Even voorstellen: Roel Willems

Sommige kennen me misschien al van m’n reacties op de artikelen of van de Academy in Groningen maar ik zal me even voorstellen.

Ik ben Roel Willems, 23 jaar oud, student Corporate Communicatie. Naast mijn studie ben ik Web Analytics consultant bij een online marketingbureau aan de rand van het gezellige centrum van Nijmegen. Ook hobby ik graag aan sites/scripts, fotografeer ik van-alles-en-nog-wat en heb ik voor verschillende websites geschreven. Daarnaast adviseer ik organisaties over de bedreigingen van nieuwe media en internet, hoe je hier op reageert en waar je kansen kan creëren.

Via Sanne Roemen ben ik in contact gekomen met Martijn Aslander. Na een korte (maar gezellige) meeting met beide op de eerste editie van de Lifehacking Academy is mij gevraagd om me als auteur bij lifehacking.nl aan te sluiten.


Ik geloof dat informatie pas waardevol wordt als je het deelt.

Door het delen van informatie gaan vernieuwingen sneller, worden er meer mogelijkheden gecreëerd en inspireren in plaats van beconcurreerd bedrijven elkaar. Ik ben dan ook een groot voorstander van open content (Creative Commons), open standaarden en open source software. Dat het in veel gevallen gratis is zorgt er voor dat het ook nog eens voor heel veel mensen toegankelijk is, maar commerciële open initiatieven vind niet minder interessant.

Onder het motto: “practice what you preach” ben ik enkele jaren geleden compleet overgestapt op Linux. In het begin was dit even wennen, maar ondertussen heb ik door veel lezen, zoeken en proberen toch een heel aardig idee opgebouwd over wat open source voor lifehackers kan betekenen. Het lijkt me dan ook heel erg interessant om mijn ervaring en tips hier met jullie te delen.

Misschien zal ik soms een klein uitstapje maken naar andere onderwerpen. Zo ben ik naast de open source beweging ook geïnteresseerd in; web2.0, social web, windows, mac, data security, reputatiemanagement en interne communicatie.
Maar linux, open source en de kracht van delen zullen zeker centraal staan.

Zo de aftrap is er, nu op naar de eerste officiële lifehack !

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Nietsje
  Posted 27/04/2008 12:35 am 0Likes

  Tja Roel, ik vind achterlangs e-mailen niet de plaats. Zoiets mag best open en transparant gedeeld worden (practice what you preach).

  Punt over de koppeling vanuit nu.nl is niet zo moeilijk. Kranten hebben ook katerns met heel andere en ook luchtige onderwerpen, maar nemen daarin wel hun verantwoordelijkheid: Ze doen hun huiswerk, voeren redactie en rectificeren.

  Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de opvoedtips hier.
  Die hebben geen enkele pedagogische grondslag en zijn zelfs onverantwoord.

  Wanneer je wilt dat mensen je tips serieus nemen moet je redactie voeren. Wanneer je geen kwaliteit kunt of wilt leveren mag je de mensen die vanaf nu.nl komen daar wel duidelijk op attenderen.

 • Roel Willems
  Posted 26/04/2008 7:57 pm 0Likes

  Het verwijderen van een aantal van jou reacties is iets waar je over kan discussiëren en die gelegenheid heb je meer dan eens geboden. Wel zou ik graag van gedachten wisselen over de punten waat jou tegen staat in de artikelen, uitgangspunten en de koppeling met nu.nl maar vooral welke verbeterpunten jij ziet voor de website. Dit is alleen de plek daar niet voor maar mail me gerust.

 • Nietsje
  Posted 26/04/2008 6:57 pm 0Likes

  Mijn punt is dat tussen zeggen en doen een verschil zit.
  De afgelopen uren heb je heel wat postings van mij verwijderd.
  Jij vindt dat niet volgens de regels.

  Geen van die postings bevatte grove taal, maar wel kritiek op de redactie en dat heet bij jullie ‘niet voldoen aan de regels’.

  Zoals met alle regels gaat het om interpretatie. Regels op lifehacking zijn op zich niet verkeerd, maar worden misbruikt om kritiek op redactieleden te censureren.

  Op een site los van Nu.nl zou ik zeggen ga je gang, maar ik irriteer mij verschikkelijk aan het feit dat jullie aan een nieuwssite gekoppeld autoriteitje spelen en de regels misbruiken om kritiek daarop weg te vegen.

