits vd Putten
  Posted 18/02/2016 5:30 pm 0Likes

  Sorry maar na het herontwerp van mijn website is de link naar de oefeningen om goed te staan gewijzigd.
  De juiste link is: http://www.taichi-uden.nl/beoefening.shtml

 • Wouter
  Posted 03/06/2013 1:38 pm 0Likes

  Is het handig om een bureau met elektrische verstelling te nemen of werkt zo’n slinger net zo goed (= goedkoper en milieubewuster). Iemand ervaringen mee?

  • Stefan Baas
   Posted 03/07/2014 9:59 am 0Likes

   Hallo, als je meer info wilt over zit stand werken kijk dan eens op juststand.org

 • Ann
  Posted 26/03/2013 5:45 pm 0Likes

  Ik heb net een hoog bureau gekocht:) En daarbij een hoge kruk. Dus beide zijn los van elkaar, en soms kan ik dus gaan zitten.
  Ideaal. Anders zat ik de hele dag en dat voelde ongezond.

 • Bart
  Posted 14/03/2012 1:29 pm 0Likes

  Ik wilde al een hele tijd een sta-bureau, maar binnen mijn organisatie blijven dat soort dingen toch raar en de investering werd te hoog gevonden. Na de zoveelste verschuiving binnen het bureau ben ik maar eens alle verhogers gaan verzamelen waarmee onze verstelbare bureau’s van bijpassende kastjes te voorzien zijn. Allemaal op elkaar gedraaid en nu heb ik een bureau op hoogte. Wel heb ik mijn monitor nog op een koffertje moeten plaatsen.

  Voordelen: Ik bel het liefst lopend, heb een whiteboard tegenover mijn bureau aan de muur hangen en ik kan zo in een creatief proces mij vrij door de ruimte bewegen. De bureaustoel is verbannen. Soms voor de afwisseling pak ik weer eens een laag bureau van een collega en bij de meeste overleggen schuif ik ook aan. Wel denk ik er over om twee statafels die ik nog heb van een beurs naar mijn kamer over te brengen: 1 als werktafel en 1 als vergadertafel.

  In een zin: een meer actieve werkhouding dan een statafel is volgens mij niet mogelijk.

 • Patrick
  Posted 02/12/2011 6:51 pm 0Likes

  Ik heb nu ruim een jaar een zit/sta werkplek. Ik heb een elektrisch buro op het werk. In het begin moest ik ook een beetje wennen aan het staan, maar nu heb ik soms dagen dat mijn buro niet meer in de zitstand komt. Ik probeer het staan en het zitten wel zoveel mogelijk af te wisselen (50/50). Voorheen had ik echt een zitplek, maar dat trok mijn rug niet meer. Door vermoeidheid begon ik steeds door te zakken met als gevolg dat ik veel last van mij rug had, zelfs uitstraling naar mijn benen en voeten. Nu ik staan en zitten afwissel merk ik dat wanneer ik zit, ik ook veel actiever zit en dus niet meer doorzak wanneer ik zit.
  In het begin keken collega’s nog wel eens vreemd op, maar gedurende het afgelopen jaar zijn er inmiddels een aantal collega’s bij mij geweest die ook graag een zit/sta werkplek willen vanwege rugklachten.

  Ik kan een zit/sta werkplek echt aanbevelen, of je nu rugklachten hebt of niet. Ik merk dat ik veel alerter ben, vaker even heen en weer loop en minder moe naar huis ga.

 • Frits van der Putten
  Posted 01/12/2011 4:03 pm 0Likes

  Ik was blij verrast dat je mijn praktische tips hebt kunnen gebruiken om tot een betere houding te komen en staand te kunnen werken. Omgekeerd zal ik in mijn lessen ook refereren naar deze praktische toepassing van elementaire Tai Chi technieken.

 • dyn
  Posted 30/11/2011 12:11 am 0Likes

  Sta niet te lang want ook dan loop je risico op gezondheidsklachten in de vorm van dingen als etalagebenen. Lang zitten is niet goed voor je maar lang staan ook niet, je kunt beter afwisselen. Heeft men wel eens aan dit soort dingen gedacht en zo ja, hoe gaat men hier mee om?

