Espresso uit de fietspomp

Als koffiefan kan ik me mateloos ergeren aan horecapersoneel wat het presteert om ondanks een voorraad goed gebrande koffiebonen, dure glimmende espressomachines en een stevige prijs toch een ranzig drankje te serveren wat in de verste verte niet smaakt naar wat het had kunnen zijn. Al die moeite van irrigatie, verzorging, plukken, sorteren, transporteren en branden wordt in één minuut om zeep geholpen in de handen van iemand die zich wel laat betalen, maar vervolgens zijn of haar werk niet serieus neemt.

En dus sleep ik de laatste jaren m’n espressoapparaat mee als ik op reis ben. In de auto is dat wat omslachtig maar best te doen, in het vliegtuig wordt het wat lastiger. En omdat ik steeds meer onderweg ben om ook internationaal mensen te leren hun inbox elke dag leeg te maken, moest ik iets beters vinden.

Dat is gelukt!

Lang leve de lifehack van het jaar: de handpresso machine. Met deze omgebouwde fietspomp bouw je eerst met gemak 16 bar druk op – 100% spierkracht.

Vevolgens vul je je kopje en het reservoirtje met heet water (theeketels of waterkokers kun je zo’n beetje overal vinden).

Dan leg je een E.S.E. pad (een theezakje voor koffie) op het apparaat. Afsluitdrop aandraaien, kopje water leeggieten, knopje indrukken en je eigen espresso loopt prachtig.

Laat je trouwens niet bedriegen door de prachtige foto hiernaast; de cremalaag uit wonderlijke machientje is toch net wat minder dan die uit een goed elektrisch systeem, maar dat mag de pret niet drukken.

Het enige probleem wat ik ben tegengekomen is de rubberen afsluitring. Check even of die op de goede plek zit voordat je de afsluitdrop aandraait, anders loopt de druk door alle gaten weg. Er wordt meteen een reserve-ring bijgeleverd, dus zelfs als die eenmaal versleten is kun je nog een tijd verder.

Er schijnt een versie te zijn die ook zonder pads kan werken met pure gemalen koffie, maar eerlijk gezegd lijkt dat me onderweg nogal veel gedoe opleveren. En om nou nog een maler en brander mee te slepen gaat zelfs mij te ver.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Michael
  Posted 06/07/2018 5:13 pm 0Likes

  Gaaf apparaat, ik las je artikel en heb de handpresso aangeschaft. Zoals je aangeeft, lekkere koffie en het grote voordeel is natuurlijk de handzaamheid. Perfect voor op reis!

 • Adriaan
  Posted 29/10/2010 4:40 pm 0Likes

  Mooie uitvinding dit. Taco, mag ik vragen welk espresso-apparaat je in het verleden altijd mee hebt genomen op reis/vakantie?

 • Jasper Jobse
  Posted 01/02/2010 9:37 pm 0Likes

  Geweldig ding! Mocht je thuis zelf bonen willen branden kijk dan hier http://ongebrand.nl zij verkopen ook de iRoast voor thuis. Die doet het goed. En bij de Golden Coffebox kun je ook een barista cursus doen. Die is erg leuk 🙂
  Mocht je helemaal willen doordraaien als barista kijk dan eens hier: http://espressoporn.blogspot.com/

 • Henk
  Posted 31/01/2010 9:17 pm 0Likes

  Ik heb zo’n ding inmiddels alweer ruim een jaar geloof ik…. en er komt een briljant bakkie troost uit, maar echt handig kan ik hem niet noemen. Ik had hem destijds bedacht voor in de file….

  ik zag het helemaal zitten: vol in de spits een goede wake-up-juice produceren. Aan de ene kant een mede-file-zombie de ogen uit steken, of aan de andere kant de gunst van die lieftaliige dame winnen….

  het is even puzzelen en er zit een handigheidje in…. maar zelfs als je de truc eenmaal doorhebt, is het nog steeds niet verstandig om met heet water boven je kruis te klooien achter het stuur…. en dan heb ik het nog niet eens over de suggestieve pompbewegingen om dat ding onder druk te zetten…. en loeiheet water op 16 bar geeft een forse stoomwolk als het fout gaat ….

 • Rene Nederhand
  Posted 31/01/2010 3:44 pm 0Likes

  Leuk om zoiets te lezen. Ik kende het apparaat en was erg benieuwd of het ook inderdaad goed werkte en -nog belangrijker- goede koffie zou opleveren.

  Een alternatief lijkt me de Presso: http://www.koffiegek.nl/blog/blog.php?blog=31&titel=Presso_Espresso Iemand die daar ervaring mee heeft? Lijkt me wel wat voor op mijn werk.

 • Jack
  Posted 30/01/2010 11:32 pm 0Likes

  Dit vindt ik nou een innovatieve vinding. Voor 99 euro vindt ik het niet eens zo duur

 • Taco Oosterkamp
  Posted 30/01/2010 2:25 pm 0Likes

  @Joris – ik koop m’n servings bij http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop/Espresso-sachets—servings-c-269.html, dus de kwaliteit is goed, zowel van de koffie als van de arbeidsomstandigheden waaronder het groeit en geplukt wordt.

  @Godfried – de temperatuur van je espresso hangt af van de temperatuur water die je in het reservoir giet, maar dat gaat voor mij prima. Overigens zou je espresso het liefst niet met kokend water maken, dat is niet goed voor de kwaliteit. Dus ik laat het net iets afkoelen, voordat ik er koffie mee pers.

 • Godfried
  Posted 30/01/2010 2:20 pm 0Likes

  Ziet er erg gelikt uit. Is de temperatuur van de koffie ook nog een beetje ok? Naast slechte koffie is lauwe koffie ook niet ok.

 • Joris
  Posted 30/01/2010 1:52 pm 0Likes

  Ik heb bij de Bever die Handpresso voor gewone koffie gezien: http://www.bever.nl/koken/accessoires/4301.handpresso-voor-losse-koffie. Leek mij juist wel handig, kan je tenminste je favoriete koffie van Simon Levelt erin doen…

Comments are closed.