 • Roel Willems
  Posted 26/04/2008 6:39 pm 0Likes

  Wat is je punt precies? Ik sta inderdaad voor het open delen van informatie, ik ben mede om die rede meer dan blij dat ik op lifehacking de ruimte heb mijn tips/visie op het onderwerp Lifehacking neer te zetten en een bijdrage kan hebben aan de website.
  Die mogelijkheid bestaat overigens voor alle mensen die een bijdrage willen hebben in de vorm van een gastpost of het reactiesysteem,

  Echter staat dit alles natuurlijk los van enkele simpele regels die opgesteld zijn om voor alle bezoekers een prettige sfeer te creëren op de website zodat iedereen zich uitgenodigd voelt om te reageren. Deze regels zijn absoluut niet bedoelt als censuur in welke vorm dan ook, het bakent alleen de normen en waarde af die wij van lifehacking van toepassing vinden voor een gezellige en informatieve website.
  Mocht iemand zich niet kunnen vinden in de regels kan hij/zij besluiten niet te reageren of via het contactformulier de bezwaren kenbaar te maken zodat er in overleg tot een oplossing gekomen kan worden. Wij staan allemaal open voor aan- en opmerkingen om zo de website beter te maken.

 • Nietsje
  Posted 26/04/2008 5:24 pm 0Likes

  Practice what you preach is een prima vertrekpunt.

  Onder ‘bedreigingen van nieuwe media’ valt ook beheersing van media door groepen die geen censuur accepteren en vanuit zelf uitgeroepen autoriteit en vanuit hun eigen agenda informatie de wereld inzenden.

  In een open wereld wordt dit gelukkig door kritiek gecorrigeerd.
  Echter en helaas wordt in het westen ook steeds vaker gecensureerd onder het credo dat kritiek opbouwend moet zijn. In de politiek een bekend verschijnsel, maar ook op het internet gebeurt dit.

  Dus vanuit practice what you preach:
  Is lifehacking open source of een proprietry feestje van de redactie?

  In het laatste geval is deze posting geen lang leven beschoren.

 • Roel Willems
  Posted 18/01/2008 7:04 pm 0Likes

  http://www.ubuntu-nl.org/ is een goed begin als je meer over linux te weten wil komen.

  Je kan ook de pc/mac cd downloaden en daar mee opstarten. Dan kan je ubuntu gewoon testen en proberen zonder dat je echt moet installeren. Hij start dan gewoon op vanaf de cd. Alleen de snelheid waarmee het draait is dan niet echt representatief maar hij past helemaal niets aan op je harddisk dus als je de cd er uit haalt en opnieuw start kom je weer gewoon bij je oude vertrouwde Windows/Mac OSx.

  Ik heb eventueel ook een Engelstalige manual voor je (met echt heel veel informatie, van de voor- en nadelen tot hoe je het werkt). Ik ben zelf bezig met het schrijven van een Nederlandse vertaling maar met 2 pdf’jes van 400 pagina’s is dat best een gedoe.

 • Douwe
  Posted 18/01/2008 12:27 pm 0Likes

  Ben benieuwd naar je artikel. Interessante materie dit, ben nu ook wel benieuwd naar linux eigenlijk.

  Heb je wat tips of sites voor me waar me eens in kan verdiepen? Ben erg blij met mn Macje, maar ben nu wel benieuwd hoe en wat linux me zou kunnen bieden.

 • Roel Willems
  Posted 18/01/2008 12:27 am 0Likes

  Je hebt volkomen gelijk dat in sommige markten open source geen echter optie is. Ik zie het ook zeker niet als heilige graal. Bij medicijnen is het nog een punt waar je over kan discussiëren want de patenten maken hoge winsten mogelijk wat weer veel innovaties mogelijk maakt. Keerzijde is dat een hoge prijs er voor zorgt dat het medicijn voor maar weinig mensen beschikbaar is. En de kennis van bedrijf A is niet beschikbaar voor bedrijf B waardoor ze niet kunnen profiteren van elkaars expertise (hoge kosten door veel R&D).

  Over de kwaliteit van open source kan ik kort zijn. Er bestaat heel veel geweldige en zeker zo veel slechte software. Maar dat geld ook voor closed source 😉
  Toch is een betere kwaliteit in theorie mogelijk omdat er meer mensen aan bij kunnen dragen dan één bedrijf ooit kan betalen voor z’n closed source projecten.
  Sommige projecten lopen dan ook wel heel erg goed, zo draait 90% van het internet (en een groot deel van de online jongens zoals Google en Ebay) op open source.

  Het is altijd wat moeilijk om besturingssystemen te vergelijken… want zowel Windows, Mac Osx als Linux zijn net zo stabiel als de gebruiker die er mee werkt. Mac OSx is wel gebruiksvriendelijker (bijv. beschikbaarheid van software) in vergelijking met Linux (ubuntu in mijn geval). Linux is wel weer iets beter te beveiligen. Maar zo heeft elk systeem z’n sterke en minder sterke punten.