  • Michel
   Posted 02/12/2011 2:56 pm 0Likes

   Etalagebenen komen niet door te lang staan, maar zijn een verstopping van de slagaderen van de benen, waardoor spieren minder zuurstof krijgen en mensen niet lang achter elkaar kunnen lopen, ze gaan dan om zich een houding te geven even in een etalage kijken!

   Spataderen komen wel van lang staan, dus als je idd alleen maar staand werkt loop je hier risico op. Bv winkelpersoneel.

   Een veel gehanteerde arbonorm is een maximaal een uur achtereen staan met een totaal van 4 uur per dag.

 • Hans Van Daele
  Posted 29/11/2011 11:19 pm 0Likes

  Interessant artikel! Ik sta te werken sinds een week of drie, dus ga ik nog door de aanpassingsverschijnselen. Wel heb ik een prima elektrisch bediend bureau, dat ik perfect op stahoogte of zithoogte kan afstellen. Ik wissel ook af met de zitbal, ziet u. Inderdaad, iedereen komt ook mij vragen of ik iets aan mijn rug mankeer… Ik ben enthousiast en ik merkte ook al dat ik veel sneller staand terug aan het werk ben en dus sneller in flow. Tip: probeer die sta-zittafel aan het venster te zetten. Zelf kijk ik uit op de skyline van Antwerpen en dat is leuk.

 • Michel
  Posted 29/11/2011 7:56 pm 0Likes

  Goed artikel! Goede ergonomische aanpassingen verbeteren het comfort/gezondheid maar soms ook de productiviteit idd! @Niels: zou het komen door de mindset dat je sneller aan het werk gaat als je blijft staan? Volgens onderzoek gaat staand vergaderen in ieder geval sneller.

  De hele dag staan is vaak wel wat veel van het goede. Een goede oplossing: sommige mooie zit sta tafels werken met een gasveer en kan je eenvoudig met de hand verstellen van sta naar zit etc. Ook leuk als je een zadelkruk of een zitbal gebruikt, dan komt je werkblad net weer tussen de normale bureauhoogte en de stahoogte in.

 • harrie janssen
  Posted 29/11/2011 4:07 pm 0Likes

  alles is waar
  ik heb sinds ‘n half jaar idd. ook een sta-zit tafel
  ik noem het ook staand-vergaderen; werkt beter (zie http://www.vkbanen.nl/banen/artikel/Beter-vergaderen-Doe-als-Socrates-/103644.html)
  het is in fysiek en mentaal opzicht een verbetering
  in het begin vroeg/riep iedereen ‘of ik iets aan m’n rug had’ ; was wel grappig
  heb hun kunnen uitleggen dat ik dit juist wilde voorkomen
  mijn -lange- baas wil inmiddels ook zo’n tafel 🙂
  groet Harrie

 • Niels Gouman
  Posted 29/11/2011 10:28 am 0Likes

  Ik heb zo’n verstelbaar bureau gefixt, voor zowel zitten als staan. Enorm nadeel: Waar laat je die bureaustoel!?

  Verder sport ik veel (karate) en merk dat de hele dag staan passief meewerkt aan mijn conditie, en lenigheid.

  Wat ik ook fijn vind ik dat je binnen een paar sec duidelijk onderscheid kan maken tussen werken (staand) en ontspannend (zittend). Al merk ik wel dat ik af en toe een film sta te kijken, maar dat is dan prima te combineren met een beetje rek oefeningen 🙂

  Het ding wat mij het meest opviel toen ik begon met staand werken (doe het inmiddels ook bijna een half jaar) is hoe snel je aan het werk kan als je even weg was. Stel je gaat even thee halen, of naar de wc, en komt terug. Dat moment van bij je bureau aankomen en aan de slag kunnen is korter, en dat voelt in het begin heel raar. Dan zal je denken “Hoeveel tijd kost het nou om te gaan zitten en je stoel aan te schuiven?” en tja inderdaad, ik heb het niet getimed maar het is zeker opvallend merkbaar.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]