  Binnen kort zal ik een artikel schrijven over waarom het open business model voor veel markten zo efficiënt is.

 • Douwe
  Posted 17/01/2008 10:20 pm 0Likes

  Mooi idee, en zeker een mooi onderwerp voor discussie.

  Eigenlijk ben ik ook voor open standaarden, alleen vraag ik mij af of dat ook reel is. In mijn ogen is het niet geheel mogelijk in de werkelijkheid.

  Ik noem maar een voorbeeld van de pharmaceutische industrie, die kunnen niet met open “sources” werken, want dan verdienen ze er niks aan. En als ze er niks aan verdienen, dan doen ze het niet, en zullen veel (goede) medicijnen nooit het daglicht zien.
  Ik denk dat besloten content meer “incentive” levert dan het vrij en open stellen van bepaalde zaken. Nu heb ik zelf geen ervaring met bijvoorbeeld Linux, maar is het net zo makkelijk en stabiel als Mac OSX? (En dan zonder veel kennis te hebben van programmeren enzo.) Ik denk het persoonlijk niet, maar nogmaals, ik heb er weinig verstand van.
  Nogmaals, ik denk zeker dat open source geweldig is, maar ik denk niet dat het helemaal realistich is. But correct me if I’m wrong!

  Wel benieuwd naar wat je nog meer hier over te vertellen hebt, want ik vind het zeker een interessant onderwerp.

 • Roel Willems
  Posted 17/01/2008 9:40 pm 0Likes

  Leuk initiatief! Open innovatie is eigenlijk een soort gevolg van open source/standards en content. Maar het zal al een hele omslag zijn voor dat mensen zich thuis voelen in bijv. kennis vrij met elkaar delen, laat staan open aan innovaties werken.

  Ik heb me maar meteen aangemeld voor je ov initiatief, ben benieuwd!

 • Ronald
  Posted 17/01/2008 9:07 pm 0Likes

  Leuk je focus op open informatie en open source. Dat is de toekomst alleen zien nog te weinig mensen dat, vooral bij gevestigde partijen (grote bedrijven en overheidsorganisaties). Ik zou open Innovatie nog aan het rijtje toe willen voegen.

  Ook ik ben onlangs op Linux (Ubuntu) overgestapt. Ik wist er weinig tot niets van, maar het is reuze meegevallen. Firefox en Open Office gebruikte ik al en verder valt vooral op dat de compu nooit meer vastloopt.

  Ook zorgen dat de gevestigde orde (weer) verantwoording aan het publiek gaat afleggen vind ik belangrijk. Daarom heb ik nadat OV-fiets overgedragen is aan NS een soort web 2.0 belangen vereniging voor het openbaar vervoer opgericht (www.mijn-ov.nl). Dat staat nog in de kinderschoenen, maar met wat goede ideeën wordt dat wel wat.

 • Roel Willems
  Posted 17/01/2008 7:42 pm 0Likes

  @ Steven: Ik denk ook dat geld en het be(/af)schermen van kennis voor veel bedrijven te dik gedrukt op de agenda staan. Uiteraard is omzet/winst/kennis/patenten e.d. zeker belangrijk voor de continuïteit van een onderneming, maar door te delen wordt je in veel gevallen niet zeker niet slechter.
  Als ik bijvoorbeeld een toepassing maak en die ook weer beschikbaar stel aan andere blijft die toepassing voor mij nog steeds van de zelfde waarde. Andere profiteren wel van mijn geïnvesteerde tijd maar door dat de code e.d. vrij aan te passen is kunnen ander er ook aanpassingen/aanvullingen waar ik dan weer van profiteert. Als ik dan voor mijn toepassing ook nog extra ondersteuning lever kan ik er ook nog eens commercieel leuk aan verdienen terwijl de software zelf toch gewoon voor iedereen beschikbaar blijft. Maar ik wil nog wel een keer een artikel schrijven over het “open” business model en waarom dit zo nauw aansluit bij lifehacking.

  @ Filips: Leuk dat ik de gelegenheid heb een bijdrage te kunnen leveren!

 • Filips Jager
  Posted 17/01/2008 7:39 am 0Likes

  Hoi Roel welkom,

  we hebben al wat heen en weer gechat. Leuk om je hier erbij in het team te hebben.

 • Steven Kruyswijk
  Posted 17/01/2008 1:56 am 0Likes

  Ik zou bijna zeggen welkom, maar ik ben ook nog supernieuw hier 🙂

  De transitie van elkaar beconcurrerende naar inspirerende bedrijven vind ik ook een heel interessante! Een van de grootste dingen die dat momenteel in de weg staan is volgens mij onze basale omgang met geld… is een te lineair medium nog op dit moment.

  Zie uit naar vruchtbare discussies over Linux ook!

Comments are closed.